17.2.2016

Avaa silmät osaamiselle! -tapahtuma järjestettiin 4.2. Sanomatalon mediatorilla osana Vastuullinen kesäduuni 2016 -kampanjan VKD16 Pop Up -kiertuetta.

Työnantajat ja nuoret kesätyönhakijat pääsivät kohtaamaan toisensa Sanomatalon Mediatorilla 4. helmikuuta. Avaa silmät osaamiselle! -tapahtuman teemana olivat nuoret, joiden on muita vaikeampi saada kesätyöpaikkaa, kuten vammaiset ja maahanmuuttajataustaiset nuoret. Työnantajien ständeillä oli tarjolla vinkkejä esimerkiksi videohaastattelun, CV:n ja työhakemuksen tekemiseen ja apua kesätyönhakuun. Avaa silmät osaamiselle! pyrki luomaan myönteistä tunnelmaa erityisryhmien kesätyönhakuun. Nuorille tapahtuma tarjosi oivallisen verkostoitumisen mahdollisuuden.

 

Työnantajille herätys

 

Tapahtuman tarkoituksena oli herätellä työnantajia miettimään kesätyönhakijoita laajemmasta näkökulmasta, kuin mihin yritys on saattanut tottua. Mielenkiintoiset paneelikeskustelut ja puheenvuorot keräsivät laajan kuulijajoukon.

Puhujat kannustivat kesätyönhakijaa ottamaan vastaan kaikki mahdolliset työpaikat, sillä kesätöissä oppii aina. Tärkeintä on, että mahdollisimman moni saisi kesätyön. Ihmisten tulisi olla työnhaussakin yhdenvertaisia eikä vamma tai alkuperä saa olla esteenä palkkaamiselle, kunhan edellytykset työtehtävissä selviytymiselle täyttyvät.

Yritysmaailmaan on edelleen juurtunut käsitys, että vammaisen palkkaaminen tulisi työnantajalle kalliiksi. Se ei pidä useinkaan paikkaansa, ja työnantaja voi saada tukea mahdollisiin kohtuullisiin mukautuksiin, jos niitä työpaikalla tarvitaan.

 

Epäreilua kohtelua

 

Työnhaussa pärjäävät usein sosiaaliset ja sanavalmiit “hyvät tyypit”, joille on jo kertynyt työkokemusta. Silti suuri joukko hyviä tyyppejä jää vaille työtä. Hakijoiden joukossa on iso joukko nuoria, jotka eivät pääse helposti näyttämään taitojaan. Esimerkiksi vammaisilla nuorilla ja maahanmuuttajilla on monipuolista osaamista ja erilaisia näkökulmia, jotka tulisi ottaa käyttöön työpaikoilla.

Sanomatalon Mediatorilla puheenvuoroissa nuoret kertoivat aikaisemmista kokemuksistaan työnhaussa. Moni vammainen ja maahanmuuttaja on kokenut epäreilua kohtelua. Esimerkiksi pyörätuolia ja avustajaa on ihmetelty, eikä työmahdollisuuksia ole tarjottu.

Avaa silmät osaamiselle. Kuva: Jani Lappalainen

 

Tapahtumassa kuultiin myös myönteisiä kokemuksia. Linnanmäki on palkannut vammaisia kesätöihin ja heillä on siitä hyviä kokemuksia. Pyörätuolin kanssa työskentely ei silti Linnanmäelläkään onnistu. Myös Varusteleka kertoo olevansa avoin erilaisille työnhakijoille. Heillä jokainen saa näyttää osaamisensa ns. kokeilujakson aikana, minkä jälkeen päätetään, jatkuuko työsuhde. Sama menettely koskee Varustelekan kaikkia uusia työntekijöitä.

K-Citymarket Itäkeskuksen kauppias kertoo, että heillä työskentelee tällä hetkellä runsaasti eri kansallisuuksien edustajia. Kauppiaan mukaan kahvihuoneessa voi kuulla päivittäin jopa 14 kieltä.

Keskustelujen perusteella voisi sanoa, että Avaa silmät osaamiselle! kaltaisia tapahtumia tarvitaan ehdottomasti lisää, jotta nuoret työnhakijat nähtäisiin yhä useammin heidän osaamisensa ja asenteensa eikä ulkoisten seikkojen perusteella.

 

Tapahtumassa olivat mukana: Castrén & Snellman, K-Citymarket Itäkeskus, Linnanmäki, Espoon kaupunki, Varusteleka, Harrix, Recruitby.net, SOL Palvelut Oy, Helsingin kaupunki, Lammervo & Torikka Oy, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Elo, Destia Oy, Uudenmaan TE-toimisto, Helsingin Ohjaamo, Espoon Ohjaamo, Vammaisten ja nuorten tukisäätiö Vamlas, FIBS, Oikotie Työpaikat ja Plan.

 

Tapahtuman kuva-albumi löytyy Vastuullisen kesäduunin Facebook-sivulta.

 

Teksti: Julia Wihuri
Kuvat: Jani Lappalainen