29.3.2019

Ohjaamo Tampere haastaa yhdessä Tampereen kaupungin kanssa Kesäduuni 2019 -kampanjalla tamperelaiset työnantajat ja yritykset tarjoamaan kesätyökokemuksia yli 600 innokkaalle 15-29 vuotiaalle nuorelle.

Tampereen kaupungin työllisyyspalvelujen omavalmentaja Riikka-Mari Hietamies ja Ohjaamon asiantuntija Sanna Nurmilaakso näkevät kesätyökokemukset, varsinkin ne ensimmäiset, ehdottoman tärkeiksi tulevaisuuden työelämän kannalta. He ovat myös huomanneet, että monissa yrityksissä olisi tarvetta auttaville käsille, mutta raskaat rekrytointiprosessit vievät liikaa aikaa ja resursseja.

–Olemme havainneet, että yrityksillä on paljon “tekemättömiä töitä”, joita nuoret voisivat tehdä. Oma työaika ja rekrytointiin uppoavat resurssit säästyvät, kun antaa Kesäduuni 2019 –kampanjan etsiä sopivat kesätyöntekijät. Tällöin työnantajan kontolle jää vain sopivien ehdokkaiden haastattelu ja palkkauspäätösten tekeminen, Riikka-Mari Hietamies avaa.

Ohjaamo ja Tampereen kaupungin työllisyyspalvelut auttaa nuoret myös kesätyötaipaleen alkuun.

–Panostamme kesätyöntekijöiden hyvään kokemukseen perehdyttämällä heidät työelämän perussääntöihin jo ennen kesätyön alkamista, Hietamies kertoo.

 

Ala tunnetuksi nuorten keskuudessa

Kesäduuni 2019 -kampanja on erinomainen tilaisuus kasvattaa tietoisuutta vähemmän tunnetuista aloista. Kesätyökokemusten kautta nuoret pääsevät näkemään mitä työ käytännössä on. Parhaimmillaan nämä kokemukset vaikuttavat opiskelupäätöksiin ja uravalintoihin.

–Työmarkkinoilla näkee kahta trendiä: tietyillä työllistävillä aloilla on paljon työvoimapulaa, toisilla aloilla puolestaan on aivan liikaa tekijöitä, Sanna Nurmilaakso tuumaa.

Positiivisista kokemuksista kerrotaan kaverille, jolloin yksi kokemus voi vaikuttaa useammankin nuoren mielipiteisiin ja ajatuksiin.

–Nuoret juttelevat paljon keskenään ja vertaiskokemuksilla on merkitystä alanvalintaa tehdessä, Nurmilaakso lisää.

 

Kesätyöntekijöiden asenteet kohdillaan

Kesäduuni -kampanja oli kokeilussa ensimmäisen kerran kesällä 2018. Kampanjaan osallistuneet työnantajat ovat olleet erittäin tyytyväisiä kesätyöntekijöidensä asenteisiin ja työnpanokseen. Kesätyöntekijät ovat saaneet myös pidempiaikaisia työsuhteita yrityksistä.

-Kokemukset Kesäduuni -kampanjastamme ovat viime kesän jälkeen pelkästään positiiviset. Tämä kampanja palautti uskon siihen, että Suomesta oikeasti löytyy nuoria, työtä tekeviä ihmisiä. Ehkä tärkein anti tässä on se, että työtä ei vieroksuttu, vaan jos työssä tuli ongelmia, niin ne ongelmat selvitettiin yhdessä. Asenne oli selkeästi kohdillaan! Pajakon Oy:n Pasi Järvilehto kommentoi.

Kesätyöntekijä Wilma Summanen sai kampanjasta kestävän työsuhteen. Kesätöiden jälkeen hän jäi osa-aikaiseksi Nordic Esthetique Trading Oy:lle.

-Minulla on kampanjasta vain positiivisia sanottavaa. Kampanjan avulla saatiin hyvin yhdistettyä työnantajat ja työnhakijat ja ainakin minun kohdallani, saamani työ sopi hyvin yhteen taitojeni kanssa. Työnantajani ja kaikki ihmiset, joita kohtasin kampanjan kautta ovat erittäin mukavia ja joustavia. He auttoivat kaikessa missä tarvitsin apua, niin työsopimuksen teosta itse työn tekoon, Summanen kertoo.

 

Tule mukaan tarjoamaan työtä tamperelaisille nuorille!

 

Kesäduuni 2019 -kampanjan ilmoittautuminen on käynnissä ja ohjeet löytyvät täältä www.tampere.fi/kesaduuni2019.

 

Artikkeli toteutettu yhteistyössä Tampereen Kaupungin ja Ohjaamon kanssa.

Kuva: Kesäduuni 2019 -kampanja
Teksti: Riia Järvinen