6.3.2017

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa työllistää tänäkin kesänä noin 50 erityistä tukea vaativaa kesätyöntekijää. Kokemus monimuotoisuudesta ja nuorten palkkaamisesta on ollut Pohjois-Karjalan Osuuskaupalle lähes poikkeuksetta positiivinen, vaikka se tuo myös omat haasteensa.

Henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen Pohjois-Karjalan Osuuskaupasta kertoo kuinka monimuotoisuus näyttäytyy ja miten se vaikuttaa koko työyhteisöön.

Mitä monimuotoisuus tarkoittaa Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa?

Monimuotoisuus tarkoittaa meillä erilaista työkykyä, kulttuuria ja osaamista. Monimuotoisuus ei siis tarkoita aina vammaa, ihonväriä tai syntymätaustaa. Haluamme huomioida nuoria, joilla on jokin rajoite työhön. Se voi olla esimerkiksi kehitysvamma, keskittymishäiriö tai asperger. Sellainen rajoite, joka asettaa siihen tilanteeseen, että perinteisillä työmarkkinoilla he eivät pystyisi toimimaan samalla viivalla kuin muut. Näiden nuorten elämässä haluamme olla mukana.

Mitä monimuotoinen henkilöstö antaa koko työyhteisölle?

Yritämme katsoa aina laajemmasta näkökulmasta: mitä kaikkea tällainen erityistä tukea vaativa henkilö voi tuoda työyhteisöön? Silloin työtehtäviä alkaa löytyä huomattavasti enemmän kuin, jos mietimme vain minkä tyyppistä työtä hän pystyy tekemään.

Helposti ajatellaan tiettyä työpanosta ja suoritusta, josta maksetaan palkka. Mutta jos katsomme myös sitä, kuinka paljon työpanos antaakin aineetonta pääomaa ja osaamista, niin sitä ei pysty enää rahassa mittaamaan. Kuinka hienoja kokemuksia olemme pystyneet tarjoamaan erityistä tukea vaativille nuorille, ja sitä kautta he ovat äärimmäisen tyytyväisiä työllistymismahdollisuudesta.

Saamme lähes poikkeuksetta todella paljon positiivista palautetta monimuotoisuudesta ja erityistä tukea vaativista nuorista. Työnantajakuvamme paranee, ilmapiirit ovat paremmat niissä yksiköissä, joissa on tällä lailla rakennettuja monimuotoisia työyhteisöjä ja esimiestyöskentely näyttäytyy erilaisena.

Rikkaus on ihan ehdoton, mutta siihen kannattaa varautua, että se vaatii luovuutta, aikaa, kärsivällisyyttä ja ennen kaikkea puhtaasti maalaisjärkeä ja hyvää tahtoa. Jos yrityksen perusarvot ovat sellaiset, että haluaa pitää myös heikomman puolta, niin tästä ei ole mitään muuta kuin hyötyä.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa palkittiin esimerkillisenä vammaisten ja osatyökykyisten työllistäjänä. Kuva: Niko Jekkonen

Vamlas palkitsi Pohjois-Karjalan Osuuskaupan esimerkillisenä vammaisten ja osatyökykyisten työllistäjänä Vastuullisin kesäduuni 2016 -kilpailussa.

Minkälaisia haasteita monimuotoisuus asettaa?

Harvoin asiat menee käsikirjoituksen mukaan ja vastaan tulee aina poikkeamia, jolloin pitää osata tulkita ja luovia. Esimerkiksi erilaisten työsuojelu- ja yhdenvertaisuuslakien pelivarat ovat aika tiukat. Kun työyhteisöstä tulee monimuotoinen, henkilöstöpolitiikan kanssa pitää osata luovia.

Pitää löytyä suuruutta ja asettua heikoimman puolelle, että miten tällaiset asiat käsitellään. Tärkeintä on toimia oikeudenmukaisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Kriteerinä se, että ei loukkaa ketään ja huolehtia, että tulkinnat ovat lopulta yhteisen hyvän eteen.

Mitä työkaluja Pohjois-Karjalan Osuukaupalla on monimuotoisuuden tueksi?

Teemme tiivistä yhteistyötä Ammattiopisto Luovin kanssa. Opiskelijan mukana tulee ohjaaja, jolla puolestaan on erikoisosaaminen erityistä tukea vaativia nuoria varten. Koulutamme ohjaajia toimimaan kassalla, joka toimii näin autenttisena oppimisympäristönä Luovin opiskelijoille. Esimerkiksi Prismassa olemme mahdollistaneet myös vanhuspalvelutoimintaa, jossa nuoret toimittavat vanhuksille kaksi kertaa viikossa ruokaostoksia. Nuoret tekevät itse keräilyn, rahastuksen ja toimituksen.

Lisäksi valmennamme omaa henkilöstöä jatkuvasti. Luovilta saamme osaamista ja ammattitaitoa myös siihen, mitä tulee ottaa huomioon erityistä tukea vaativien nuorten kanssa esimerkiksi perehdytykseen liittyen.

Mitä vielä haluaisit sanoa?

Jos työnantajan näkökulmasta katsoo, niin on äärimmäisen hienoa olla tällaisessa mukana. Tästä, jos mistä tulee yritykselle ja itselle niitä onnistumisen kokemuksia.

 

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

 

  • Henkilöstöä 1170
  • Tulevana kesänä noin 700 kesätyöntekijää, joista noin 50:llä erityistuen tarve tai status erityisopiskeluun
  • Erityistä tukea vaativia myös vakinaisissa työsuhteissa
  • Noin 100 eri toimipistettä, jossa erityistä tukea vaativia työskentelee
  • Pääsääntöisesti päivittäis- ja käyttötavarakaupoissa kuten Sokos, Prisma, S-market ja ABC

 

Teksti: Siiri Huttunen
Kuvat: Niko Jekkonen