25.10.2019

Yritys voi olla vastuullinen monella tapaa. Se voi olla vastuullinen ympäristöään kohtaan, tuotteillan, ihmisiä tai luontoa kohtaan tai vastuullinen työnantajana. Vastuullinen yritys tavoittelee vastuullisuutta kaikilla osa-alueilla. Siitä, että yritys maksaa kunnon palkkaa työntekijöilleen ei ole paljon iloa jos se raivaa koteja pois uuden tehtaan alta.

Kuluttajat ja muut asiakkaat voivat helposti selvittää, onko yritys vastuullinen, sillä tietoa on nykyään helposti ja nopeasti saatavilla. Yrityksen suhtautuminen yhteiskunnallisiin aiheisiin vaikuttaa tutkitusti ostopäätöksiin. Salailukaan ei tässä kohtaa auta, koska läpinäkyvyys on osa vastuullisuutta.

Miten yritys sitten voi olla vastuullinen?

Kuten jo sanoin, yrityksen vastuullisuus voi näyttäytyä monella tapaa. Se voi merkitä esimerkiksi lakien ja hyvien tapojen noudattamista tai erilaisten ihmisten tasapuolista kohtelua ja huomioimista esimerkiksi inva- ja unisex-vessojen muodossa. Harkita voi myös jätteen määrän vähentämistä vaihtamalla kertakäyttöastiat keraamisiin. Työhyvinvoinnin edistäminen, kuten ryhmähengen aktiivinen parantaminen ja työntekijöiden terveydenhuolto on sekin vastuullisuutta. Yksi suurimmista yrityksen vastuullisuuteen vaikuttavista asioista on, mitä se ostaa, mistä ja miten vastuullisuus toteutuu siellä.

Osa näistä voi olla melko suuria muutoksia, eikä kaikkia tarvitsekaan toteuttaa. Ehkä kuitenkin huomaat, että vastuullisuutta löytyy myös pienistä arkipäivän asioista. Ne ovat helppoja toteuttaa, mutta myös suuremman mittakaavan muutoksia tarvitaan. Toisaalta pienistä puroista muodostuu lopulta iso virta. Mikä tahansa, mikä vie asioita parempaan suuntaan on siis hyvästä.

Monipuolinen vastuullisuus

Minulle vastuullisuus on sitä, että huomiota kiinnitetään tekojen vaikutuksiin. Vaikutuksia ei saa arvioida vain taloudellisesta näkökulmasta vaan huomioon pitää ottaa myös sosiaalinen, yhteiskunnallinen ja ekologinen puoli. Nekin vaikuttavat talouteen, mutta usein kiertoteitä ja niin, ettei vaikutuksia pysty suoraan arvioimaan. Lisäksi niillä on usein kokoaan suurempia kerrannaisvaikutuksia niin yritykseen, talouteen kuin muuhunkin elämään.

Kun tekojen vaikutuksia arvioidaan, arvioiden pitäisi myös vaikuttaa tekoihin. Kukaan ei kuitenkaan ole täydellinen, eikä tarvitsekaan olla. Vastuullisuus tarkoittaa jokaiselle eri asioita ja osalle yrityksistä tietyt asiat ovat helpompia kuin toisille. Niinpä kannattaa miettiä, mitä tekoja juuri teidän kannattaa ja ei kannata tehdä. Yksi hyvä tapa on parantaa työnantajamielikuvaa olemalla vastuullinen kesätyönantaja.

Kun ihmisillä on yrityksen sisällä ja ympärillä kiva olla, se parantaa mielikuvia. Yrityksen on helpompi saada töihin paremmin tehtävään sopivia ihmisiä, kun mielikuvat siitä työnantajana ovat positiivisia. Myös tuottavuus kohenee, sillä kaikki voivat paremmin eikä aikaa mene esimerkiksi turhaan stressiin tai välienselvittelyyn.

Vastuullisuus kannattaa, varsinkin kun huomaa, ettei suuria muutoksia välttämättä tarvita. Vaikkei kukaan kykenisi yksin kasaamaan suurta kokkoa, niin jokainen pystyy silti kantamaan oman kortensa kekoon. Loppujen lopuksi vastuullisuus lähtee hyvin yksinkertaisista asioista.

 

Essi Wihervaara  kirjoittaja on 14-vuotias koululainen ja Vastuullinen kesäduuni -kampanjan kesätyöntekijä. Hän nauttii aurinkoisista kesäpäivistä ja haluaa tehdä maailmasta kaikille paremman paikan.

 

Kuva: Riia Järvinen