3.5.2019

Näin kevään korvalla opiskelijat siirtyvät yrityksiin harjoittelemaan käytännössä sitä, mitä luentosaleissa ovat oppineet. On kesätyö sitten oman alan ensimmäinen tai ala jo hyvinkin tutuksi tullut, nuorten mielessä liikkuu samoja asioita. Osaanko minä? Onko tämä sitä, mitä haluan tehdä? Opinko kesän aikana uusia tietoja ja taitoja?

Jokainen kesätyöntekijän kanssa työskentelevä voisi miettiä, mitä haluaisi kesätyöntekijän omasta työstään näkevän ja oppivan. Varmasti siihen liittyy paljon ihan konkreettista tekemistä kuten järjestelmien oppimista, työyhteisössä toimimista ja sisäistä tai ulkoista asiakaspalvelua. Minä haluaisin nostaa tärkeimmäksi tavoitteeksi sen, että kesätyöntekijät näkevät elolaisten viihtyvän työssään ja tekevän sitä ilolla ja innolla. Toivoisin kesätyöntekijöidemme myös oivaltavan, kuinka suuri merkitys omalla asenteella on siihen, millainen omasta työpäivästä ja sen myötä koko työurasta muodostuu.

Työhyvinvointiin vaikuttavat fyysinen ja henkinen hyvinvointi, työ ja työyhteisö sekä osaaminen. Neliapilan keskellä on kuitenkin se kaikkein vaikuttavin tekijä eli oma vastuunotto. Positiivinen asenne on vastuunottoa omasta työhyvinvoinnista. Vaikka kaikki ulkoiset tekijät olisivat työssä kunnossa, mutta oma asenne työhön negatiivinen, lopputulos ei voi olla hyvä. Ja toisinpäin, vaikka ulkoisissa tekijöissä olisi puutteita, niin positiivisella ja rakentavalla asenteella henkilö lähtee ratkaisemaan haasteita ja voi kokea suurtakin tyytyväisyyttä ja hyvinvointia.

Ensimmäinen vinkki kesätyöntekijälle: Suhtaudu asioihin ja ihmisiin positiivisesti, anna mahdollisuus kaikelle ja kaikille. Avaimet hyvään päivään ovat omassa taskussasi.

Ole valmis uuteen

Nuoret tulevat työelämään suurin odotuksin ja näin kuuluukin olla. Harva nuori on uran alkuvaiheessa päättänyt, että tämän työn opettelen ja siihen keskityn työurani ajan. Päinvastoin, nuoret ajattelevat, että opettelevat ensin jonkin asian ja pakkaavat sen pääomaksi reppuunsa ja siirtyvät uudenlaiseen tehtävään.

Tämä tulee jatkossa olemaan arkea meille kaikille. Työelämän murros koskettaa meitä jokaista. Digitalisaation, tekoälyn ja robotiikan myötä lähes kaikki tehtävät muuttuvat jollain lailla. Asioita on opittava tekemään uudella tavalla tai on opittava tekemään kokonaan uudenlaisia asioita.

Toinen vinkki kesätyöntekijälle: Ole valmis uuteen, päivitä osaamistasi jatkuvasti, äläkä pelkää epäonnistumisia uutta opetellessa.

Nauti työstäsi

Yhteiskuntamme on muuttunut vuosikymmenten aikana siten, että työnteko ei ole kenellekään enää hengissä pysymisen ehto. Tuntuu silti, että liian monen takaraivossa jyskyttää silti ajatus työstä kaiken hauskuuden vastakohtana; ”ensin työ, sitten huvi”.

Mitäpä jos työstä voisi nauttia? Kokea suuria onnistumisia ja olla ylpeä aikaansaamisistaan? Kehua kollegoita ja osoittaa arvostusta? Tuntea aitoa hyvää oloa työpäivän aikanakin?

Työeläkeyhtiössä kannamme suurta vastuuta niin nykyisten kuin tulevienkin sukupolvien toimeentulosta eläkkeellä. Työllämme on aito merkitys ja se on palkitsevaa. Työn merkityksellisyys on avain ammattiylpeyteen, työn iloon ja työn palkitsevuuteen. Saman merkityksellisyyden voi kokea kaikissa töissä alasta tai tehtävästä riippumatta. Aina se ei ole yhtä ilmeistä kuin meillä Elossa, mutta pienen ajatustyön jälkeen se on kaikilla löydettävissä.

Viimeinen vinkki kesätyöntekijälle: Löydä työsi merkitys, nauti työstäsi ja iloitse onnistumisistasi.

 

Blogin on kirjoittanut työeläkeyhtiö Elon henkilöstöjohtaja Hilkka Malinen.

Kuva: Työeläkeyhtiö Elo