17.2.2017

Sanomatalon Mediatorilla kävi helmikuisena pakkaspäivänä kuhina, kun tulevan kesän kesätyöntekijät ja työnantajat kohtasivat. Avaa silmät osaamiselle -rekrytapahtuman teemana oli monimuotoisuus ja sen huomioon ottaminen rekrytoinnissa.

Kesätöistä kiinnostuneita saapui sankoin joukoin tutustumaan ständitorin tarjontaan. Paikalla oli lukuisia yrityksiä, jotka kaikki tarjoavat kesätöitä myös muun muassa vammaisille ja osatyökykyisille nuorille sekä maahanmuuttajanuorille.

CV-Ohjaamossa hiottiin CV:t teräkuntoon ja työpajoissa harjoiteltiin työhaastattelua improvisaation keinoin ja 4H-yhdistyksen yritysideamyllyssä ideoitiin itselle kesäduuni. Ohjelmaosuudessa kuultiin esimerkiksi Opteamin vinkkejä kesätyön hakemiseen sekä nuorten kokemuksia kesätyöstä.

 

Arman Alizad Avaa silmät osaamiselle -rekrytapahtumassa puhumassa. Kuva: Jani Lappalainen

Kuuntele sisäistä ääntäsi

Tilaisuuden vetonaulana oli tv-juontaja Arman Alizad, joka kertoi oman tarinansa: kuinka jedi-ritariksi haaveilevasta skeittaripojasta tuli räätäli ja myöhemmin maailmaa kiertävä tv-tähti ja toimittaja.

‒ Olen aina kuunnellut sisäistä ääntäni suurten asioiden äärellä. Se ei tarkoita, että päättömästi menee tunteet edellä, mutta kuuntelee sitä ääntä ja sanoo sen myös ääneen, Alizad sanoo.

Alizad kertoo harmittelevansa vielä tänäkin päivänä, ettei opo koskaan kysynyt koulussa unelmista. On tärkeää voida ilmaista hölmötkin unelmat ääneen. Epäonnistuminen antaa Alizadille motivaation uuteen yritykseen.

‒ Thomas Edison sanoi, etten epäonnistunut nyt 10 000 kertaa, vaan löysin 10 000 keinoa, jotka eivät toimi. Tämä asenne pitää muistaa, että ainakin yrittää ja siitä oppii, Alizad muistuttaa.

 

Linnanmäki kertoo monimuotoisista hupimestareista. Kuva: Jani Lappalainen

Vastuullista hauskuuttamista

Avaa silmät osaamiselle -tapahtumassa oli oma osuutensa myös kesätyönantajille. Aamupäivän tilaisuudessa kuultiin puheenvuoroja ja esimerkkejä työyhteisöjen monimuotoisuudesta.

Lasten Päivän Säätiö on Linnanmäellä tehnyt suuren työn edistäessään monimuotoisten hupimestareiden työllistämistä. Huvipuistossa työskentelee vuosittain 15‒20 osatyökykyistä. Monimuotoisuuden onnistuminen perustuu kolmeen teemaan: avoimuus, yhteistyö ja kohtaaminen.

‒ Avoimuus oli meille aluksi kompastuskivi. Emme osanneet oikein viestiä työyhteisölle, mikä herätti kysymyksiä. Seuraavana vuotena kerroimme avoimesti osatyökykyisistä ja miksi joidenkin kanssa joustetaan esimerkiksi työajoista, Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala kertoo.

Linnanmäki pyrkii tunnistamaan osatyökykyisten mahdolliset haasteet työympäristössä, jotta jokaisella olisi mahdollisuus tehdä työtä oman osaamisensa ja resurssiensa mukaan.

‒ Puhumme positiivisesta erityiskohtelusta. Mietimme yhteistyössä työntekijän ja työvalmentajan kanssa, miten työnantajana voimme vastata haasteisiin. Tarjoamme myös työkaluja esimiehille, Linnanmäen HR-koordinaattori Jukka-Pekka Kantala kertoo.

Linnanmäelle monimuotoinen työympäristö on tärkeä, sillä yli miljoonaan huvipuistokävijään mahtuu monenlaisia asiakkaita.

‒ Olemme huomanneet, että mitä enemmän erilaisia työntekijöitä meillä on, sitä paremmin työyhteisökin voi. Yksi keskeisistä arvoistamme on vastuullinen hauskuuttaminen, Kantala sanoo.

 

Puheenvuoroja monimuotoisuudesta kuultiin lisäksi Autismisäätiöltä, Med Groupilta sekä Lapinlahden Lähteeltä. Ständitorilla mukana olivat AAA-Palvelut, Espoon kaupunki, FCG Kuntarekry, Helsingin kaupunki, Lidl Suomi, Med Group, Motimate, mySafety, Opteam, Royal Ravintolat, Solidaarisuus ja SOL Palvelut.

Avaa silmät osaamiselle -tapahtuma järjestettiin 9.2.2017. Tapahtuman järjestivät Vastuullinen kesäduuni, Vamlas, Plan International Suomi sekä Oikotie Työpaikat.

Kuvat: Jani Lappalainen
Teksti: Siiri Huttunen

Lisää kuvia tapahtumasta löytyy Facebook-sivuilta.