Työhyvinvointi

Aivoergonomiaa – muista nämä etätyössä

Vastuullinen työpaikka

Nykyajan ja tulevaisuuden etätyössä tarvitaan huomiokykyä, usean asian tekemistä, muistia ja jatkuvaa oppimista. Lisäksi keskeinen työväline, tietotekniikka, vaatii uusien ohjelmien ja toimintatapojen haltuun ottamista. Kun tähän lisätään sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen etänä voidaan todeta, että tällainen työ vaatii paljon aivoilta.

Etätyötä tehdään olosuhteissa, jotka lisäävät aivokuormaa: tietotulva, häiriöt, keskeytykset ja aikapaine syövät kykyä selviytyä tietotyön tehtävissä.

Hyvä kognitiivinen ergonomia parantaa työn tuottavuutta ja turvallisuutta: työ on sujuvampaa, inhimillisiä virheet vähenevät ja työssä voidaan paremmin. Nappaa alta Vastuullisen kesäduunin parhaat vinkit etäkesätyöhön – muista pitää aivoistasi hyvää huolta!

Häiriöt rajoittavat tuottavuutta

Aivosi pystyvät toimimaan tehokkaasti vain tietyn ajan viikossa: käytä jokainen tehokas minuutti aidosti hyväksi! Sammuta Slack ja muut viestintäkanavat silloin, kun haluat keskittyä tehtäviisi.

Varaa enemmän fokusaikaa ja optimoi työskentely luontaisen energiatasosi mukaan

Oletko kaikkein tehokkaimmillasi aamulla heti aamukahvin jälkeen vai esimerkiksi juuri lounaan jälkeen? Varaa itsellesi tehotyöskentelyaikaa kalenterista näille hetkille ja suorita silloin eniten keskittymistä vaativat tai haastavimmat tehtävät. Aseta rajoja ja pyydä työkavereitasi ajoittamaan palaverit näitä työhetkiäsi kunnioittaen, jotta saat eniten irti työpäivästä.

Priorisoi ja keskity yhteen asiaan kerrallaan

Multitasking on mahdollista, mutta erittäin kuormittavaa aivoille. Siksi priorisointi on tärkeää. Keskity aina yhteen asiaan kerrallaan ja tee asioita tärkeysjärjestyksessä. Mitkä asiat täytyy tehdä heti, mitkä voivat odottaa huomiseen?

Säännölliset mikrotauot auttavat kohdistamaan keskittymisen seuraavaan asiaan

Aiheesta toiseen hyppiminen kuormittaa aivoja, muista siis napata lyhyitä taukoja palaverien ja työtehtävien välille. Näiden taukojen aikana voit esimerkiksi tehdä hengitysharjoituksia tai muulla tavoin nollata kierroksia, ennen seuraavan tehtävän aloittamista.

Aivojen palautuminen: mene ulos kävelylle ja nopeuta verenkiertoa!

Lyhyiden uudelleenorientoitumistaukojen lisäksi on hyvä antaa aivoille tilaa palautua. Käy kävelyllä, nosta jalat ylös tai tee taukojumppa, jotta verenkierto vilkastuu ja aivosi piristyvät!