13.4.2021

”Tiedän ettei tätä ehkä saisi kysyä, mutta kuulutko johonkin puolueeseen tai kannatatko jotakin ääriliikettä?” Hälytyskellot soivat päässä, mutta miten kysymykseen pitäisi vastata työhaastattelutilanteessa? Onko parempi vain vastata vai kuinka ottaa korrektisti esille, ettei kysymys ole lainkaan relevantti haettavan työn kannalta? Työhaastattelut ovat jännittäviä tilanteita. Asiaa ei yhtään auta täysin puskista esitetty henkilökohtainen kysymys, joka ei liity haettavaan työhön vaan tuntuu lähinnä kiusalliselta. Siksi on parempi valmistautua mahdolliseen tilanteeseen jo ennalta ja ottaa selvää omista oikeuksista. 

Vaikka kuinka haluaisit tehdä vaikutuksen työnantajaan, kaikkeen ei tarvitse vastata vaan omista oikeuksista on hyvä pitää kiinni. Kesätyöhaastattelussa esitettyjen kysymysten tulee olla oleellisia haettavan paikan kannalta. Sen sijaan esimerkiksi perheeseen tai siviilisäätyyn liittyvät kysymykset ovat vastoin tasa-arvolakia, eikä niihin tarvitse vastata.

Työnantaja ei saa kysyä kysymyksiä liittyen:

uskontoon

perhesuhteisiin (vanhempien taustaan, lapsiin tai niiden hankintaan, avo-/aviopuolisoon)

sairauksiin, jotka eivät liity työhön

seksuaaliseen suuntautumiseen

poliittiseen kantaan

Mikäli kysymys ei liity hakemaasi työhön vaan kuulostaa sopimattomalta, jopa laittomalta, voit varmistaa vastakysymyksenä, miten kysymys liittyy kyseiseen työhön. Voit myös todeta, ettet oikein ymmärrä miksi kysymys esitetään ja pyytää haastattelijaa tarkentamaan kysymystä tai siirtymään muihin aiheisiin. Voit myös koittaa kiertää kysymyksen. Mikäli kuitenkin päätät vastata kysymykseen, joka varsinaisesti ei liity haettavaan työhön, on hyvä tietää, että puutteellisesti tai vaillinaisesti vastaaminen ei lain mukaan saa johtaa hakijan kannalta kielteisiin seuraamuksiin.

On myös hyvä tietää, ettei työnantajalla ole oikeutta hakea henkilötietojasi muualta kuin sinulta. Näin ollen työantaja ei saa esimerkiksi hakea hakukoneesta tietojasi ilman suostumustasi. Tässä poikkeuksen tekevät tietyt alat, jolloin henkilöluottotietojen tai rikosrekisteritietojen hakeminen on perusteltua.

 

Lähteet: Palvelualojen ammattiliitto PAM