31.8.2016

Kattava perehdyttäminen, toimiva vuorovaikutus ja sekä palautteenanto nousivat avainsanoiksi tämän kesän Vastuullisessa kesäduunissa. Näitä periaatteita noudattivat ykköspalkintojen arvoisesti rakennusyhtiö Peab suurten organisaatioiden sarjassa ja kemian alan yritys Arizona Chemical pienten ja keskisuurten sarjassa.

– Kesäkollegat perehdytetään aina henkilökohtaisesti ja esimiehet ovat muutenkin arjessa läsnä. Kesätyöntekijät ovat satsaus tulevaisuuteen, eivät pelkästään ruuhkahuippuja tai kausityöntekijöitä, kertoo henkilöstöpäällikkö Marit Telin Peabilta.

Peabin kesätyöntekijä Joonas Koskinen kiittelee työnantajaansa myös vastuuden antamisesta ja mielekkäistä työtehtävistä.

– Parasta on, kun saa tehdä ammattilaisten kanssa töitä. Onnistumisen tunteita ja hyviä fiiliksiä saa rakennustyömaalla, kun konkreettisesti valmistuu jotain, Koskinen kertoo.

Arizona Chemicalin henkilöstöpäällikkö Tarja Viinamäki-Mäläskä uskoo nöyrän työn olevan tärkeässä roolissa uusien työntekijöiden perehdytyksessä. Kemian alan yritys peräänkuuluttaa myös työturvallisuuden nimeen.

– Haluamme panostaa siihen, että uudet osaajat tuntevat itsensä tervetulleeksi. Työntekijämme ovat valtavan osaavia ja ovat ylpeitä siitä, että pystyvät perehdyttämään uusia työkavereita. Lisäksi kesätyöntekijän pitää pystyä luottamaan siihen, että tehtävä työ on turvallista.

Vuoden kesätyöntekijä hurmaa olemuksellaan

Tänä vuonna parhaiden kesätyönantajien lisäksi palkittiin vuoden kesätyöntekijä, joka nähdään myös roolimallina nuorille työnhakijoille. Falkullan kotieläintilan kesäkahvilassa työskennellyt Emma Hietanen sai Vuoden kesätyöntekijä -tittelin iloisuutensa ja reippaan asenteensa ansiosta.

Voitto tuli täytenä yllätyksenä ja hymy olikin herkässä, kun Emma kiitteli työnantajiaan rikkaasta kesätyökokemuksestaan.

Jokainen kampanjassa mukana ollut sai ehdottaa voittajaa, jonka Oikotie yhdessä VKD-tiimin kanssa valitsi. Ehdokkaita kehuttiin vuolaasti ja perusteluissa eniten esiin nousivat persoonallisuus ja hyvä asenne.

Vastuullinen kesäduuni vuoden kesätyöntekijä Emma Hietanen

Vuoden kesätyöntekijä Emma Hietanen

Kuuntelutaidot ja palautteenanto kunniaan

Vastuullisen kesäduunin päätösseminaarissa kuultiin myös vinkkejä uudenlaiseen johtajuuteen. Ajatuksiaan aiheesta jakoi kampanjan suojelija, Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio.

– Uskoni on vahvistunut siihen, että Suomi pärjää tulevaisuudessa. Jos päästetään nuori energia valloilleen, seuraa paljon hyvää.

Tärkeimpänä oppina työelämän muutoksessa Timo Ritakallio näkee arvojen merkityksen kasvun arkipäivän työssä. Johtamisessa pitäisi olla enemmän valmentava ja kannustava ote.

– Hyvien kuuntelutaitojen lisäksi johtajan pitää olla myös hyvä viestimään. Kertoa, mikä on työntekijän rooli ja työn merkitys, miten arvot näkyvät työssä. Ei pomottamista, määräämistä, vaan innostamista ja kannustamista yhteiseen maaliin, Ritakallio muotoilee.

Seminaarin esimiespaneelissa ääneen pääsivät kampanjan pääyhteistyökumppaneiden edustajat Soneralta, Nokialta ja RAY:ltä. Tuottaja ja tubettaja Joonas Pesonen haasteli esimiehiä muun muassa yksilön tavoitteista ja motivaatiosta sekä paljon puhutusta palautteen antamisesta.

Pesosen ”playstation”-sukupolveksikin tituleeraama nuoriso janoaa jatkuvaa palautetta ja tähän sekä kesätyöntekijän oman äänen kuulumiseen löytyikin jokaiselta esimieheltä oivia keinoja ja toimintatapoja. Molemminpuolinen avoin kommunikaatio luetaan rakentavan palautteen antamisen ja saamisen kulmakiviin.

Säännöllisen palautteen saaminen nousi esiin myös Vastuullisin kesäduuni 2016 -tutkimustuloksissa.

– Tapa, jolla palautetta annetaan, ei ehkä tälle sukupolvelle riitä. Lisää luontevia kohtaamistilanteita, neuvoo Reeta Sutinen, tutkimuksen toteuttaneen T-Median tutkimuspäällikkö.

vastuullinen_kesaduuni_netti-20

Esimiespaneelin juontaja Joonas Pesonen

Tunteisiin vetoavasta viestinnästä kesäliikuttajaan

Päivän tunnepitoisimmasta annista vastasi T-Media Relationsin Jirimiko Oranen, joka eläväisesti kertoi tunteisiin vetoavasta viestinnästä. Mad Men -sarjan nostalgiakohtaus, 23 tikariniskua, Julius Ceasarin salamurha, Donald Trump ja Aristoteleen retoriikka antoivat päämäärän, järjen ja tunteen Orasen puheenvuorolle.

– Puhumalla tunteille, puhumme ihmiselle. Nuorilla on tunteilla puhumisen lahja, annetaan sen näkyä ja kuulua, Jirimiko Oranen muotoili.

Seminaarivieraita liikutettiin myös fyysisesti, kun Ilmarisen ikioma kesäliikuttaja Elsi Luomi pisti yleisön ojentelemaan käsiään ja rentouttamaan hartioitaan taukojumpalla. Energinen Elsi on loistava esimerkki onnistuneesta kesätyöstä, liikuttajan työ nimittäin jatkuu Ilmarisella kesän jälkeenkin!

 

Teksti: Siiri Huttunen
Kuvat: Niko Jekkonen