18.1.2016

 

Vaikka ulkona paukkuvat pakkaset, kesä lähestyy jo hurjaa kiitolaukkaa – uskokaa tai älkää! Meillä Soneralla katse on tiiviisti jo ensi kesässä, sillä aloitamme varautumisen kesäharjoittelijoiden tuloon hyvissä ajoin loppusyksystä. Tässä vaiheessa pohdimme, mitä voisimme ensi kesänä tehdä paremmin kuin edellisenä. Teetämme vuosittain elokuussa kyselytutkimuksen kesätyöntekijöillemme, ja tulosten perusteella meillä viihdytään hyvin, ellei jopa erinomaisesti. Noin 92 % kyselyyn vastanneista (131 vastaajaa) suosittelisi varmasti Soneraa työnantajana ystävilleen tai tuttavilleen. Tämä on upea tulos, mutta aina on varaa parantaa!

Haluankin antaa yhden vinkin Teille kaikille tuleville kesätyöntekijöille: oppikaa kyseenalaistamaan rakentavasti totuttuja ja joskus, ah, niin kaavoihin kangistuneita toimintamalleja. Niitä on varmasti ihan jok’ikisellä yrityksellä, ja näiden mallien murtaminen digitalisaation ja sosiaalisuuden aikakautena (’Social Era’) voi olla yrityksille kultaakin kalliimpaa. Niinpä toivonkin hartaasti, että jos – ja kun – Te tulevissa työtehtävissänne kohtaatte toimintatapoja, jotka vaikuttavat olevan peräisin kivikaudelta, niin ehdottakaa rohkeasti toisenlaista lähestymistapaa tai kysykää: ”Miksi?”. Joskus pelkkä yksinkertainen kysymyskin voi herättää toisen kyseenalaistamaan omaa toimintaansa.

Edustan itse y-sukupolvea, joskus diginatiiveiksi tai millenniaaleiksikin on haukuttu. Muistan monia tilanteita, joissa olen ihmetellyt jotakin tapaa tai valintaa, mutten ole avannut suutani. On tuntunut vähän hölmöltä lähteä haastamaan kokeneempia kollegoja, joiden osaamista arvostaa syvästi. Olen kuitenkin oppinut, että usein sillä yhdellä ainoalla kysymyksellä voi saada aikaan ahaa-elämyksiä. Jotkut jopa janoavat kyseenalaistamista, sillä vain testauksella syntyy heidän mielestään parasta jälkeä. Ja kaikista hienointa onkin se, kun voi lisäksi tarjota vaihtoehtoisen, modernimman ja tehokkaamman tavan saattaa jokin asia valmiiksi.

Esimerkkejä tällaisista tilanteista löytyy tietysti useita. Voi olla, että olette kohdanneet tilanteita, joissa joku kollega vannoo PowerPointin nimeen, vaikka mielestänne saman asian voisi esittää paljon mielenkiintoisemmin esimerkiksi Prezillä tai jopa videolla (hui!), tai miksei sitä voisi laittaa Periscopeen livelähetykseksi saman tien? Näin voitaisiin saada paikalla olevan yleisön lisäksi vuorovaikutusta jopa koko maailman kanssa. Toinen esimerkki voisi koskea perinteistä intranettiä. Monen milleniaalin mielestä riittäisi pelkkä appi, eikö niin? Tai vähintäänkin intran tietojen pitäisi olla saavutettavissa mobiilisti. Koko ajan. Niin ja ilman erillisiä kirjautumisia. Ai miten niin on ’ihan pakko’ tiedottaa tästäkin vain intran kautta? Eikö tieto tavoittaisi useamman, jos iPhonen ruudulle ilmestyisi notification?

Kärsivällisyyttä. Tulette tarvitsemaan sitä matkallanne jonkin verran, sillä ideanne kohtaavat varmasti vastarintaa. Mutta jos heitätte ilmoille 100 tällaista ideaa kesän aikana ja yksikin toteutuu, niin kerrannaisvaikutukset saattavat olla suuremmat kuin ikinä osasitte arvatakaan. Ja niin maailmamme hiljalleen muuttuu. Tosin mehän elämme jatkuvassa muutoksessa joka päivä, joskus ne toimintamallit vain muuttuvat hitaammin, kuin muu maailma näiden malliemme ulkopuolella. Ideanne ja ehdotuksenne tulevat myös meille kehittäjille saakka ja me arvostamme niitä. Ja viemme niitä käytäntöön. Kesätyöntekijöiltä saamamme palautteen perusteella, keskitymme Soneralla erityisesti hakijaviestinnän parantamiseen, perehdytyksen tasalaatuisuuden varmistamiseen ja odotuksen läpinäkyvyyteen.

Vinkki kyseenalaistamisesta toimii varmasti monen yrityksen kohdalla, ja miksei muistutuksena meille kaikille vakityöntekijöillekin. Haluamme, ja ennen kaikkea voimme aina parantaa toimintaamme sekä käytäntöjämme. Joten rohkaisenkin siis Teitä, upeat diginatiivit kesätyöntekijät vuosimallia 2016 – uskaltakaa pelkäämättä kysyä, haastaa ja ehdottaa uskaliaitakin ratkaisuja! Meidän yritysmaailmamme janoaa muutosta.

 

– Sanna Lavonen, Employer Branding Manager & Recruitment, HR, Sonera