16.8.2016

Kun kesätyö alkaa lähenemään loppuaan, eikä työsuhde jatku heti kesän jälkeen, kannattaa esimiehen kanssa käydä keskustelua ensi kesästä, mikäli olet kiinnostunut palaamaan saman työnantajan palvelukseen myös seuraavana kesänä. Varmista, että esimiehellä on yhteystietosi tallessa ja kerro avoimesti ensi kesäsi suunnitelmista. Mikäli etsit lopputyöpaikkaa, kannattaa keskustelu tästä aloittaa mahdollisimman aikaisin. Monessa työpaikassa käydään myös palautekeskustelu siitä, miten kesätyö on sujunut. Pyydä esimieheltäsi palautetta. Kannattaa vaikka kysyä, mitä osaamistasi voisit kehittää tulevaa työuraasi tai vaikka vain ensi kesää ajatellen. Anna myös palautetta esimiehellesi tai kollegoillesi.

Vastuullinen kesäduuni -kampanjan yksi periaatteista on kirjallinen työtodistus. Pyydä todistusta esimieheltäsi, jos hän ei ole sitä sinulle vielä antanut. Muista, että voit pyytää todistuksen joko laajana tai suppeana. Laajassa työtodistuksessa on arvio käytöksestäsi sekä työtaidoistasi ja työsuhteen päättymisen syy. Voit keskustella esimiehen kanssa siitä, miten työtehtäväsi kuvataan todistuksessa. Jos olet osallistunut johonkin projektiin päivittäisten työtehtäviesi ohessa, voi tästä hyvin kirjoittaa maininnan myös työtodistukseen. Työtodistuksen lisäksi kannattaa selvittää, miten verokorttisi palautetaan sinulle ja milloin loppupalkka maksetaan.

Suosituksia kannattaa myös kysyä. LinkedInissä pystyy antamaan suoraan julkisen, lyhyen suosituksen tietyn työtehtävän kohdalle. Voit pyytää suosituksia esimieheltäsi, kollegoiltasi tai sidosryhmiltäsi. Jos etsit kesätyön jälkeen töitä muualta, voit pyytää edellisiä myös suosittelijoiksi, joille tuleva potentiaalinen työnantajasi voi soittaa kysyäkseen lisätietoja.

Jatkomahdollisuuksista keskustelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen kesätyön päättymistä. Seuraa myös aktiivisesti sisäisiä työmarkkinoita kesän aikana ja puhu avoimesti jatkotoiveistasi työyhteisössä, jatkomahdollisuus saattaa aueta oman tiimisi ulkopuolellakin. Jatkomahdollisuuksia voi olla useampia, kuten opinnäytetyön tekeminen, osa-aikainen tai määräaikainen työsuhde. Usein kesätyön avulla voi löytyä myös vakituinen työpaikka.

Voi olla, että haluat kesätyön jälkeen tehdä toisentyyppisiä töitä. Mikäli olet kiinnostunut jatkamaan jossakin toisessa yksikössä, kannattaa verkostoitua kesän aikana kyseisen yksikön työntekijöiden kanssa ja keskustella tulevista työmahdollisuuksista heidän kanssaan.

 

 

Sanna Lavonen
Employer Branding & Recruitment Manager, HR
Sonera, part of Telia Company