9.5.2016

Nuoret pitävät perehdytystä tärkeimpänä kesätöissä kehittymistä edistävänä tekijänä. T-Median kesätyötutkimuksen mukaan vain 46 prosenttia nuorista perehdytettiin kesätyöhönsä hyvin. Kesän lähestyessä työnantajan kannattaa lukea läpi muistilista onnistuneen perehdytyksen suunnitteluun:

1. Mieti ensin perehdytyksen aikataulua ja sisältöä. Mitä kaikkea kesätyöntekijöille on muistettava opastaa, ja mikä olisi loogisin järjestys? Tarvitaanko erillisiä koulutuksia? Kaikkea ei tarvitse perehdyttää yhdessä rytäkässä ensimmäisen päivän aikana, sillä silloin opittua voi olla vaikea sisäistää.

2. Älä jätä perehdytysmateriaalin kasaamista viimeiseen iltaan ennen kesätyöntekijän saapumista. Työyhteisön jäsenet voivat kantaa kortensa kekoon ja miettiä, minkälaista perehdytysmateriaalia minkäkin asian opastamiseen tarvitaan. Uudet työntekijät pääsevät tutustumaan organisaation toimintaan etukäteen, jos heille lähetetään perehdytyspaketti jo ennen työsuhteen alkua.

3. Kun kesätyöntekijät on valittu, valitse vastuuhenkilöt perehdytykseen. Kuka perehdyttää mitä kenellekin? Entä kenen vastuulla on työhön opastaminen, tutustumiskierrokset ja palautepalaverit? Suuremmassa organisaatiossa voi olla selkeämpää pitää kesätyöntekijöiden yhteinen orientaatio kaikille kesätyöntekijöille firman yhteisistä asioista ennen kuin lähiesimies, tutor tai kollega perehdyttää kesätyöntekijät tarkemmin kiinni omiin työtehtäviinsä. Perehdyttäjäksi kannattaa valita sellainen henkilö, joka on innostunut ohjaamaan nuoria.

4. Pohdi etukäteen myös kesätyöntekijän työympäristöä ja -välineitä. Saavatko kesäduunarit oman työpisteensä toimistolta? Tarvitaanko työvaatteet, puhelin tai tietokone? Kesätyöntekijä pääsee heti kiinni perehdytykseen ja työtehtäviinsä, kun ensimmäiset päivät eivät kulu työvälineitä etsiessä ja tilaillessa.

Lisää vinkkejä perehdyttämiseen löydät Vastuullisen työnantajan toimintaoppaasta. Tsemppiä kesätyökauteen valmistautumiseen!

 

 
Julia Wihuri

Viestintäharjoittelija

T-Media/Taloudellinen tiedotustoimisto TAT