17.12.2020

Castrén & Snellmanin tavoitteena on tehdä rekrytoinnista hakijalle hyvä kokemus ja tarjota tukea esimerkiksi antamalla palautetta hakijan suoriutumisesta. Onnistunut hakijakokemus luodaan huomioimalla hakija kokonaisvaltaisesti ja viestimällä selkeästi.

Kuormittava hakuprosessi voi aiheuttaa hakijalle stressiä ja epätietoisuus omasta osaamisesta ja onnistumisesta haastattelussa voi jäädä vaivaamaan, mikäli toiveiden työpaikka meneekin sivu suun. Hakijakokemukseen panostaminen on vastuullista työantajuutta ja samalla työnantajamielikuvan rakentamista.

”Saamme paljon hakemuksia, mutta paikkoja on aina rajatusti. Meille on tärkeää, ettei kellekään tule sellaista oloa, ettei viitsi hakea enää uudelleen”, kertoo HR Coordinator Elina Kytömaa Castrén & Snellmanilta.

Hakijaystävällinen rekrytointiprosessi

Hakijaystävällisyys näkyy rekrytointiprosessin ensimmäisistä vaiheista loppuun asti. Ensin työpaikkailmoitus tarjoaa tarpeeksi tietoa tehtävästä, toisaalta myös hakulomake on helppokäyttöinen ja siinä kysytään vain tärkeimmät henkilötiedot hakijasta. Lisäksi kaikki hakijat saavat vastata yhteen videokysymykseen, mikä tarjoaa hyvän mahdollisuuden erottautua joukosta.

Työnantajalle olennaista on kertoa, miten tehtävästä saa lisätietoja ja vastata esitettyihin kysymyksiin. Castrén & Snellman kannustaa hakijoita ottamaan yhteyttä puhelimitse, mikäli jokin askarruttaa mieltä. Lisäksi hakijoille järjestetään yhteinen kyselytilaisuus verkossa.

”Mitä enemmän tietoa hakijoille on tarjolla tehtävästä, sitä helpompi heidän on hakea paikkaa”, Kytömaa uskoo.

”Toisaalta haluamme kohdata hakijat myös henkilökohtaisesti ja näyttää, että arvostamme heidän aikaansa. Kokemukseni mukaan hakijoissa eniten turhautumista aiheuttaa epätietoisuus, jos ei tiedetä missä mennään.”

Henkilökohtainen palaute parantaa kokemusta

 Kaikille hakijoille ilmoitetaan rekryprosessin etenemisestä esimerkiksi, kun haastatteluun kutsuttavat on valittu, mahdollisimman pian sähköpostitse. Siinä tapauksessa, että joudutaan kertomaan ikäviä uutisia, on tärkeää muistaa avata hakijalle valintaan johtaneita syitä.

Työnantajan tulisi olla avoin ja kannustava, jotta hakemisesta jää positiivinen mielikuva. Siksi Castrén & Snellmanilla hakijoille annetaan mahdollisuus henkilökohtaiseen palautteeseen rekrytoinnista vastaavan henkilön kanssa.

”Pyrimme siihen, että hakijat saisivat eväitä kehittyä työnhaussa ja hakisivat meille vielä uudestaan tulevaisuudessa”, Kytömaa kertoo.

”Palautteen antaminen maksaa helposti takaisin puheluihin käytetyn vaivan, sillä se on samalla erinomainen tapa rakentaa työnantajakuvaa henkilökohtaisten kohtaamisten kautta.”

Kolme vinkkiä hakijakokemuksen parantamiseksi!

Yksinkertaisuus on valttia. Hakuvaiheita suunnitellessa on hyvä asettua hakijan asemaan. Selkeä hakulomake on helppo ja nopea täyttää. Esimerkiksi työhistoria tulee yleensä esille jo ansioluettelosta.

 Kommunikointi kannattaa. Työpaikkailmoituksen on hyvä olla mahdollisimman informatiivinen, napakka ja selkeä. Lisäksi voidaan tarjota mahdollisuus yhteydenottoon. Älä jätä hakijoita odottamaan vaan ilmoita prosessin aikataulusta ja jatkosta mahdollisimman pian.

 Anna palautetta.  Palautteen tarjoaminen on mainio keino parantaa hakijan kokemusta kesätyöhausta ja antaa hänelle jatkoeväitä tuleviin hakuihin