6.3.2019

Kohtele toisia kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan. Haluaisitko, että haastattelija olisi haastatteluun hyvin valmistautunut: lukenut huolellisesti hakemuksesi, valmistautunut yritysesittelyyn ja miettinyt kysymyksensä valmiiksi? Haluaisitko, että haastattelija loisi rennon ja avoimen tunnelman, olisi miellyttävä, jotta sinun ei liikaa tarvitsisi jännittää ja uskaltaisit olla oma itsesi? Ja että hän olisi innostunut tapaamisestanne ja antaisi palautetta, miten keskustelu sujui ja sinulle jäisi haastattelun jälkeen hyvä mieli onnistuneesta tapaamisesta? Paljon pyydetty. Vai onko sittenkään?

Olet nyt jo erottunut hakijoiden joukosta ja saanut kutsun haastatteluun. Kiinnostus on herätetty, nyt pitää vielä tehdä vaikutus ja vakuuttaa työnantaja siitä, miksi juuri sinut tulisi valita tehtävään. Hakijana voit tehdä oman osasi, jotta tämä yhtälö toteutuisi. Valmistaudu haastatteluun tutustumalla yrityksen nettisivuihin, tehtävänkuvaukseen ja miettimällä, mitä arvelet sinulta kysyttävän. Varaudu perustelemaan valintojasi opiskelujen suhteen ja kertomaan tulevaisuuden tavoitteistasi.

Työnantaja varmasti haluaa tietää motivaatiostasi, työelämätaidoistasi ja asenteestasi työtä ja työyhteisössä toimimista kohtaan. Todennäköisesti pääset myös kysymään sinua askarruttavia asioita. Kiinnostaako sinua kenties, miten tehtävään perehdytetään, millainen haastattelija on esimiehenä tai millaiseen tiimiin kesätyöntekijää haetaan? Tai haluatko tietää enemmän työajoista, käytössä olevista työvälineistä ja järjestelmistä tai ruokailumahdollisuuksista? Kuumimpina kysymyksinä mielessäsi on ehkä, paljonko tehtävästä maksetaan palkkaa ja koska valintapäätökset tehdään.

Kannustan sinua olemaan reipas ja rohkea! Olet hyvä omana itsenäsi, vahvuuksinesi ja puutteinesi. Useimmat työnantajat etsivät sitä kuuluisaa ”hyvää tyyppiä”. Kysy, millaisia ominaisuuksia työnantaja eniten arvostaa työntekijässä. Voit kertoa, että sinua jännittää ja että toivot haastattelun olevan mukava ja rento keskustelu.

Parhain aseesi on asenteesi, jolla voit erottua eduksesi. Jos olet oppimiskykyinen, yhteistyötaitoinen ja työhaluinen, kerro se, mielellään esimerkein perusteltuna – muuta et tarvitse.

 

Tsemppiä!

 

Teksti: Teksti: Terhi Ruutinen, HR-asiantuntijaharjoittelija / Tampereen Sähkölaitos