Miten haen kesätyötä

Viisi vinkkiä miten saada ensimmäinen kesätyöpaikka ilman työkokemusta!

Vastuullinen työpaikka

Millaisen kesätyön voi saada alaikäisenä tai ilman kesätyökokemusta? Ensimmäinen kesätyö on usein jännä ja tärkeä elämänvaihe, mutta siitä ei kuitenkaan kannata stressata turhia etukäteen.

Kokosimme 5 vinkkiä kesätyönhaun tueksi, jos aiempaa työkokemusta ei juurikaan ole. 

1. Selvitä, liittyykö kesätyöhön rajoituksia ikääsi koskien

Alle 18-vuotiaiden työhön liittyy erilaisia laissa säädettyjä rajoituksia esim. työajoista ja työtunneista. Voit aloittaa ensimmäisessä kesätyöpaikassa samana vuonna kun täytät 14 vuotta. Silloin saat tehdä töitä enintään puolet loma-ajastasi. Työn tulee kuitenkin olla sellaista, joka ei haittaa terveyttä, kehitystä tai koulunkäyntiä. Kun olet täyttänyt 15 vuotta ja suorittanut oppivelvollisuutesi, voit tehdä töitä tavallisena työntekijänä. Nuorten työntekijöiden kohdalla on kuitenkin aina tärkeää, että työnantaja huolehtii työn turvallisuudesta.

2. Kunnat, seurakunnat, järjestöt, kaupan ala ja huvipuistot ovat perinteisiä ensimmäisiä kesätyöllistäjiä

Sivuiltamme löytyy yrityksiä, jotka tarjoavat kesätyöpaikkoja alle 18-vuotiaille. Kannattaa tarkistaa lisäksi erilaisten järjestöjen ja kesäleirien työpaikat. Myös joihinkin yrityksiin on mahdollista päästä kesätöihin jo alaikäisenä. Voit myös kysyä kesätöitä suoraan kiinnostavalta työnantajalta tai jättää avoimen hakemuksen.

3. Ota selvää kesäsetelistä ja Tutustu työelämään ja tienaa -mallista

Yksi vaihtoehto ensimmäiseksi työpaikaksi on Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelu, joka on nuorille suunnattu kahden viikon mittainen palkallinen harjoittelu. Ota selvää myös paikkakuntasi kesäsetelistä, jonka avulla tuetaan alaikäisten kesätyöllistymistä.

4. Tuo esiin ne taidot, jotka olet oppinut harrastusten ja vapaa-ajan kautta!

Muista, että ansioluettelossa eli CV:ssä voi tuoda esiin muutakin kuin ns. virallisen työkokemuksen eli mm. harrastukset, kielitaidon, tietotekniset taidot tai sosiaaliset, viestinnälliset tai someen liittyvät taidot.

5. Ota haltuun tutut, tuntemattomat ja some! 

Kartoita myös voitko työllistyä kesällä esimerkiksi perheesi, tuttujesi tai harrastusseurasi kautta. Laita rohkeasti verkot vesille somessa ja puskaradioissa. Voisit tehdä vaikka kesätyönhakuvideon someen, päivityksen LinkedIn:iin tai kertoa paikkakuntasi someryhmässä, että etsit töitä kesäksi? Seuraa somessa tilejämme Instagramissa, Twitterissä, LinkedInissä ja Facebookissa! Asenna puhelimeen myös Duunikoutsi -sovellus, josta saa vinkkejä ja sparrausta kesätyönhakuun!