28.5.2018

Kesän kynnyksellä moni on jo saanut tiedon tulevasta kesätyöpaikasta, mutta osa tuskailee edelleen työnhaun kanssa. Hakemus toisensa jälkeen on lähetetty, mutta tulokset jääneet laihoiksi. Mikä neuvoksi?

 

Oikotie Työpaikkojen Joonas Pihlajamaa valaa uskoa työtä vielä etsiviin nuoriin.

– Ei kannata luovuttaa, jos perinteinen työnhaku ei tuota tulosta, hän sanoo.

Perhe ja lähipiiri on hyvä värvätä mukaan työnhakuun. Sukulaiset voivat pitää silmällä mahdollisesti ilmaantuvia työtehtäviä ja toisinaan kesätyöpaikka saattaa löytyä perhepiiristä. Tuttuun firmaan työllistymisessä ei ole mitään noloa, vaikka alunperin olisi tähdännytkin muualle.

Pihlajamaa kehottaa kokeilemaan myös sosiaalisen median voimaa.

– Somessa kannattaa verkostoitua ja olla esillä, hän opastaa.

Verkostoitumisesta on selvästi hyötyä: Sitran Työelämä-tutkimuksen mukaan vain noin joka neljäs työllistyy avoimeen työpaikkaan. Työpaikan voikin usein löytää juuri somen tai esimerkiksi tuttavien kautta.

Vaikka aktiivinen verkostoituminen ja someprofiilin rakentaminen olisivat jääneet vähemmälle, omissa somekanavissa kannattaa vähintään kertoa, että etsii kesätyötä.

Ole aktiivinen

Suuret yritykset koostuvat usein pienistä yksiköistä, joista osa ottaa kesätyöntekijöitä säännöllisesti, osa ei ja osalle asia ei ole tullut edes mieleen. Pihlajamaa kannustaa ottamaan yhteyttä suoraan rekrytoiviin yrityksiin ja niiden eri osastoihin.

– Työpaikkojen perään kannattaa aktiivisesti kysellä. Hakija voi myös itse ehdottaa, mitä haluaisi tulla yrityksessä tekemään.

Kiinnostavia työtilaisuuksia voi löytää muutenkin.

– Mielenkiintoinen työpaikka voi tulla vastaan vaikka lehtijutussa. Jos yritys tuntuu vetävän puoleensa, sinne on hyvä lähettää avoin hakemus ja kertoa innostuksestaan, Pihlajamaa vinkkaa.

Myös aiemmista kesätyöpaikoista voi kysyä, olisiko tälle vuodelle työtä tarjolla.

Pihlajamaa toteaa, että usein unohdetaan hyödyntää harrastukset ja niiden mukanaan tuoma verkosto työnhaussa.

– Jos kuulut aktiivisena harrastajana esimerkiksi johonkin seuraan, kysy rohkeasti töitä myös sieltä.

Harrastuksen myötä tullut tiimityö- tai esiintymiskokemus kannattaa aina mainita myös työhakemuksessa, sillä se on positiivinen lisä moneen kesätyöhön hakiessa.

Ota kesä omaksesi

Työnhakua voi halutessaan jatkaa hyvinkin pitkälle kesään, sillä tilanteet yrityksissä muuttuvat.  Aiemmin palkattu kesätyöntekijä saattaa syystä tai toisesta joutua lopettamaan jossain vaiheessa kautta tai työnantaja havahtuu tarpeeseen rekrytoida lisää työvoimaa. Avoin hakemus esimerksi LinkedInissä kavereiden jakamana voi myös tuottaa tulosta.

Jos töitä ei kaikesta yrittämisestä huolimatta löydy, pyri kuitenkin tekemään jotain, jonka voit mainita ansioluettelossasi. Näin myös tästä kesästä on hyötyä tulevaisuuden työnhakua ajatellen. Voisitko esimerkiksi tehdä vapaaehtoistyötä, käydä jonkin osaamistasi syventävän tai täydentävän kurssin tai peräti työllistää itse itsesi?

 

Jos ei millään silti lykästä, on kesän ajaksi muita mahdollisuuksia:

Tee kesäopintoja esimerkiksi avoimen kautta. Edistyt opinnoissasi nopeammin ja voit myös hakea opintotukea toimeentulon turvaksi kesäaikaan. Vaihtoehtoisesti voit osallistua työllistymistä edistäviin kursseihin, onko sinulla esimerkiksi jo hygienia-ja alkopassi?

Kierrä itseäsi kiinnostavissa paikoissa haastattelemassa työpaikan meiningeistä. Vaikkei suoraa palkkausta pystyttäisikään tekemään, voit tuoda itseäsi esille ja saada lisää tietoa sekä vinkkejä siitä, minne ensi kesänä hakea hyvissä ajoin tai vaikkapa mistä etsiä syksyksi harjoittelupaikkaa.

Tarkista kansainväliset vaihto-ohjelmat tai kesäkurssit, joita esimerkiksi CIMO tarjoaa. Myös esim. Helsingin yliopisto järjestää Summer Schooleja, joihin haetaan myös järjestämisapua.

Jos täysiaikaista kesätyötä ei löydy, on helpompi ottaa projektitöitä vastaan. Löytyisikö lähipiiristä esimerkiksi lapsenhoito- tai pihatyökeikkaa? Korkeakouluopiskelija voi löytää sopivia keikkatöitä esimerkiksi aiemmin mainitusta Summer Schoolista tai kesäkonferenssien tutkimusavustajana lyhyelläkin varoajalla. Voit myös kirjoittaa blogi- tai artikkelitekstin, joita tarjoat julkaistaviksi eri alustoille.

 

Maailma on mahdollisuuksia täynnä. Mutta muista myös nauttia kesästä!

 

 

Mitä jos hakisit gradusta vauhtia uraputkeen.

Teksti: Elli Collan
Kuva: iStock