Rekrytointi

Checklist kesärekryprosessista viestimiseen ✅

Nuoret katselevat tietokonetta
Vastuullinen työpaikka

Huonon hakijakokemuksen kohdannut kesätyönhakija kertoo keskimäärin kymmenelle ystävälleen saamastaan kohtelusta tai laittaa asiasta jopa sosiaaliseen mediaan.

Miten organisaatiossanne on otettu seuraavat asiat huomioon: viestintä kesätyönhakijoille alkuvaiheessa, prosessin edetessä ja haun päätyttyä? Onko kesätyönhakijoiden mahdollista antaa palautetta?

Keräsimme vinkit työnantajille kesärekryprosessista viestimiseen tutkimustiedon ja nuorten avoimien kommenttien perusteella. 

Vastuullinen kesäduuni -tutkimuksen 2021 mukaan 12% nuorista ei saa tarpeeksi tietoa rekrytoinnin etenemisestä.

Kesäduunitutkimuksessa nuorten kommenteissa toistui todella usein, että kesätyönhakijat haluaisivat työnantajilta selkeästi parempaa informoimista ja viestintää rekrytoinnin etenemisestä. Tärkeää onkin, että työpaikkailmoituksessa olisi vähintään yhteystieto, josta nuori voisi itse tiedustella rekrytointiprosessin etenemisestä. Lisäksi työpaikkahaun valintaprosessi tulisi olla nopeampaa ja reilumpaa. Eräälle nuorelle oli tullut kielteinen päätös kesätyön saamisesta sähköpostiin vasta kesäkuun puolessa välissä.

Checklist kesärekryprosessita viestimiseen

1. Kerro rekrytoinnin aikataulu kesätyönhakijalle 

Kerro mahdollisimman tarkkaan rekrytointiprosessin aikataulu, miten rekryprosessi etenee, mitä tapahtuu haastattelun jälkeen, milloin ilmoitetaan valinnat ja milloin mahdolliset koulutukset, terveystarkastukset, työsopimuksen allekirjoittaminen ja työt alkavat.

2. Käytä monipuolisesti erilaisia yhteydenottokanavia 

Voisiko jo esimerkiksi työpaikkailmoituksessa olla perinteisen soittoajan ohessa mahdollisuus kysyä tehtävästä Whatsapissa tai muussa kanavassa? Tämä voisi houkutella nuorta valmistautumaan paremmin kesätyöhaastatteluihin. Varmista myös, että haastattelukutsu on mennyt perille! Huomioi, että sähköposti ei välttämättä mene nuorelle perille, joten kannattaa käyttää vaihtoehtoisia yhteydenottokanavia (esim. tekstiviesti, puhelu jne.)

3. Tee haastattelutilanne etukäteen mahdollisimman rennoksi nuorelle

Jotta nuori voisi loistaa työhaastattelussa, niin on hyvä tehdä haastattelu etukäteen jo mahdollisimman selkeäksi. Tässä auttaa paljon, kun haastattelukutsu on riittävän informatiivinen. Aika ja paikka riittävän selkeästi. Kuka on vastassa ja tarvitseeko johonkin ilmoittautua? Mitä pitää tehdä jos sairastuu tai tarvitsee muuttaa haastatteluaikaa? Jos mahdollista, lähetä nuorelle haastattelukysymykset etukäteen. Nuorelle on hyvä antaa mahdollisuus etukäteen valmistautua haastatteluun, jotta haastattelutilanteesta tulee mahdollisimman rento.

4. Vähemmän viivyttelyä kesärekryprosessin aikana 

Jos haastattelussa oleva henkilö ei ole hakemanne, kertokaa se vaikka jo heti haastattelun päätteeksi, jotta nuori pääsee jatkamaan työnhakua sen sijaan, että hän jää odottelemaan vastausta viikkotolkulla. Usein nuorilla on myös useita kesätyöhakuja käynnissä samaan aikaan, niin nopeat päätökset helpottavat huomattavasti nuoren kesätyönhakua. 

5. Innosta ja informoi valittuja kesätyöntekijöitä! 

Valinnan jälkeen työnantajalla on loistava mahdollisuus kertoa työtehtävästä tai yrityksestä etukäteen ennen kesätöiden alkua. Kerro vähintään kesätyöntekijälle muun muassa, minä päivänä ja mihin kellonaikaan kesätyöt alkavat ja kuka on häntä vastassa, jotta kesätyöntekijä saa mahdollisimman hyvän alun kesätyölleen!

Onnistunut kesärekrytointiprosessi rakentaa aina yrityksen työnantajamielikuvaa ja ensivaikutelmaa yrityksestä. On tärkeää, että koko organisaatio on sitoutunut huolehtimaan hyvän kesätyökokemuksen ja ensivaikutelman luomisesta. Kannattaa siis viestiä myös sisäisesti kampanjaan osallistumisesta ja vastuullisen kesätyön periaatteista. On myös hyvä muistaa, että työntekijöistä jopa 63% pitää vastuullisuutta tärkeänä työpaikan valintakriteerinä (Vastuullinen Työnantaja -tutkimus 2021).