11.3.2016

Yrittäjyys on yksi aikamme megatrendeistä. Yhä useampi tulee tulevaisuudessa työskentelemään yrittäjänä jossain vaiheessa uraansa joko kokoaikaisesti tai palkkatöiden ohessa. Siksi on hienoa huomata, että suomalaisnuorista yhä useampi suhtautuu yrittäjyyteen myönteisesti ja että myös kesäyrittäjien määrä on kasvussa.

 

Yrittäjyyden sukupolvimurros

Tuore Global Entrepreneurship Monitor -tutkimus kertoo, että alle 25-vuotiaiden suomalaisnuorten yrittäjyyssuhteessa on tapahtunut merkittävää liikettä 2000-luvun aikana. Kun vuosituhannen alussa vain muutama prosentti alle 25-vuotiaista arvioi perustavansa yrityksen seuraavan kolmen vuoden aikaan, ajatteli näin vuonna 2015 jo peräti 20 prosenttia ikäluokasta. Käynnissä on merkittävä asenteiden sukupolvimurros.

 

Kesäyrittäjyys antaa enemmän

Ei siten ole yllätys, että entistä useampi nuori työllistää itse itsensä omassa yrityksessään myös kesäkaudella. Kesäyrittäjyys on lisätienestien lisäksi erinomainen tapa hankkia erityislaatuista työkokemusta, jota yrittäjähenkisiä tyyppejä etsivät työnantajat arvostavat. Moni on lisäksi löytänyt kimmokkeen varsinaiselle yrittäjäuralle kesäyrityksen kautta.

 

Näillä askelmerkeillä kesäyrittäjäksi

Miten kesäyrittäjäksi sitten oikein voi ryhtyä? Seuraavassa muutama vinkki, joiden avulla pääset alkuun.

1 Muotoile idea

Kun olet päättänyt ryhtyä kesäyrittäjäksi, on syytä määritellä yrityksesi liikeidea. Liikeidea kertoo, ketkä ovat asiakkaat, miten heidät tavoittaa, mitä yritys myy ja millä markkinoilla yritys toimii. Tärkeintä on, että riittävän moni asiakas on valmis maksamaan tuotteestasi tai palvelustasi hinnan, joka takaa yrityksesi kannattavuuden.

2 Laadi suunnitelma

Liikeidean kirkastuttua kannattaa laatia liiketoimintasuunnitelma, joka kuvaa, miten lähdet liikeideaa käytännössä toteuttamaan tuotteen tai palvelun tarjonnan ja markkinoinnin näkökulmista. Suunnitelmaan kannattaa sisällyttää lisäksi arvio toimintasi tuloista ja menoista.

3 Valitse yritysmuoto

Suunnitelman jälkeen on aika valita yrityksesi toimintamuoto. Vaihtoehtoja ovat toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö ja osuuskunta. Kesäyrittäjänä voit toimia myös 4H-yhdistysten 4H-yrityksen kautta. Sopivan yritysmuodon valinnassa sinua auttavat alueesi Uusyrityskeskuksen yritysneuvojat ja 4H-yhdistykset.

4 Jätä perustamisilmoitus

Yrityksen perustaminen edellyttää perustamisilmoituksen tekemistä viralliseen Yritys- ja yhteistietojärjestelmään. Ilmoittautuessasi saat yrityksellesi yritystunnuksen (Y-tunnus). 4H-yrityksen perustamisilmoitus tehdään 4H-yhdistykselle.

5 Hyödynnä opiskelijan starttipaketti

Mikäli olet täysipäiväinen opiskelija, kannattaa sinun liittyä Suomen Yrittäjien opiskelijajäseneksi. Jäsenyys tarjoaa tukea, työkalut ja valmiit verkostot yritystoiminnan alkutaipaleelle. Jäsenenä saat käyttöösi kattavan yritystoiminnan etu- ja palvelupaketin, jolla säästät selvää rahaa kesäyrityksellesi hyödyllisistä tuotteista.

 

Joonas Mikkilä

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien järjestöpäällikkö, joka vastaa järjestön Nuorten Yrittäjien toiminnan kehittämisestä ja koordinoinnista. Twitterissä hänet tavoittaa @joonasmikkila.

 

Hyödyllisiä sivustoja

www.yrittajat.fi/minustakoyrittaja

www.4h.fi/toita/perusta-oma-yritys/

www.nuoretyrittajat.fi

www.yrityssuomi.fi

www.uusyrityskeskus.fi

www.perustayritys.fi

www.liiketoimintasuunnitelma.com