10.7.2018

Työnantajalla on suuri vastuu nuoren työntekoon liittyvän itsetunnon rakentamisessa. Ravintola Virgin Oil Co:n ravintolajohtaja Piia Virtanen painottaa esimiehen panosta nuoren kesätyökokemuksessa.

– Ensikohtaamisesta pitää jäädä sellainen fiilis, että tällaista työtä voisi tehdä jatkossakin. Niin minullekin kävi – olin ensin ihan eri alalla, mutta palasin ravintola-alalle hyvien kokemusten myötä.

Virtaselle on tärkeää, että kesätyöntekijät tuntevat sopivansa joukkoon.

– Haluan itse olla mukava nuorille ja haluan, että kaikki muutkin ovat mukavia. Tuli työntekijä sitten kuukaudeksi tai puoleksi vuodeksi, kaikki otetaan vastaan kuin he olisivat meillä ikuisesti. Ei ole erikseen kesätyöntekijöitä ja muuta porukkaa, vaan kaikki ovat tasavertaisia työntekijöitä.

Virtanen haluaa muistuttaa myös muita kesätyönantajia siitä, että nuoret ovat tulevaisuuden työntekijöitä.

– Haluaisin, että nuoria arvostettaisiin enemmän. Välillä kesätyöntekijöiltä kuulee aika hurjiakin tarinoita kohtelusta työpaikalla. Jos nuoria ei arvosteta, kohta tällä alalla ei ole työntekijöitä ollenkaan.

Kesätyöntekijän oppimista on tuettava

Kesätyöjakso on nuorelle ennen kaikkea oppimiskokemus. Monella työntekijällä kokemusta on vielä melko vähän, joten esimiehen olisi hyvä kannustaa opettelemaan ja kysymään.

– Pitää muistaa kysyä, minkälainen oppija nuori on. Toiset oppivat tekemällä ja toiset kuuntelemalla. Muutenkin kannattaa katsoa, minkälainen työntekijän lähtötaso on. En halua heittää ketään suoraan kylmään veteen, Virtanen kertoo.

Virgin Oil Co:lla kesätyöntekijöihin suhtaudutaan kannustavasti ja ennen kaikkea myötätunnolla.

– Usein nuoret pelkäävät, että virheistä ollaan vihaisia. Toivon, ettei niin olisi. Hymy luo lisää hymyjä ja niistä virheistä oppii. Isoimmat asiat olen ainakin itse oppinut tekemällä väärin.

Nuoria kannustetaan kysymään

Työntekijän oma panos on aina tärkeä osa hyvää kesätyökokemusta. Nuoria ravintolajohtaja Piia Virtanen kannustaa ottamaan kaikki irti työjaksosta ja opettelemaan rohkeasti uutta.

– Tutustukaa ihmisiin ja opetelkaa heiltä. Kysykää kysymyksiä. Rohkeudella ja tietynlaisella nöyryydellä saa paljon irti, mutta muita työntekijöitä ei kuitenkaan tarvitse nöyristellä.

Virtanen arvostaa myös sitä, että kesätyöntekijä työskentelee aidosti omana itsenään.

– Oman persoonan pitää antaa näkyä. Kesästä tulee pitkä, jos ei pysty olemaan oma itsensä.

 

Teksti: Eevi Gustafsson ja Aapo Kivioja
Kuva: iStock

Lue myös: Esimiehen on oltava työssä läsnä