4.7.2019

Kesätyö on monelle nuorelle se ensimmäinen oikea työ, joka antaa kosketuksen työelämään. Hyvät kesätyökokemukset rohkaisee ja auttaa nuorta jatkamaan työelämään, kun taas huonommat kokemukset – ainakin omalta osaltani – ovat toimineet aika vahvoina jarruina.

Kun olen miettinyt, mikä on mennyt pieleen omissa työkokemuksissani, olen päätynyt siihen, että minulla ei ole ollut hyvä fiilis työpaikalla. Jos työyhteisöön ei pääse sisään, voi kivastakin työstä helposti tulla rankkaa. Jokaisella työpaikalla on luonnollisesti omanlainen kulttuurinsa, mutta jo se, ettei joudu syömään yksin tai että työpaikalle tullessa tervehditään, hellittää uuden työntekijän jännitystä.

Työnantajan ja lähiesimiehen olisi hyvä muistaa, että uudelle työntekijälle kaikki on juuri sitä – uutta. Tämän lisäksi nuorelle, joka vasta aloittaa työuraansa, kaikki haastattelusta sopimuksen kirjoittamiseen on uutta, ei vain työtehtävät. On pelottavaa tulla tietämättömänä uuteen tilanteeseen ja tämän vuoksi muiden ihmisten suhtautumisella ja avulla on suuri vaikutus.

Toivoisin myös, että toisella-asteella opetettaisiin työelämästä vähän enemmän kuin vain CV:n ja hakukirjeen kirjoittaminen. Esimerkiksi itse sain amiksen aikana tehdä nämä ainakin neljällä eri kurssilla. Tästä ei tietenkään ole ollut haittaa, mutta kun menin töihin, ymmärsin, ettei minulla ole mitään käsitystä esimerkiksi verotuksesta ja siitä, mistä osista palkka koostuu. Tämä pisti ihmettelemään, miksi koulussa käytettiin niin paljon aikaa töiden hakemisen opettamiseen, eikä ollenkaan hämmentävään sopimushässäkkään, paperitöihin ja verotukseen.

Myös työntekijän oikeuksien kertaamisesta toisella-asteella ei olisi haitaksi. Haluaisin tietää omat oikeuteni kunnolla voidakseni antaa palautetta, mikäli kaikki ei menekään työpaikalla niin kuin kuuluisi. On nimittäin aikas pelottavaa allekirjoittaa työsopimus, jota ei täysin ymmärrä. Ja joo-o, olisihan sitä voinut apua kysyä. Jostain syystä kuitenkin nuorempana kuvittelin, että olisi tosi epäammattimaista kysyä neuvoa, joten en sitten kehdannut.

Mitä tästä olen oppinut?

Kysy aina, kun jokin mietityttää. Kivempi se on töitä tehdä, kun on varmempi olo. Älä stressaa liikoja, on ne vanhemmatkin joskus ensimmäistä kertaa työssä olleet. Jos jokin ei toimi tai on pielessä, sano siitä. Työnantajan on vaikea puuttua asioihin, joista ei tiedä. Näitä neuvoja noudattamalla olisin varmasti parissa tapauksessa saanut itsekin vaikutettua omiin fiiliksiini työpaikalla.

 

Hyvää kesää kaikille,

toivoo Saga Sucksdorff

 

Kirjoittaja Saga Sucksdorff on juuri valmistunut amiksesta ja toimii aktiivina Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:ssä.