10.3.2016

Tiedote 2.3.2016

 

Tulevana kesänä kymmenet tuhannet nuoret kesätyöntekijät paikkaavat lomakautta ja tuovat samalla uusia näkemyksiä työpaikoille. T-Median toteuttamasta kesätyötutkimuksesta paljastuu kuitenkin, että kesätyöntekijöillä olisi vielä reilusti nykyistä enemmän annettavaa. Tutkimuksen mukaan vain 55 prosenttia nuorista on sitä mieltä, että kesätyöpaikalla on hyödynnetty heidän ideoitaan tai näkökulmiaan. Jopa 29 prosenttia kesätyöntekijöistä kokee, että he eivät ole päässeet tuomaan ideoitaan esille ollenkaan. Syynä vaikuttamismahdollisuuksien puutteeseen nuoret kokevat työpaikan hierarkian tai oman asemansa kesätyöntekijänä.

Kesätyöntekijöiden innovatiivisuus ja innostus kannattaa hyödyntää, sillä se voi parhaassa tapauksessa johtaa uusiin työskentelytapoihin ja kehittää työyhteisöä.

– Nuoret kesätyöntekijät ovat työnantajalle arvokas resurssi, sillä heillä on uusia raikkaita näkemyksiä. Nuoret tuntevat modernit teknologiat ja ovat innokkaita tekemään sekä kehittämään, jos heille vain annetaan mahdollisuus, rohkaisee Vastuullinen kesäduuni 2016 -kampanjan suojelija ja Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio.

Tutkimuksesta selviää, että miespuolisten kesätyöntekijöiden ideoita on hyödynnetty useammin kuin naispuolisten. Nuorten ideoita on parhaiten kuunneltu esimerkiksi käytännön ratkaisuissa ja tietotekniikan hyödyntämisessä.

Kesätyöntekijät ovat mahdollisuus avata ovi kasvaviin trendeihin, nuorten maailmaan ja muuttuvaan mediakulttuuriin. Vastuullinen kesäduuni -kampanja kysyi nuorilta, miten heidän mielestään työnantajat voisivat paremmin hyödyntää kesätyöntekijöidensä ideoita. Tärkeää on kannustava ja rento työilmapiiri. Kun nuorten työpanosta ja näkemyksiä arvostetaan, rohkaisee tämä tuomaan omia ajatuksia julki.

Nuoret kannattaa myös ottaa rohkeasti mukaan esimerkiksi johtoryhmän kokouksiin ja työyhteisön tapahtumiin. Tämä antaa nuorille paremman käsityksen yrityksen toiminnasta ja osoittaa, että heidän työpanostaan arvostetaan.

– On tärkeää, että koko organisaatio tietää kesätyöntekijöiden merkityksen ja on mukana perehdyttämässä heitä tehtäviinsä sekä työyhteisöön. Näin kesätyökokemuksesta tulee onnistunut sekä nuoren että työnantajan kannalta. Kun nuorelle jää hyvä kuva yrityksestä, hän kertoo siitä mielellään myös lähipiirilleen, muistuttaa Vastuullinen kesäduuni -kampanjan projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen.

Tutkimuskyselyssä selvitettiin kesäkausien 2014–2015 kesätyökokemuksia sekä kesätyöntekijöiden että kesätyötä tarjonneiden organisaatioiden näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin 5.–11.1.2016 T-Median tutkimuspanelistien keskuudessa, ja tutkimukseen vastasi 1023 15–65-vuotiasta suomalaista.

Työnantajat voivat yhä ilmoittautua mukaan kampanjaan täällä.

Lisätietoja: Projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen, m. 040 727 9717, paivi.salminen-kultanen@t-media.fi