11.4.2019

Ständimyynti on yksi vanhimmista markkinointimuodoista, eikä syyttä. Nykypäivänä, kun elämme online-aikaa ja yritykset panostavat enenevissä määrin erilaisiin digitaalisiin markkinoinnin ja palvelun muotoihin, kasvaa ihmisten tarve ihmiskontaktiin. Tosiasia on, että digitaalinen kanssakäyminen ei tule korvaamaan kasvokkain koettuja ja jaettuja kokemuksia.

Tänä keväänä olemme saaneet iloksemme täällä Promotion Pointilla huomata, että nuorten kiinnostus myyntityöhön on ollut aiempaa runsaampaa. Nuoret ymmärtävät, että myyntityöstä opittu kokemus kantaa pitkälle elämässä. Kaikkien tulee osata myydä tulevaisuudessa entistä paremmin omaa osaamistaan sekä ideoitaan. Ständimyyntityöstä jos mistä saa itsevarmuutta tulevaisuuteen.

Tässä artikkelissa haluammekin pureutua kasvokkain kohtaamisen voimaan ja yhteen vanhimmista markkinoinnin muodoista: ständimyyntiin.

Promotion Pointin operatiivinen johtaja Sara Sadik toteaa, että myyntityöhön liittyy liian usein negatiivisia ajatusmalleja.

– Avoimia myynnin työpaikkoja on valtavasti ja jotta ne kaikki saadaan täytetyksi, on tärkeää, että kokeneemmat myyjät hälventävät myyntityöhön liittyviä negatiivisia mielikuvia sekä itse myyntityön tekemiseen liittyviä ennakkoluuloja, painottaa Sara Sadik.

 

 Myyjäksi mennään, jos muuta työtä ei saa?

Suurimmat ennakkoluulot ovat niitä, ettei ständille pysähdy kukaan ja joudut tuputtamaan tuotetta väkisin asiakkaille. Näin ei kuitenkaan ole. Promotion Pointin työntekijät Teemu Bakker, Nora Norha ja Toni Jukka painottavat kaikki, että he ovat siirtyneet ja jääneet myyntityön pariin nimenomaan siksi, että homma tuntuu niin mielekkäältä.

– Päätin kokeilla myyntityötä ja innostuin. Tajusin, ettei konttorilla istuminen sovi minulle, vaan olen parhaimmillani kohdatessani ihmisiä face-to-face. Omat ennätykset innostavat, kertoo Teemu Bakker.

Nora Norha puolestaan painottaa, että ihminen on luonnostaan utelias.

– Tottakai ihmisiä pysähtyy juttelemaan, kunhan olet iloinen ja aidosti kiinnostunut asiakkaasta. Kyllä ne asiakkaat sieltä tulevat, ihan samalla tavalla kuin kohtaamiset ihan arjessa.

Kuten kaikissa muissakin töissä, on toki myyjän päivissäkin varjopuolensa. Solujohtaja Toni Jukka painottaakin, että myyjän työ on herkkää ja päiväriippuvaista hommaa.

– Jokainen työntekijä on varmasti saanut negatiivista palautetta, mutta päivittäin tulee myös paljon myönteisiä kommentteja. Negatiivisiin tunteisiin ei kannata jäädä rypemään. Aika harvoin negatiivinen palaute kohdistuu itse myyjään. Useimmiten henkilöllä on vain kenkä väärin päin jalassa, Nora tuumaa.

–  Työ vaatii tietynlaisia henkisiä voimavaroja, mutta ainakin meillä Promotion Pointilla on todella tiivis yhteishenki ja tsemppaamme toinen toisiamme parempiin tuloksiin, Toni komppaa.

 

Myyjät tienaavat huonosti?

Sara Sadik kertoo, että usein myyntityöhön liittyy ennakkoluuloja palkan suhteen. Promotion Pointilla myyjien palkat koostuvat esimerkiksi provisioista ja takuupalkasta. Oma työpanos vaikuttaa näin ollen luonnollisesti myös palkan suuruuteen. Miksi toimialan palkkakäytäntöjä leimaa edelleen epämääräisyys? Pelottava provisiopalkka voi myös olla mahtava mahdollisuus, kun oikea työ ja työntekijä kohtaavat. Lisäksi työnhaussa ja myynnissä kannattaa pitää mielessä, että tulokset eivät ole koskaan riippuvaisia iästä, koulutuksesta tai kokemuksesta.

–  Itse haluan nimenomaan työskennellä provisiopalkalla ja siksi siirryin tuntipalkkaisesta työpaikasta myyntityöhön ja provisiopalkkaan, Nora Norha kertoo.

Hän lisää, että tyypillisesti työvuorot ovat kuusi tuntia pitkiä.

– Meillä on todella joustavat työajat. Keskimäärin teemme töitä kuusi tuntia kerrallaan, jotta keskittymiskyky ja energia pysyvät huipussa läpi työvuoron.

– Meille ei myöskään määrätä työvuoroja, vaan toivomme niitä ja ainakin Promotion Pointilla vuoroja voi tehdä todella joustavasti, esimerkiksi opintojen ehdoilla.

 

Myyjäksi synnytään, ei kehitytä?

Tyypillisesti kuvitellaan, että myyjä on ulospäinsuuntautunut super-ekstrovertti, jolla on sana hallussa. Mutta mitä jos myynti pelottaa? Tai jos on vähän hiljaisempaa sorttia? Voiko silti olla hyvä myyjä?

Kyllä voi.

Myyntityö on kuin golf, sitä voi harjoitella.

– Virheitä sattuu ja niitä saa tehdä. Olen itse aina ollut sitä mieltä, että moka on lahja, Teemu Bakker naurahtaa.

Hyviä myyjiä on lukemattomia erilaisia. Heillä on kuitenkin yksi yhteinen tekijä: he ovat kiinnostuneita asiakkaista.

– Meillä on töissä hiljaisia, rääväsuisia, spontaaneja ja ennen kaikkea iloisia tyyppejä, jotka puhaltavat yhteen hiileen, Teemu Bakker hehkuttaa työkavereitaan.

Nora Norha on samoilla linjoilla todetessaan, että duuniporukka koostuu eri ikäisistä ja elämäntilanteissa olevista henkilöistä.

– Myyntityö sopii mielestäni kaikille. Oletko esimerkiksi ikinä saanut kaveriporukan lähtemään siihen baariin, jonne juuri sinä halusit mennä? Silloin sinä olet myyjä!

Lisäksi ihan kaikki yritystoiminta perustuu myyntiin ja myynnilliseen ajatteluun, jolloin kesätyöstä myynnin parissa on hyötyä riippumatta siitä, mihin positioon urallaan tähtää.

Ehkä hulluin myytti on se, että myyntityössä ei opi mitään, Sara Sadik toteaa.

 

Tutustu Promotion Pointin kesätyöpaikkoihin täältä.

Kuva: iStock
Teksti: Charlotta Forsberg