5.6.2019

Kesäduuni OP:n piikkiin –kampanja tarjoaa arvokasta työkokemusta nuorille sekä tukea paikallisille yhdistyksille. Tänä vuonna pankkiryhmän tukeman työpaikan sai yli 1700 nuorta.   

Kuusi vuotta sitten useammassa Osuuspankissa huomattiin, että alaikäisillä nuorilla oli haasteita saada kesätöitä eikä pankkiryhmässäkään ollut tarjolla sopivia kesätyöpaikkoja. Näistä huomiosta ja halusta tukea nuorten työllistymistä sai alkunsa Kesäduuni OP:n piikkiin –kampanja, jossa Osuuspankkien lahjoituksen avulla yhdistykset voivat palkata 15-17-vuotiaita nuoria kesätöihin.

– Kampanjan avulla pystymme tukemaan kahta meille tärkeää tahoa paikallisesti: yhdistyksiä ja nuoria. Ensimmäinen työpaikka on nuorelle tärkeä virstanpylväs, sanoo OP Ryhmän yhteiskuntavastuun asiantuntija Eveliina Nygren.

Nygren kertoo OP:n olevan sitoutunut vastuullisuusohjelmaan, jonka yksi tärkeä teema on lasten ja nuorten talous- ja työelämätaitojen tukeminen.

– Kesätyön kautta nuori oppii ymmärtämään työelämän vaatimia taitoja. Kampanja on meille luonteva tapa kantaa myös yhteiskuntavastuuta paikallisesti, Nygren toteaa.

Ennätysmäärä työpaikkoja

Kuka tahansa nuori sai hakea kampanjan kesätyöpaikkoja suoraan mukana olevilta yhdistyksiltä. Kun yhdistys palkkaa nuoren, OP maksaa yhdistykselle tämän kahden viikon palkan. Tänä kesänä paikkoja oli tarjolla ennätysmäärä yli sadalla paikkakunnalla ympäri Suomen.

– Työllistämme yli 1700 nuorta. OP:n lahjoitussumma yhdistyksille nousee lähes 700 000 euroon, Nygren kertoo.

Myös OP:n omat työntekijät ovat olleet kampanjasta innoissaan.

– Teemme kampanjan avulla konkreettisesti hyvää nuorille. Työntekijämme kertovat siitä ylpeinä eteenpäin, Nygren iloitsee.

Kokonaisuudessaan kampanja on saanut erittäin positiivista palautetta.

-Monelle yhdistykselle kampanja on toiminut kannustimena rekrytoinnin ja työllistämisen kokeiluun, jota se ei olisi ilman kampanjaa tehnyt, sanoo Nygren.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan uusien rekrytointien todennäköisyys kasvaa ensimmäisen työllistämiskokemuksen jälkeen.

– Sen lisäksi, että nuoret ovat saaneet heille arvokasta työkokemusta, myös osalle yhdistyksiä tämä on ollut tärkeä kokemus työllistämisestä, Nygren arvioi.

Tietoa, tukea ja uskoa tulevaan

Tutkimusten mukaan nuoret kaipaavat enemmän tietoa työelämästä. Myös tämä toive on pyritty huomioimaan kampanjassa.

– Paikalliseti toteutamme osana kampanjaa tapahtumia, jossa yhdistykset ja nuoret tapaavat kampanjan tiimoilta. Heille tarjotaan lisätietoa vastuullisena työnantajana toimimisesta tai esimerkiksi työntekijän oikeuksista ja työelämätaidoista, kertoo Nygren.

Kampanjassa nuorilla on mahdollisuus työllistyä monenlaisiin tehtäviin aina apuohjaajasta viestintäassistenttiin tai tapahtumatyöntekijään. Työllistävä yhdistys valitsee kesätyöntekijän, perehdyttää hänet, vastaa työnohjauksesta, palkanmaksusta ja työnantajavelvoitteista.

-Ensimmäisellä kesätyöpaikalla on nuorelle suuri merkitys, sanoo Nygren.

Hän muistuttaa, että ensimmäinen kesäduuni myös avaa usein oven tuleviin kesätyöpaikkoihin.

– Moni nuori on huolissaan työelämään pääsystä ja tulevaisuudesta. Tällä tavoin kesätyöpaikan tarjoamalla voimme tukea nuoria työelämän alkumetreillä ja vähentää näitä huolia.

 

Teksti: Elli Collan
Kuva: Niko Jekkonen