15.9.2019

Digitaalisuuden tuomat mahdollisuudet ovat nykypäivää ja uusia innovatiivisia IT-ratkaisuja rekrytoinnin tueksi kehitetään ja toteutetaan aktiivisesti. ABB:llä arvostetaan myös aitoja, ihmisten välisiä kohtaamisia ja on tietoisesti lähdetty kehittämään toimintaa myös tähän suuntaan.

– Uskomme, että kasvokkainen vuorovaikutus on edelleen arvossa ja olemme siksi uineet vähän vastavirtaan ja lähteneet edistämään konseptia, jossa luodaan tilaa esimiehen ja hakijan väliselle kohtaamiselle, kertoo ABB:n Talent CoE Cluster Lead Samuli Kivilehto.

Kyseinen konsepti on kesärekryfestarit, jotka järjestettiin tänä vuonna kolmatta kertaa, Helsingissä ja Vaasassa.

 

Tuo oikeat ihmiset yhteen

Kivilehto uskoo, että keskitetyt kesärekryfestarit tarjoavat kiinnostuneille hakijoille enemmän kuin pelkkä rekrytointimessuilla pyöriminen.

– Toki niilläkin on roolinsa, mutta liian usein nuori tapaa rekrytointimessuilla yritysedustajia, jotka eivät välttämättä tiedä tehtävistä paljoakaan. Pahimmassa tapauksessa työpaikkoja ei ole tarjolla, vaan ständillä jaetaan lähinnä karkkia, Kivilehto luonnehtii.

Omilla kesätyöfestareillaan ABB pyrkii tarjoamaan hakijoille mahdollisuuden keskustella kasvotusten nimenomaan esimiesten kanssa, kysyä ja aidosti tutustua ABB:n tarjoamiin mahdollisuuksiin.

– Emme varsinaisesti tuo tehtävänimikkeitä esiin, vaan kutsumme alan opiskelijat selvittämään millaisia mahdollisuuksia meillä on ja kertomaan omasta taustastaan sekä osaamisestaan. Olemme huomanneet, että tällä tavoin löydämme yleensä parhaiten oikean tekijän tehtäville.

Kesärekryfestareilla hakijan oma aktiivisuus myös korostuu ja palkitaan.

– Festareilla hakija voi mennä juttelemaan yksiköiden esimiehille ja tietoa vaihdetaan molemmin puolin. Tällöin mielenkiintoinen tehtävä ei myöskään mene ohi, koska sitä ei ymmärtänyt hakea, Kivilehto lisää.

 

Kesärekryfestareiden konversio on vahva

ABB:n kesärekrytoinneista iso osa tapahtuu omien festareiden kautta.

– Noin puolet festareilla käyneistä hakijoista palkataan meille kesätöihin. Puhutaan siis useasta sadasta opiskelijasta, Kivilehto toteaa.

Matalampi kynnys hakea ja aito kiinnostus kantavat hedelmää. Sekä hakijat, että palkkaavat esimiehet hyötyvät kasvokkain tapahtuvista kohtaamisista.

– Nuorilta on tullut palautetta siitä, miten hienoa on päästä aidosti esittäytymään ja juttelemaan, sen sijaan, että jää vain kasvottomaksi hakijaksi järjestelmässä. Mikäli sopiva kandidaatti löytyy, voidaan haastattelu sopia heti paikan päällä. Toki tiedot tulee päivittää hakujärjestelmään, mutta se on lähinnä muodollisuus, jos haastattelusta on sovittu jo festareilla.

 

 

Järjestä tarpeeseen

Kesärekryfestareiden järjestämistä Kivilehto suosittelee kaikille niille yrityksille, joiden potentiaalinen hakijaryhmä on tarpeeksi kohdennettu.

– Jos tavoittelisimme kaikkia mahdollisia opiskelijoita olisi konsepti vaikea toteuttaa, mutta koska tiedämme keitä haluamme palkata, voimme räätälöidä tapahtuman vastaamaan heidän tarpeitansa ja viestintä voidaan kohdentaa heille oppilaitosten kautta, Kivilehto sanoo.

Hän lisää, että suuret volyymit toki ovat etu kesärekryfestareita järjestäessä.

– Jos yritykseen palkataan vain kymmenen kesätyöntekijää voi panostus olla turha. Meillä hakemuksia tulee kuitenkin tuhansia, jolloin konsepti helpottaa sopivien kandidaattien seulonnassa.

 

Muista ainakin nämä rekryfestareita suunnitellessasi:

Tunne kohderyhmäsi. Ketä haluat puhutella? Ei voi vain pistää tapahtumaa pystyyn ja toivoa että joku innostuu. Fokusoi.

Matala kynnys. Tee ilmoittautumisesta mahdollisimman helppoa. Varmista, että ihmiset pääsevät paikalle.

Tarjoa lisäarvoa. Miksi ihmiset tulisivat paikalle? Mahdollista rennot kohtaamiset mukavissa puitteissa.

 

Teksti: Charlotta Forsberg
Kuvat: ABB:n arkisto