20.2.2020

Ryhmähaastattelu on nykyisin yleinen ja työnantajalle suotuisa keino tutustua kerralla useampaan hakijaan. Tilanne saattaa olla hakijalle jännittävä varsinkin ensimmäisillä kerroilla, mutta ei syytä huoleen. Oikealla asenteella ja etukäteen valmistautumalla maksimoit mahdollisuutesi jatkoonpääsyyn.

Metsä Groupin henkilöstöpäällikkö Teija Huuhka on arvioinut lukuisia ryhmähaastatteluja. Hän kannustaa hakijoita painottamalla sitä, ettei oikeita tai vääriä vastauksia ole olemassakaan.

”Ryhmähaastattelun tarkoitus on selvittää hakijoiden yleisiä ryhmätyötaitoja, ei sitä kuka on puheliain tai hiljaisin. Ei siis kannata huolestua, jos ei ole kokoajan äänessä”, Huuhka muistuttaa.

Teijan täsmävinkit ryhmähaastatteluun!

Ensivaikutelma ratkaisee.  Kannattaa pitää mielessä, että haastattelutilanne alkaa periaattessa jo ennen varsinaista haastattelua. Asennoidu siis mahdollisimman positiivisesti saapuessasi paikalle ja esittele itsesi kohteliaasti.  Kohteliaalla ja reippaalla olemuksella annat hyvän ensivaikutelman.

Aktiivisuus ei aina tarkoita äänessä oloa. Koskaan ei voi tietää etukäteen, millaiseksi ryhmädynamiikka muodostuu. Ei siis kannata vetää hernettä nenään, jos ryhmä on täynnä papupatoja ja puheenvuoroaan joutuu hieman odottelemaan. On hyvä muistaa, että aktiivisuutta voi osoittaa myös läsnololla ja kehonkielellä.

Ole vastavuoroinen ja ystävällinen. Suhtaudu toisiin ryhmäläisiin kuin he olisivat pikemminkin tulevia työkavereitasi kuin kilpailjoitasi. Osoita elein ja välikommentein, että todella kuuntelet heidän sanomisiaan. Tympeä suhtautuminen tai ilkeä kommentointi vierustoverille ei anna sinusta hyvää vaikutelmaa työnantajalle.

Tunne omat vahvuutesi. Sekä ryhmä- että yksilöhaastattelussa on tärkeää tuoda rohkeasti esiin omat ajatuksensa ja mielipiteensä. Ennen haastattelua kannattaa pohtia omia vahvuuksia ja muutenkin asioita, joita haluaa erityisesti nostaa itsestään esille. Myös yleisimpiä haastattelukysymyksiä voi selailla netistä etukäteen.

 

Teksti: Väinö Vasara
Kuva: iStock

Metsä Group hakee kesätyöntekijöitä 28.2.2020 asti, tutustu työpaikkoihin täällä.