6.7.2012

”Kiitos viestistäsi, olen lomalla…”
”Automaattinen vastaus. Olen kesälomalla ja palaan toimistolle..”

Sähköpostiviesteily on näinä päivinä melko yksipuolista – useimmiten tavoittaa pelkän tietokoneen välittämän automaattivastauksen. Syykin on selvä. Valtaosa konttorirotista on heittänyt jussina kravatin naulaan, löysännyt kauluspaitaansa ja vaihtanut jakkupuvut shortseihin ja t-paitaan. Ei ole yhtään liioiteltua väittää, että heinäkuussa koko Suomi lomailee. Paitsi tietysti kesälissu.

 

Nekin, jotka ovat vielä täällä konttorilla, haikailevat jo lomiensa perään. Kahvipöytäkeskustelut sivuavat lomasuunnitelmia. Lehtien lööpitkin ovat vaihtaneet kuumimmat julkkisjuorunsa lomasäiden uusimpien käänteiden raportoimiseen. Entäpä me, jotka hiki hatussa painamme niitä töitä koko kesän?

 

Vaikka hellepäivinä sitä kaipaa viileästä konttorista pihalle, ei kesän lopulla tarvitse näyttää kalkkilaivan kapteenilta – ulkoilmasta voi nauttia työajan puitteissakin. Tiimipalaveri ei ole aina sidottu neljän seinän sisälle. Lounastauolla voi tehdä eväsretken pihalle – ruokakin maistuu todistetusti paremmalta ulkona. Ja kyllä, nykyajan kehittynyt teknologia mahdollistaa blogin kirjoittamisenkin jostain muualta kuin omasta työkarsinastaan. Ja sitten on tietysti ne pitkät ja valoisat kesäillat…

 

Vakavasti puhuen meidän kesäduunilaisten harteilla lepää melkoinen vastuu. Siitä, että firma pyörii silloinkin, kun kokemus ja sen kaveri, hiljainen tieto, lomailevat. Silloin vastaukseksi ei riitä pelkkä: ”Emmä tiedä, mä olen vaan kesäduunissa täällä!”. Kaikkea kesälissu ei voi osata taikka tietää – eikä onneksi kukaan sitä edellytäkään. Pääasia, että on valmis ottamaan selvää, ja tekemään hommansa parhaan osaamisensa mukaan.

 

Ja kuten viime viikolla lomansa aloittanut työkaverini lohdutti: ”Mieti sitä niin, että joka perjantai alkaa kahden päivän mittainen loma.” Totta. Kesämieli kannattaa silti säilyttää, vaikka loma tulisikin vähän pienemmissä pätkissä!

 

Kirjoittaja on duunissa kesälissuna ISS:n pääkonttorilla. Seuraa blogia Facebookin duunISSa-sivustolla.