23.3.2016

 

Ensimmäinen juttu on se, että lähtee rohkeasti hakemaan monenlaisia kesätöitä. Verkon työnhakupalveluja ja esimerkiksi some-kanavia on hyvä hyödyntää työnhaussa, mutta kannattaa myös käydä ihan henkilökohtaisesti omin jaloin kysymässä kesätöitä lähiympäristösi yrityksiltä ja muilta toimijoilta.

Helsingin kaupungin kesäsetelikokeilussa kiinnostava havainto oli se, että puolet näistä työpaikoista oli tavallaan uusia työpaikkoja, joita ei välttämättä ilman tällaista mahdollisuutta olisi syntynyt lainkaan. Esimerkiksi eräs IT-yritys palkkasi nuoria päivittämään asiakasrekisteriä, yksi yhdistys palkkasi nuoria kitkemään jättipalsamia ja vanhainkotiin palkattiin nuoria muistisairaiden virikeapulaisiksi. Monella yrityksellä tai toimijalla voi siis olla erilaisia työtehtäviä, joita ei ole edes ajateltu ja tällaisia töitä kannattaa kysyä rohkeasti itse ja myydä itsensä tarjoamalla omaa osaamistaan heille.

Haastatteluihin on syytä valmistautua hyvin. Ensimmäinen asia on se, että tietää mihin on haastatteluun menossa. Ota selvää millaisen työnantajan palvelukseen olet hakemassa ja mitä yritys tekee. Muista myös tarkistaa että aiemmat työtodistukset ja muut paperit, joita ajattelit haastattelussa esittää, on mukana ja siistissä järjestyksessä. Itse haastattelussa erotut parhaiten olemalla oma itsesti ja avoimilla mielin.

– Marika Westman, Suunnittelija, Nuorisoasiainkeskus, Helsingin kaupunki