2.2.2019

Kesätyötä hakiessaan sitä toivoo pääsevänsä unelmiensa työpaikkaan, saavansa suoranaista kokemusta tulevaisuuden ammatistaan, muhkeasta tilipussista puhumattakaan. Hienoa, jos tällainen paikka löytyy ja ura sitä kautta lähtee nousuun. Valitettavasti aina ei käy yhtä hyvä tuuri, vaan joskus saattaa joutua tyytymään vähemmän mieluisaan työpaikkavaihtoehtoon.

Vaikka ei saavuttaisikaan unelmiensa kesätyötä, pidä aina mielessä vanha suomalainen sananlaskun ”työ tekijäänsä opettaa”. Tässä sananlaskussa nimittäin piilee koko tämän kirjoituksen ydin. Aina oppii jotakin uutta ja mistä vain kokemuksesta on jatkoa ajatellen hyötyä. Vaikka kuinka ottaisi päähän olla kauniina kesäpäivänä työssä, josta ei alun perin niin kovasti haaveillut, kannattaa miettiä asiaa positiivisen kautta. Kun ura viimein on urjennut toiveammatissa, sitä varmasti katsoo taakseen ja miettii: ”Hienoa, että sain kokemusta erilaisten ihmisten kohtaamisista työskennellessäni vaatekaupassa” tai ”Olipa hyvä, että näin käytännössä miten tehdasympäristössä käyttäydytään ja turvallisuusasiat huomioidaan” tai jopa ”Opinpahan keittämään ainakin erittäin hyvää kahvia, jos en muuta”.

Työhön kuin työhön kannattaa siis lähteä avoimin mielin. Hyvinvointi työssä lähtee aina omasta itsestä. Vaikka saisit työtä siitä vähemmän mieluisasta vaihtoehdosta, tee siitä itsellesi mieluisaa miettimällä, mitä kaikkea se antaa sinulle jatkossa.

Entäpä sitten, jos unelmien kesätyö osuu kohdalle ja se ei tunnukaan ennakko-odotuksia vastaavalta. Hyöty saattaa piillä jopa siinä, että toteat, että tämä työ ei olekaan sinun juttu. Kun tämän toteamuksen oppii itsestään jo aikaisessa vaiheessa, on vielä mahdollisuus korjata uravalintoja ja mahdollisesti lähteäkin opiskelemaan jotakin aivan muuta.

Jos työ itsessään on mukavaa ja tuntuu sujuvan sinulta kuin tanssi, työkaverit saattavatkin olla täysin eri maailmasta. Erilaisten työyhteisöiden kokeminenkin on rikkaus. Saattaa olla, että se antaa jonkinlaista osviittaa siitä, millaiseen ympäristöön haluat jatkossa hakeutua. Kokemus vuorovaikutuksesta erilaisten ihmisten kanssa auttaa ymmärtämään ihmisten erilaisia ajattelutapoja. Tsemppiä siis ei-asenteen omaavien ankeuttajien kanssa. Sen jälkeen tiedät ainakin, miten et itse halua työyhteisössä käyttäytyä.

Mahtavaa, että on olemassa Vastuullinen Kesäduuni -kampanja, johon mukaan lähteneet työnantajat ovat sitoutuneet noudattamaan reiluja pelisääntöjä myös kesätyöntekijöiden kanssa. Hakiessasi näiden yritysten kesäduuneihin, voit luottaa, että perusedellytykset hyvälle kesätyölle on jo olemassa!

Mukavaa työkesää toivottelee unelma-ammatissaan työskentelevä tila- ja sisustussuunnittelija, entinen tehdasympäristössä työskennellyt ostaja sekä viennin ja logistiikan parissa työskennellyt vientiassistentti, sitä ennen markkinointiassistenttina kesätöitä tehnyt, jota ennen kirjanpitäjänä siipiään koittanut kesätyöntekijä (sittemmin todennut sen olleen erikoinen uravalinta), vielä erikoisemman urakokeilun lastenhoitajana koittanut, vanhainkodin keittiössä tiski- ja pakkauskonetta käyttänyt, alkujaan lipunmyyjänä työuransa aloittanut yrittäjä Pirkanmaalta!

Kirjoittaja on Nuorten Yrittäjien johtoryhmän jäsen, yrittäjä Mari Pohjala (Tila- ja Sisustussuunnittelija / MariPoDecor / Tilako)