6.6.2019

Jenni Villanen valmistautuu kolmanteen kesäänsä ABC Piihovilla Salossa. Myymälätyön monipuolisuus ja tiivis työyhteisö ovat saaneet Villasen palaamaan tuttuun työpaikkaan opintojen jälkeen.

Vilkkaassa liikennemyymälässä ei tarvitse seistä tumput suorassa, vaan tekemistä piisaa aina kassatyöstä keittiöhommiin ja salin siistimisestä hyllyttämiseen. Onnistuneen kesätyön resepti on 19-vuotiaan Jenni Villasen mukaan monen tekijän summa.

“Tietenkin porukka ja yhteishenki vaikuttavat, mutta samoin myös onnistumisen kokemukset ja kehittyminen ylipäätään”, Villanen pohtii.

“Itse pystyy kuitenkin vaikuttamaan hirveästi sillä, että asennoituu positiivisesti ja on aidosti valmis ottamaan haasteita vastaan.“

Asenne on ratkaisevassa roolissa myös uuden opettelussa. Varsinkin kesätyön alkumetreillä uutta tietoa tulvii ovista ja ikkunoista, eikä kaikkea voi tietenkään sisäistää siltä seisomalta. Olennaista on kuitenkin asennoitua siihen, että ajan kanssa menee jakeluun.

“Ei haittaa, vaikka ei heti osaisi kaikkea. Jos sattuu mokia, niistä kannattaa kertoa avoimesti ja opetella, miten seuraavalla kerralla voisi menetellä toisin”, Villanen vinkkaa.

 

Muista huolehtia omasta jaksamisesta

 

Asiakaspalvelutyössä positiivisen asenteen merkitys korostuu entisestään. Jos asiakkaan kohtaamiseen suhtautuu skeptisesti, tekee se hallaa paitsi asiakkaan kokemukselle, myös omalle työviihtyvyydelle pitkässä juoksussa. Villanen on huomannut, että hankalissa tapauksissa asiakkaan ongelma kannattaa kohdata hymyn kautta.

“Hienoimpia hetkiä on, kun pystyy omalla asenteella parantamaan asiakkaan päivää. Silloin tällöin saa kuulla vielä jälkeenpäin hyvää asiakaspalautetta, ja se on tosi palkitsevaa”, Villanen hehkuttaa.

Ympäri vuorokauden operoivan liikennemyymälän työntekijän rytmi eroaa paljolti lukiolaisen arjesta. Vaihtelevat vuorot ja pitkät työpäivät voivat tuntua aluksi raskailta. Villanen kannustaakin uusia kesätyöntekijöitä pitämään huolta jaksamisestaan.

“Vapaa-ajasta kannattaa ottaa kaikki irti, tehdä mielekkäitä juttuja ja nauttia kesästä. Uni ja lepo ovat myös tärkeitä, että ei suorita ja stressaa työn ulkopuolella“, Villanen tietää.

Aina työarki ei ole ruusuilla tanssimista, vaan jokaiselle tulee väistämättä joskus vastaan myös tahmeita päiviä. Vaikeina hetkinä Villanen on saanut tukea niin työpaikan yhteishengestä kuin asiakkaista.

“Työkaverit saavat lopulta hymyn huulille tai sitten tulee hyvä asiakaskohtaaminen, ja puoleen päivään mennessä onkin jo hyvä fiilis. Jos jaksaa painaa päivän, niin ei työpäivän loppupuolella edes muista, että oli aluksi huono fiilis”, Villanen kannustaa.

 

Jenni Villasen 5 vinkkiä kesätyöntekijöille:

 

Asennoidu positiivisesti. Oikea asenne auttaa asioiden opettelussa ja tekee varmasti vaikutuksen työnantajaan.

Muista kysyä, jos et tiedä. Kysyminen kertoo mielenkiinnosta työtä kohtaan ja motivaatiosta kehittyä työntekijänä.

Ole rohkeasti oma itsesi. Jos töissä on hyvä olla, se välittyy kyllä muillekin.

Älä pelkää virheitä, vaan ota niistä opiksi.

Tee vapaa-ajalla mielekkäitä asioita ja muista myös levätä, niin jaksat paremmin töissä.

 

Teksti: Väinö Vasara

Kuva: iStock