24.1.2020

Tuntuuko CV:n ja hakemuksen kirjoittaminen työläältä, etkä keksi miten aloittaa? Vai eikö hakemuksesi ja ansioluettelosi ole tähän mennessä poikineet minkäänlaisia yhteydenottoja?

Työnantajat arvostavat yksilöityä hakemusta, vaikka niiden kirjoittaminen voikin tuntua työläältä. Lue alta, kuinka voit viilata kesätyöhakemuksesi kuntoon!

Paloittele lukemasi ilmoitus pienempiin osiin.

Mitä työntekijältä ehdottomasti vaaditaan? Entä mitkä seikat ovat työssä menestymisen kannalta eduksi luettavia piirteitä? Pohdi taustaasi ja sitä, mitkä seikat tukevat sinun sopivuuttasi tehtävään ja kirjaa ne ylös. Tekstin ei tarvitse olla suoraan valmista. Voit kirjata ylös vapaasti osaamistasi ja piirteitäsi ja linkittää niitä ilmoitukseen. Vasta kun olet käynyt kohdat läpi, voit alkaa hahmottelemaan olennaisimpia asioita työpaikkailmoituksen kannalta. Älä kopioi jo tehtyä ilmoitusta paikasta toiseen, mikäli haluat työn tosissasi! Myös sähköisiin hakulomakkeisiin kannattaa panostaa. Lue täältä asiantuntijan vinkit!

Kerro konkreettisia esimerkkejä kun kuvailet itseäsi ja tapaasi työskennellä.

Miten esimerkiksi sosiaalisuus ryhmätyötaidot tai aktiivisuus käytännössä näkyvät? Mikäli työ- tai koulutustaustasi ei suoraan tue hakemaasi paikkaa, kerro kuinka pystyt osoittamaan osaamisesi alalta. Mitä taitoja esimerkiksi harrastuksesi tai vapaa-ajan tekemisesi ovat sinulle opettaneet? Kuinka voisit hyödyntää näitä taitoja hakemassasi työssä? Katso myös täältä, kuinka voit sanoittaa sen mitä olet oppinut!

Aloita hakemus napakasti ja herätä rekrytoijan mielenkiinto.

Voit esimerkiksi perustella heti kärkeen, miksi haet työtä juuri kyseisestä yrityksestä: ”Haen Linnanmäen laitetyöntekijäksi, koska tehtävässä yhdistyvät..”

Myös CV:n olisi hyvä olla ytimekäs ja olla mielellään yksisivuinen. Aloita aina tuoreimmilla tiedoilla työ- tai koulutustaustastasi.

Käytä hyväksi valmiita Word-pohjia tai hyödynnä visuaalisia CV-pohjia tarjoavia sivustoja.

Tarjolla on lukuisia ilmaisia vaihtoehtoja, joista näet mitkä kaikki osiot esimerkiksi CV:hen olisi hyvä sisällyttää. Lisäksi saat dokumenteista visuaalisen näköiset ja erottuvat verrattuna pelkkään valkoiseen paperiin.

Perustele itsesi töihin.

Kerro mitä yritys hyötyy sinun palkkaamisesta ja millaista osaamista tai asennetta tuot työpaikalle.

Vai lähettäisitkö sittenkin mielummin videohakemuksen? Mikäli hakemuksen lähetysmuotoa ei ole rajattu vain kirjallisiin tiedostoihin, voi video erottua massasta ja tuoda enemmän hakijan persoonaa peliin! Pääasia että hakemus näyttää sinulta ja osoittaa osaamisesi haettavaan työhön.

Muista että Duunikoutsi on apunasi, mikäli esimerkiksi omien vahvuuksien ja heikkouksien pohtiminen tuntuu haastavalta!

 

Teksti: Riikka Hautala