3.5.2019

Kesä on otollisinta aikaa yrittämiselle. Ihmiset lomailevat, kuluttavat normaalia enemmän ja osallistuvat erilaisiin aktiviteetteihin ja tapahtumiin ulkoilmassa. Tämä luo uudenlaisia mahdollisuuksia yrittämiselle – aina jäätelön myynnistä it-tuen tarjoamiseen ja lastenhoidosta kioskin pyörittämiseen.

Yrittämiseen liittyvät mielikuvat hankalista paperitöistä ja byrokratiasta on syytä unohtaa heti alkuun. Viime vuosina perinteisten yritysmuotojen rinnalle on tullut monia vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat kevyen ja lyhytkestoisen yrittämisen ilman päänvaivaa kirjanpidosta tai verotuksesta. Selvää on kuitenkin, että yrittäminen vaatii tietynlaista luonnetta: rohkeaa ja oma-aloitteista sellaista.

“Yrittämisessä kaikki on omasta itsestä kiinni. Kukaan ei tule kertomaan, että mitä täytyy tehdä, vaan pitää itse ottaa asioista selvää. Siksi yrittäjän tärkeimmät ominaisuudet ovat uteliaisuus, rohkeus ja oma-aloitteisuus”, kertoo Nuorten Yrittäjien verkostopäällikkö Aicha Manai.

Kesäyrittäjyys tarjoaa nuorille kelpo tavan ansaita hyvääkin tienestiä, mutta on siitä hyötyä myös pitkällä tähtäimellä. Toimiva idea voi poikia jatkoa pitkälle kesän jälkeen, ja vaikka yritys jäisikin kerran kokeiluksi, arvostavat tulevat työnantajat kokemusta valtavasti.

“En tiedä parempaa merkintää CV:ssä kuin se, että on esimerkiksi 17-vuotiaana toiminut yrittäjänä. Se kertoo kaikille, että nuori osaa johtaa itseään, tehdä suunnitelmallista työtä ja ottaa itseään tavallaan niskasta kiinni”, Manai kannustaa.

Näillä kolmella askeleella pääset alkuun

 

Ideoi

Ideointi lähtee oman osaamisen tunnustelusta. Jos idean keksiminen tuntuu haastavalta, kannattaa jutella esimerkiksi vanhempien, kavereiden tai opinto-ohjaajan kanssa siitä, mitkä ovat omat vahvuudet ja mihin niitä voisi parhaiten hyödyntää. Oletko luontainen myyjä, analyyttinen tietoteknikko vai tuletko toimeen vaikkapa lasten kanssa erityisen hyvin?

Parhaassa ideassa yhdistyvät omat vahvuudet, osaaminen ja mielenkiinnon kohteet, mutta on tärkeää ajatella myös kuluttajien näkökulmasta. Millaiselle tuotteelle tai palvelulle olisi kysyntää juuri kesäsesongin aikaan? Entä tarjoaako oma paikkakuntasi jotain erityisiä tilaisuuksia tai ympäristöjä bisnekselle? Minkälaisia ihmisten ongelmia tai tarpeita pystyisit omalla osaamisella ratkaista?

Tee suunnitelma

Seuraava askel on siirtyä idean tasolta tarkempaan suunnitteluun. Suunnitteluvaiheessa kannattaa kysyä kysymyksiä, kuten keitä asiakkaasi ovat ja miten pääset kontaktiin heidän kanssaan? Millä konkreettisilla keinoilla saat myyntiä aikaan? Entä kenen kanssa kilpailet ja miten erotut joukosta? Suunnitelmaan kannattaa sisällyttää lisäksi arvio tuloista ja menoista.

Suunnitelman tekemiseen löydät ohjeita muun muassa Yrittäjät.fi -sivuilta.

Valitse yritysmuoto

Yrityksen toiminnan luonne, pääoman tarve ja henkilöstön määrä vaikuttavat siihen, mikä muoto yritykselle kannattaa valita. Kesäyrittäjälle sopiva kevyt yrittämisen muoto on esimerkiksi laskutusyritys, jossa yrittäjä toimii yksityishenkilönä, eikä Y-tunnusta tai toiminimeä tarvita. Laskutuspalveluja yrittäjille tarjoavat muun muassa OP ja Ukko.fi. Palveluntarjoajat ohjeistavat yrittäjiä kattavasti ja auttavat aloittamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Toiminimi on toinen yleinen muoto sivutoimiselle tai päätoimiselle yrittäjälle. Toiminimellä toimiminen mahdollistaa Y-tunnuksen, jonka ansiosta kevyt- tai kesäyrittäjäkin pääsee nauttimaan samoista veroetuuksista kuin muutkin yrittäjät. Toiminimen perustaminen nopeaa ja edullista, mutta on hyvä muistaa, että toiminimen taloudelliset riskit ovat henkilökohtaisia. Toiminimellä yrittämisen myötä joutuu tai pääsee opettelemaan uusia asioita verotuksesta ja kirjanpidosta.

Toiminimen perustamisesta löydät lisää tietoa täältä.

Kolmas nuorelle kesäyrittäjälle sopiva tapa on valita valmis konsepti. Esimerkiksi 4H-liitto tarjoaa valmiin rungon, mikä madaltaa kynnystä toimia yrittäjänä itse haluamansa ajan. Valmiin konseptin etu on se, että se antaa paljon tukea ja ohjausta, eikä paperityöstä tarvitse ottaa paineita.

 

Teksti: Väinö Vasara

Kuva: iStock