3.7.2019

Kädet hikoaa, kurkkua kuristaa, vatsaan sattuu ja oksettaa. Ajattelin, että tänään on viimeinen työpäiväni ja pian siitä saa tietää myös pomoni. 

Sellainen fiilis mulla oli ennen kuin irtisanouduin elämäni ensimmäistä kertaa.

Olin ollut ensimmäisessä työpaikassani puolitoista vuotta töissä. Olin nuori, kiltti ja kokematon. Sellainen, että tein kuten käskettiin, kyseenalaistamatta mitään. Nielin kaiken mitä mulle syötettiin, enkä ikinä sanonut mihinkään vastaan. En uskaltanut tai pystynyt sanomaan mitään ja turhautuminen kasautui. Silloin työkaveri sanoi minulle: ”Maria, jos sä et osaa ite pitää puoliasi niin ei niitä pidä kukaan muukaan”.

Sen jälkeen kypsyttelin asiaa puoli vuotta ja tuli se päivä, kun irtisanouduin.

Se oli muuten maailman typerin irtisanoutuminen: kerroin silloiselle työnantajalleni lähinnä tekosyitä miksi en halua jatkaa enää työsopimusta ja kyllä hän sen taisi itsekin tietää todellisen syyn.

Irtisanoutumiseni jälkeen eräs kollegoista sihisi hampaiden välistä toiselle

– Luuleeko se, että se enää ikinä saa enää mistään töitä, kun tekee meille tällä tavalla.

Sain mä, eikä siinä kauaa onneksi mennyt.

Harmittaa edelleen, että toimin näin, mutta toisaalta kokemus oli todella kasvattava ja työurani vaikein paikka koska silloin otin ensimmäistä kertaa esille jotain vaikeaa tai haastavaa. Vaikka olen 26 vuotias, on minulle edelleen vaikeaa ottaa hankalia asioita puheeksi. Toisaalta armoa ajatteluun on tuonut se, etten ole ainoa.

Toimiessani esihenkilönä jouduin ottamaan hankalia asioita esille ja ymmärsin että ihmisiähän me kaikki olemme.

Pomon tehtävä on kuitenkin olla mahdollistajana työteolle ja parhaassa tapauksessa saada työntekijänsä kukoistamaan roolissaan.

Siksi, haluan antaa muutaman vinkin näitä asioita pohdiskeleville:

• Jos et osaa itse pitää puoliasi niin ei niitä kukaan muukaan pidä.

• Vaikka joku toinen pelaisi epäreiluilla säännöillä niin ole isompi ihminen ja pelaa itse reilusti ja avoimin kortein.

Me kaikki olemme ihmisiä, jos joku haluaa täydellisyyttä hän sijoittaa robottiin. Todennäköisesti et ole robotti, jos luet tätä – siksi kannustan olemaan rohkea, avaamaan suunsa ja mokaamaan välillä, koska mikään ei opeta paremmin kuin moka.

 

Kirjoittaja Maria Jokinen on Akavan opiskelijoiden ensimmäinen ammattikorkeakoulutaustainen puheenjohtaja. 

Twitter: @Mariajjokinen 

Kuva: Akavan opiskelijat