6.4.2018

Iisalmessa on kesätyöikäisiä nuoria eli 15–25-vuotiaita vajaat 2 800. Osa on toki jo vakituisessa työsuhteessa, perhevapailla, armeijassa jne. Jäljelle jää kuitenkin ihan reilun kokoinen porukka.

”Viime vuonna tuimme kesätöiden löytämisessä yli 300 nuorta työvoimapalvelujen kautta ja sataa nuorisopalvelujen kautta”, Iisalmen kaupungin työllisyyskoordinaattori Tuuli Sokka-Hukkanen kertoo.

”Otamme nuoria omiin yksiköihimme, tuemme ulkopuolisia työnantajia ja suoraan nuoria, jotka haluavat perustaa oman miniyrityksen kesäksi. Kaikkein nuorimmille työhakijoille tarjoamme nuorisopalveluiden kautta ryhmämuotoista työtä. Tälle konseptille olemme antaneet nimen Twist. Twistaajia oli viime kesänä sata.”

Monia on kiinnostanut juuri Twist-konsepti, joka on suunnattu niinkin nuorille kuin 13–15-vuotiaille. Tarkoitus on työskennellä ja opetella samalla työelämätaitoja ryhmässä. Tapahtumaryhmiä oli viime vuonna viisi ja teemaryhmiä neljä. Tapahtumaryhmät suunnittelivat tapahtumat lapsille, nuorille ja eläkeläisille. Yksi teemaryhmistä teki mm. esittelyvideon kirjastosta.

Miniyritystuki on ollut nuorten mieleen. Miniyrittäjänä nuori perustaa oman yrityksen opintojen kesätauon ajaksi. Miniyrittäjäksi aikovaa haastatellaan tavallisesti 1–3 kertaa ennen toiminnan käynnistämistä. Tukea yrittäjä saa kaupungin yrityspalveluista ja palveluverkostolta, vertaistukea tulee muilta miniyrittäjiltä. Palveluja markkinoidaan kaupungin some-kanavissa.

Taloudellinen tuki miniyritykselle on maksimissaan 500 e. Edellytyksenä on, että yrittäjällä on realistinen toiminta-, rahoitus- ja markkinointisuunnitelma sekä ohjaus- ja vakuutuspalvelu (esim. 4H-liitolta). Yrittäjä raportoi ja saa todistuksen toiminnastaan.

Miniyrityksen bisnesidea lähtee tyypillisesti nuoren harrastuksesta, taidoista tai kiinnostuksesta. Yritykset ovat tarjonneet mm. lastenhoitoa, kotiapua, remonttihommia, kahvilapalveluita, atk- ja some-tukea.

”Iisalmen kaupunki on ihan paras”, sanoo Juuso Niskanen, joka perusti kaverin kanssa Ilvolankadun duunarit – miniyrityksen viime kesänä. He tekivät maalaus-, remontti- ja purkuhommia.

Tänä kesänä Iisalmeen tavoitellaan 15 uutta ja 15 jatkavaa miniyritystä. Kaupungin omat kesätyöpaikat täytetään Kuntarekry.fi-palvelun kautta. Twist-ryhmien lisäksi kaupunki työllistää itse noin 50-60 kesätyöntekijää, ja kesätyötuella tuetaan noin 200 ulkopuolista kesätyösuhdetta.

Työmahdollisuuksia tarjoamalla Iisalmi tarjoaa myös näköalan kunnan toimialoihin ja palveluihin orastavan urasuunnittelun pohjaksi. Iisalmessa ajatellaan, että jokainen kesätyöjakso on tärkeä. Ja etenkin, että jokainen nuori on tärkeä.

Iisalmen kaupunki heittää haasteen muille kesätyönantajille näillä saatesanoilla:
Kesätyö on pieni asia työnantajalle, mutta todella merkityksellinen nuorelle. Tarjoa tänä kesänä mahdollisuus erityistä tukea tarvitsevalle nuorelle, tarjoat erityisen mahdollisuuden.

 

Teksti: Kirsi Klaile, sisällöntuottaja, Kuntarekry.fi

 

Iisalmen kaupunki ja Kuntarekry.fi haastavat muita kuntia ja kaupunkeja tarjoamaan hyviä kesätyökokemuksia nuorille!