24.11.2016

Vastuullisen kesäduunin ja TATin yhteisessä tilaisuudessa Sulkavan yrittäjyyslukiolaisille oli esimiestyöskentelystä puhumassa Destian työnjohtaja Antti Sorvali. Rennossa keskustelussa pohdittiin yhdessä mitä esimies oikein tekee ja mitä on hyvä johtajuus.

– Johtaminen on tulosten aikaan saamista ihmisten avulla ja ihmisten kanssa. Se on suunnittelua, työn toimeenpanemista ja valvomista, Antti Sorvali aloittaa johtamisen teoriasta.

Esimies pitää siis paketin kasassa, määrittelee miten työ tehdään ja johtaa ihmisiä, jotta tuloksia syntyy. Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot nousevat suureen rooliin esimiehen työssä.

– Tärkeitä ominaisuuksia on ne, joita ei opeteta ammattikorkeassa: ihmissuhdetaidot ja raha. Työni on 90 prosenttisesti näitä kahta. Ei niinkään rakennustekniset kaavat tai määräykset, ne löytyvät papereista. Tietysti osaan paljon oman alani teknisiä juttuja, mutta niitä ei jatkuvasti tarvitse työstää, Sorvali miettii.

”Halusin sen valkoisen kypärän”

Antti Sorvali on alle kolmekymppinen esimies. Haastavinta nuorena esimiehenä olemisessa on vanhempien työntekijöiden johtaminen ja motivoiminen. Mutta kuinka Antti Sorvali sitten päätyi esimiestehtäviin Destialla?

– Olin lukion jälkeen rakennustyömaalla töissä ja lyhyesti sanottuna kyllästyin siihen, kun huonommat ihmiset pomottivat, halusin itselleni sen valkoisen kypärän, Sorvali kertoo nauraen ja jatkaa, Destialla lapion varresta päädyin työnjohtoharjoitteluun ja siitä lopulta työnjohtajaksi.

Niin ikään Sorvali on nyt huomannut kesätyöntekijöidensä potentiaalin töissä ja antanut enemmän vastuuta. Kesätyö onkin hyödyllinen tapa rekrytoida.

– Siinä näkee nopeasti mihin harjoittelijasta on. Hakijoita vain saisi olla enemmänkin, sillä harjoittelijoista ja kesätyöntekijöistä on todella pulaa tällä alalla.

Destia ja Sulkavan yrittäjyyslukio Vastuullinen kesäduuni -tilaisuudessa. Kuva: Niko Jekkonen

Enemmän rakentavaa palautetta puolin ja toisin

Sulkavan yrittäjyyslukiolaiset pääsivät tilaisuudessa jakamaan omia kokemuksiaan kesätyöstä. Useimmiten palautteen saamisessa ja antamisessa oli ollut vaikeuksia.

– Olisin toivonut enemmän rakentavaa palautetta, jotta osaa toimia sen jälkeenkin, jos on vaikka tehnyt jotakin väärin, kertoo Elisa Sulkavan yrittäjyyslukion toiselta luokalta.

Myös palautteen antamisessa työnantajalle on ollut haasteita, on koettu, ettei esimies kuuntele. Antti Sorvali näkee palautteen antamisen ja viestimisen alaisten kanssa itselleenkin haasteellisena. Palautteenantokulttuurissa olisi petrattavaa.

– Sitä ei pyydä eikä anna tarpeeksi. Mutta suunta on positiivinen, nuoret keskustelevat enemmän ja miettivät voiko asioita tehdä paremmin vähemmällä vaivalla, Sorvali kuvailee.

Omien kesätyökokemusten myötä lukiolaiset innostuivat pohtimaan erityisesti hyvän ja huonon esimiehen ominaisuuksia:

Hyvä esimies kuuntelee palautetta ja ohjeistaa. Hän motivoi työntekijöitä ja on kannustava. Ymmärtää ensimmäisessä kesätyössään olevaa nuorta. On läsnä silloin, kun pitää mutta ymmärtää myös pysyä poissa. Antaa työntekijälle tilaa tehdä työnsä omalla tavallaan. On rehellinen ja hoitaa asiat työntekijän kannalta oikein.

– Jos työnteosta nauttii vain silloin, kun pomo ei ole paikalla, ei se voi olla hyvä asia, Sulkavan yrittäjyyslukion abiturientti Sandra napauttaa.

 

Destia on Vastuullinen kesäduuni 2017 -kampanjan pääyhteistyökumppani. Destia on suomalainen infra- ja rakennusalan palveluyhtiö, joka tarjoaa ensi kesänä noin 200 vastuullista kesätyöpaikkaa.

Antti Sorvali on aikanaan tullut Destiaan harjoittelijaohjelman kautta. Sorvali työskentelee kunnossapidon puolella ja johtaa mm. aliurakoitsijoiden toimintaa. Kesäisin Sorvali toimii paljon harjoittelijoiden kanssa. Lue Antin koko uratarina täältä.

 

Teksti: Siiri Huttunen
Kuvat: Niko Jekkonen