4.3.2020

Valintamme ei osunut sinuun. Ei kiitos. Hylätty. Tällä kertaa ei tärpännyt. Hakemuksien hylkääminen on luonnollinen osa rekrytointiprosessia. Huonojen uutisten viestinviejänä voi silti olla epämiellyttävä toimia. Miten ei kiitos -viesti välitetään hakijalle niin, että hänelle jää hyvä hakijakokemus ja positiivinen kuva yrityksestä?

Käytännössähän suurin osa hakijoista saa kielteisen vastauksen, koska vain yksi ehdokas voi saada työpaikan. Pääasia on, että kerrot rehellisesti, kohtuullisen ajan kuluessa, miksi paikka meni sivu suun.

Ota huomioon seuraavat asiat, kun on aika ilmoittaa ehdokkaille, etteivät he pääse jatkoon:

Älä pidä ehdokkaita tulisilla hiilillä, vaan palaa asiaan mahdollisimman pian.

Ensimmäinen karsinta. Kun hakemukset on vastaanotettu, parhaiten hakukriteereitä täsmäävät hakijat selvität tyypillisesti nopeasti. Ilmoita hakijoille mahdollisimman nopeasti, mikäli he eivät ole päässeet jatkoon ja keskity potentiaalisiin hakijoihin. Kertomalla rekrytointiprosessin etenemisestä nopeasti annat kielteisen vastauksen saaville hakijoille mahdollisuuden siirtyä eteenpäin ja keskittyä vielä auki oleviin mahdollisuuksiin.

Haastattelun jälkeen. Haastattelu osoittaa hakijalle, että häntä pidetään kiinnostavana vaihtoehtona kyseiseen työpaikkaan. Määrittele rutiinit tilanteita varten, joissa ehdokas ei pääse jatkoon haun eri vaiheiden jälkeen. Kuka ilmoittaa päätöksestä ja millä tavoin? Missä vaiheessa

Kieltävästä päätöksestä kannattaa ilmoittaa puhelimitse ainakin seuraavissa tilanteissa:

  • Ehdokas on päässyt rekrytointiprosessissa viimeiselle haastattelukierrokselle.
  • Ehdokas on toivonut palautetta haastattelustaan.
  • Haluat itse saada palautetta ja tietoa ehdokkaan hakukokemuksesta ja mahdollisuuden kysyä ehdokkaalta tarkemmin haastatteluprosessista.
  • Ehdokas on kiinnostava vaihtoehto yrityksen toiseen tehtävään ja haluat kannustaa häntä hakemaan sitä.
  • Haluat luoda ehdokkaaseen suhteen tulevia työpaikkoja varten.

Kerro ei kiitos -viestissä miksi ehdokas ei päässyt rekrytointiprosessissa jatkoon

Muista henkilökohtaisuus. Sisällytä viestiin pieniä, mutta merkityksellisiä tietoja ehdokkaan hakemasta työpaikasta, jotka ovat yksilöllisiä. Esimerkiksi työnimike ja ehdokkaan nimi.

Vältä kliseitä. ”Kiitos kiinnostuksestasi. Päteviä hakijoita oli paljon ja olemme nyt päättäneet jatkaa rekrytointiprosessia muiden hakijoiden kanssa.” on persoonaton viesti eikä kerro, miksi ehdokas on hylätty. Lisäksi viestin sisältö vaikuttaa suoraan kopioidulta. Käytä sen sijaan henkilökohtaisempaa tyyliä.

Arviointitestit. Testit jännittävät monia hakijoita ja voivat kokea arvioinnin epäreiluksi. Luo testin tekijöille realistiset odotukset ja kerro, miten tuloksia käytetään rekrytointiprosessissa, sekä ennen testin suorittamista sekä sen jälkeen. Ennen kuin ehdokas suorittaa testin: Kerro, mistä testi rakentuu ja miten tulos vaikuttaa ehdokkaan jatkomahdollisuuksiin. Hylkäysviesti: Kerro uudestaan, miten testi vaikutti hylkäyspäätökseen.

Ole rehellinen. Jos ehdokas ei ole kiinnostava vaihtoehto muihin tehtäviin, älä kannusta häntä hakemaan.

Valmistaudu antamaan palautetta ja siihen, että ehdokas haluaa saada lisätietoja hylkäämisperusteista ei kiitos -viestin jälkeen

 Tarjoa esimerkiksi puhelinaikaa, jolloin hakija voi halutessaan olla yhteydessä. Palautteen antaminen puhelimessa ei vie montaa minuuttia, mutta parantaa olennaisesti työnantajamielikuvaa.