11.2.2016

”Kesätyöntekijät ovat tulevaisuuden Suomen menestyksen rakentajia”, painotti Ilmarisen toimitusjohtaja ja Vastuullinen kesäduuni 2016 -kampanjan suojelija Timo Ritakallio kampanjan aloitusseminaarissa 2. helmikuuta. Kesätyö on tärkeä asia koko elinkeinoelämän kannalta ja se lisää merkittävästi nuorten innostusta työelämää kohtaan, niin kuin myös T-Median kesällä 2015 tehdystä Kesäduunitutkimuksesta ilmenee.

Vastuullinen kesäduuni 2016 aloitusseminaarissa Casino Helsingin Fennia-salongissa kokoontui suuri joukko kampanjassa mukana olevia työnantajia ja yhteistyökumppaneita. “Tänä kesätyökautena nostamme kampanjan vaikuttavuuden jälleen uudelle tasolle. Oikotien yhteistyön ansiosta kaikki vastuulliset kesäduunit löytyvät nyt myös kampanjasivustolta, ja koulukiertueella pääsemme yhdessä työnantajien kanssa auttamaan yhä useampia nuoria kesätyöasioissa”, iloitsee Vastuullinen kesäduuni 2016 -kampanjan projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen.

Vastuullinen kesäduuni 2016 avausseminaari. Kuva: Dora Dalila

Seminaarin keskeiseksi teemaksi nousi hyvä hakijakokemus ja sen vaikutus työnantajakuvaan. Hakijakokemuksessa on vielä reilusti parantamisen varaa, sillä T-Median keväällä 2015 tekemän kyselytutkimuksen mukaan vain noin puolet oli aina tai lähes aina saanut tiedon hakuprosessin etenemisestä.

”Nuoria kesätyöntekijöitä pitää kohdella kuten muitakin hakijoita”, muistuttaa RAY:n henkilöstöjohtaja Sirpa Ontronen. Hyvään työnantajakuvaan vaikuttaa se, ettei kesätyöntekijää kohdella yhtään sen vähempiarvoisena hakijana kuin vakituisiin töihin hakevia työelämän konkareita.

”Hakuprosessin vaiheista tiedottaminen on olennainen osa hyvää hakijakokemusta”, painottaa myös Nokian Jouni Turunen (Head of Finland Country HR). On tärkeää, että hakija pidetään ajan tasalla koko hakuprosessin ajan, ja että nuorelle ilmoitetaan silloinkin, kun haussa ei lykästänyt.

Sonera on ottanut videohaastattelut käyttöön kesätyöntekijöiden rekrytoinnissa, ja pyrkinyt näin parantamaan hakuprosessiaan. Kokemukset videohaastatteluista ovat olleet hyviä. “Videohaastattelu tarjoaa työnantajalle mahdollisuuden tutustua paremmin useampiin hakijoihin. Video on myös hyvä keino esitellä työpaikkaa ja sen ilmapiiriä jo hakuvaiheessa”, kertoo Sanna Lavonen (Employer Branding Manager & Recruitment, HR).

Vastuullinen kesäduuni 2016 avausseminaari. Kuva: Dora Dalila

Kesätyönhakijatkin haluavat tietää millaiseen työpaikkaan ovat hakeutumassa – työtehtävä, firma ja ihmiset kiinnostavat. Myös Sanoma Rekrytointimedian ja Oikotie Työpaikkojen johtaja Mika Ruokonen ehdottaa, että työnantajatarinaa voi kertoa jo kesätyöilmoituksen yhteydessä elävämmin, esimerkiksi videoiden avulla. Näin hakijalle syntyy realistisempi kuva siitä, minkälaista työpaikassa on.

Kannattaa muistaa, että kesätyöstä ei hyödy vain työtä tarjoava yritys, vaan myös nuori itse. Mielekäs kesätyö ja työnantajalta saatu palaute auttavat nuorta löytämään omat vahvuutensa ja kiinnostuksen kohteensa työelämässä.

Kesätyötä hakiessa ei kuitenkaan saisi olla liian kriittinen ja tavoitella vain unelmapestiä, muistuttavat RAY:n Paikka auki -avustusohjelman J-P Hietsilta ja Anu-Maarit Ikola. “Jos työkokemusta ei ole vielä kertynyt, ei välttämättä ole edes valmiuksia määritellä omaa unelmaduuniaan. Jokaisessa työssä oppii uusia taitoja ja oppii myös tuntemaan itsensä paremmin.”

Avausseminaarin kuva-albumi löytyy Vastuullisen kesäduunin Facebookista.

Teksti: Julia Wihuri
Kuvat: Dora Dalila