24.2.2016

Monet nuoret ovat jälleen uuden tilanteen edessä. Kesäksi olisi löydettävä työtä, mutta mistä niitä työpaikkoja kannattaisi etsiä? Entä mitä kertoa CV:ssä ja työhakemuksessa, kun työkokemusta ei vielä ole? Vastuullinen kesäduuni 2016 -kampanjan työnantajat ja yhteistyökumppanit  kiertävät parhaillaan eri tilaisuuksissa sparraamassa nuoria kesätyönhaussa ja oman osaamisen esilletuomisessa. Etenkin nuorimmat kesätyönhakijat saattavat olla epätoivoisia – riittääkö minulle lainkaan kesätyötä vai menevätkö paikat kokeneemmille? Jotta myös alaikäisillä olisi mahdollisuus ensimmäiseen kesätyökokemukseen, ovat työmarkkinaosapuolet sopineet Tutustu työelämään ja tienaa -mallista. Myös monet kaupungit tarjoavat kesätyöseteleitä nuorten kesätyöllistymisen tueksi.

Työnhaku on oleellinen osa työelämätaitoja ja tätä pääsee harjoittelemaan kesätyönhaussa. Nuori tarvitsee kuitenkin rohkaisua ja tukea, minkä vuoksi haastan myös kaikki vanhemmat auttamaan nuoriaan kesätyönhaussa. Ei niin, että soitatte lapsenne puolesta työnantajille. Sen sijaan varatkaa aikaa ja auttakaa kesätöiden etsimisessä, CV:n ja hakemusten laatimisessa sekä haastatteluun valmistautumisessa. Älkää aliarvioiko mitään ammatteja tai aloja. Kaikki kesätyökokemus on arvokasta, jos kesätyönantaja on sitoutunut vastuullisen kesätyön periaatteisiin.

Hiihtoloma on yhdessäoloaikaa. Miettikää yhdessä missä nuorenne on hyvä. Kertokaa omista kesätyökokemuksistanne, ja mitä niistä olette oppineet.  Oman työelämän ammattilaisena voitte kertoa nuorelle, millaisella asenteella ja otteella töissä pärjätään.

Ennen kaikkea innostakaa lapsianne kesätyönhakuun! Hyvässä kesätyössä kokee onnistumisen iloa ja verkostoituu. Taskuraha on aina tervetullutta. Koko kesää ei työtä tarvitse painaa, mutta pienikin kesätyökokemus on arvokas lisä CV:ssä, ja investointi tulevaisuuteen.

Toivotan nuorille ja heidän vanhemmilleen mukavaa hiihtolomaa ja hyvää kesätyönhakua!

 

Päivi  Salminen-Kultanen

Projektijohtaja, Vastuullinen kesäduuni 2016 –kampanja

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT/T-Media Oy