3.2.2016

 

Aika harva on unelmatyössään. Ainakaan siinä, jota piti unelmanaan nuorena. Miksi sitten myymme nuorille ajatusta unelmaduunista, kehotamme seuraamaan unelmiaan ja tekemään sitä omaa juttua?

Mikä  on sun unelmaduuni? Kysymys on monelle nuorelle jopa kohtuuton ja kertoo paljon ajasta, jota elämme. Erityisesti sosiaalinen media välittää kuvaa maailmasta, jossa yritykset ja ihmiset elävät unelmaansa. Hyvin pyyhkii koko ajan: työt maistuvat, parisuhteet ovat kunnossa ja kaverit makeita. Arki ei saa tykkäyksiä.

Työ on kuitenkin useimmille arkea. Unelmaduuni on tietenkin upea asia, mutta useimmiten se vaatii paljon töitä ja pitkän matkan, joka sisältää myös muuta kuin unelmatyötä. Unelmat löytyvät ja elävät, kun kokemusta karttuu ja itseluottamus kasvaa.

Ei nuorella tarvitse olla käsitystä omasta unelmatyöstään. Sen sijaan käsitys hyvästä arjesta olisi tärkeää muodostaa. Ei nuoren tarvitse osata määritellä, mitä kaikkea odottaa työltä, mutta erilaisia töitä olisi tärkeä päästä kokeilemaan, koska sitä kautta oppii paljon myös itsestään.

Viestimme nuorille pitäisi olla se, että unelmista ei kannata stressata ja kaikki työ on arvokasta. Jos et pääse unelmatyöhösi, pyri mihin tahansa työhön, hanki kokemusta, tutustu itseesi, tee työsi hyvin ja opi. Näin karttuu paitsi ansioluettelo ja osaaminen, myös itseluottamus ja identiteetti. Ja ties vaikka matkalta löytyisi unelmiakin.

 

Anu-Maarit Ikola

J-P Hietsilta

Paikka Auki -avustusohjelma, RAY