14.3.2016

 

1. Älä luovuta. Haku ei suinkaan ole vielä päättynyt kaikkialla – kesätyöpaikkoja on siis vielä auki! Varsinkin pienemmät yritykset saattavat jatkaa hakuaan vielä pitkälle kevääseen.

2. Älä jää työpaikkailmoitusten varaan, vaan tarkista Vastuullinen kesäduuni ja Oikotie Työpaikat vaikka päivittäin, tutki paikkakuntasi nettisivuja, etsi yrityksiä lehtijutuista, tutustu työkkärin tarjontaan, lue oppilaitosten ilmoitustauluja ja kysele tutuilta.

3. Ole avoin erilaisille vaihtoehdoille. Kaikista työkokemuksista on hyötyä, ja työnantajat arvostavat monipuolista osaamista. Työnhaussa ei kannata nirsoilla, koska jokainen työ ja työssä kertynyt osaaminen vie sinua lähemmäksi työpaikkaa, josta haaveilet.

4. Hyödynnä vanhat kontaktit. Jos olet ollut aikaisemmin TET-harjoittelussa, kesätöissä tai työharjoittelussa, ota yhteyttä työnantajaasi ja kerro, että pääsisit taas apuun tänä kesänä. Sinulla voi olla yllättävä mahdollisuus kesätöihin, jos olet jo kerran ollut samassa yrityksessä töissä ja tehnyt työsi hyvin.

5. Ota itse yhteyttä työnantajiin. Nettisivuilta löytyvästä yrityksen puhelinvaihteesta voi helposti kysyä, kuka olisi oikea henkilö vastaamaan työtiedusteluihin. Kerro samalla työnantajalle Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelumallista.

6. Valmistaudu kertomaan itsestäsi. Kerro osaamisestasi ja siitä, miksi olet kiinnostunut yrityksestä, ja miten voisit olla hyödyksi.

7. Varaa tarpeeksi aikaa hakemusten laatimiseen. Räätälöi kuhunkin kohteeseen sopiva hakemus erikseen. Pyri erottumaan näyttämällä motivaatiosi ja asenteesi. Kerro, miksi olisit pätevä juuri tähän yritykseen ja tehtävään. Älä lannistu, vaikka töiden hakeminen vie paljon aikaa ja voimia, sillä työnhaussa sinnikkyys palkitaan.

8. Muistuta työnantajaa itsestäsi. Lähetä vähänkin kiinnostusta osoittaneelle työnantajalle soiton perään vielä hakemus tai päinvastoin.

9. Luota itseesi ja ole oma itsesi. Valmistaudu haastatteluun huolella lukemalla yrityksen verkkosivuja ja pohtimalla mahdollisia haastattelukysymyksiä. Hyviä vinkkejä löydät myös täältä. Lue työpaikkailmoitus uudelleen läpi, niin muistat haastattelussa, millaisia taitoja ja ominaisuuksia työnantaja odottaa sinulta. Lue läpi myös hakemuksesi, niin muistat, mitä olet jo kertonut itsestäsi ja osaamisestasi.

10. Pelaa varman päälle. Ethän tuudittaudu odottamaan vastausta vain yhdestä ”varmasta” paikasta, vaan hae samanaikaisesti moniin eri paikkoihin ja jatka kesätöiden hakemista niin kauan, kunnes kuulet myöntävän vastauksen.

Julia Wihuri

Viestintäharjoittelija, Vastuullinen kesäduuni 2016 -kampanja

T-Media Oy/Taloudellinen tiedotustoimisto TAT