2.12.2019

Feissarityö, eli katuvarainhankinta on Plan International Suomen keskeisin ja tehokkain kanava saada uusia lahjoittajia mukaan puolustamaan tyttöjen oikeuksia. Feissarityö on kaupungeissa tapahtuvaa varainkeruuta. Työssä tärkeää on ihmisten kohtaaminen, työn merkityksellisyys ja rohkea asenne työntekoa kohtaan.

Haastattelimme Planin feissaria, 18-vuotiasta Bianca Garvinia feissarityöstä ja sen merkityksellisyydestä. Bianca opiskelee yliopistossa Ranskassa, mutta on viettänyt kesän Suomessa Planin feissarityön parissa. Vaikka hänen äidinkielensä on englanti, on kesätyö sujunut hyvin uuden kielen ja kulttuurin parissa. Mikä sai Biancan feissarityön pariin? Miten hänen omat arvonsa ja unelmat vaikuttivat kesätyöpaikan hakuun?

Minkälaiset asiat saavat sinut kiinnostumaan potentiaalisesta työnantajasta ja työpaikasta?

“ Kiinnostuin International Planin kesätyöstä koska työ vaikutti arvojeni mukaiselta – niin sisällöltään kuin esimerkiksi palkaltaan. Tärkeää on myös, miten pääsen kehittymään työssä.”

Oletko hakematta työpaikkaa, jos arvonne yrityksen kanssa eivät kohtaa?

“Kyllä hakisin, koska tarvitsen töitä. Mutta jos työ olisi hirveää tai täysin arvojeni vastaista, niin en jatkaisi sitä. Kaikki työt ovat arvokkaita, mutta jos työ on täysin arvojeni vastaista, en hyväksyisi sitä.”

Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita potentiaalisessa työnantajassa/yrityksessä?

“Työympäristö on tärkeä, ja että on sellainen työ, jossa autetaan kehittymään eikä jätetä yksin. Tärkeää on myös se, että työpaikka on hyvä ja linjassa arvojeni kanssa.”

Kuinka tärkeää sinulle on, että yrityksen arvot vastaavat omiasi? Mikä vaikuttaa eniten työpaikkaa valitessa, arvot, työtehtävät, palkka, muu? Miksi? 

“Kaikki nämä vaikuttavat yhdessä. Feissarin työssä palkka on korkea, mutta työtunteja vähemmän. Toisessa työpaikassa voisi olla pidempiä päiviä ja enemmän töitä. Palkka on toki tärkeää, mutta ei ykkösprioriteetti. Työtehtävä itsessään on todella tärkeä – kyse on kuitenkin koko kesän jatkuvasta työstä, joten sen täytyy olla jotain mitä tykkään tehdä.”

“Planin lisäksi kävin kesätyöhaastatteluissa muihinkin paikkoihin, mutta Plan kiinnosti eniten koska olen kiinnostunut ihmisoikeuksista ja työ vastaa arvojani. Pystyn puhumaan työstäni paljon ja olen todella innostunut siitä – toisissakin työpaikoissa olisin voinut työskennellä, mutta työ ei olisi varmaan ollut sen ”syvällisempää”. Sen huomasi myös haastattelutilanteessa, kun oli vaikeampi perustella, miksi hain näihin työpaikkoihin.”

 

Vastuullinen kesäduuni -tutkimuksen mukaan, nuorille kolme tärkeintä seikkaa, jotka vaikuttavat kesätyön mielekkyyteen ovat ilmapiiri ja työkaverit, työtehtävät ja palkka.

Katso Kesäduunitutkimuksen 2019 yleistulokset täältä

 

Kuva: International Plan / Janita Autio, Amos Rex, lokakuu 2018

Teksti: Riia Järvinen