27.11.2019

Internet on pullollaan ohjeita työhakemusten ja CV:een tekoon: Asiantuntijoiden neuvoja siitä, miten omia taitoja, opittuja asioita ja kokemuksia kannattaa tuoda esille työnhaun eri vaiheissa. Miten nuoret neuvoisivat toisiaan sanoittamaan taitonsa ja kokemuksensa? Haastattelimme Planin nuorta feissaria, eli katuvarainhankkijaa, Bianca Garvinia ja keräsimme yhteen vinkkejä työnhakuun.

Minkälaisia asioita kirjoitat itse työhakemukseen tai CV:een?

–  Kun lähetin ensimmäisiä työhakemuksia, huomasin, etten ollut niinkään puhunut mitä olin oppinut tai kokenut, vaan listasin niitä ranskalaisin viivoin. Olen käynyt koulua ulkomailla ja tehnyt asioita, jotka eivät meriitteinä välttämättä aukea suomalaisille kesätyönantajille, Bianca kertoo lisäten, että:

Kannattaa siis selittää tarkemmin, mitä on oppinut aiemmista kokemuksista ja välttää asioiden tyhjänpäiväistä listaamista. Eikä kannata lähettää samaa hakemusta jokaiselle, vaan yksilöidä hakemus juuri hakemaasi tehtävää varten!

Minkälaisia neuvoja antaisit nuorille työnhakuun?

Ensi kerralla, kun kirjoitat hakemusta, vastaa ainakin näihin kolmeen kysymykseen:

Missä olet tosi hyvä? Tämän ei välttämättä tarvitse liittyä mitenkään työhön. Mieti, missä olet hyvä, miksi olet siinä hyvä, ja mitä se antaa sinulle ja muille.

Miksi haet juuri tähän työhön? Kun vastaat itsellesi, miksi haet tätä työtä, sinun on helpompi ymmärtää mikä sinua motivoi työssä. Näyttämällä motivaationsa, voi erottua edukseen!

→ Näytä, että olet ottanut selvää yrityksestä etukäteen. Perustele miksi olet hakenut paikkaa opintojen tai aiemman työkokemuksen kautta tai kertomalla tulevaisuuden suunnitelmista, jotka liittyvät työhön ja joiden toteuttamisessa tarvitset vastaavanlaista kokemusta. Jos yrityksen arvot sopivat omiin arvoihisi, kerro nämä ihmeessä haastattelijalle. 

Miksi juuri minä sopisin tähän työhön? Tämä on vaikea kysymys ja usein tässä tyytyy sanomaan jotain todella yleispätevää tai itsestään selvää. On tärkeää miettiä tätä kysymystä oman kokemuksen ja arvojen kautta – mieti sitten, mitä yhtäläisyyksiä ajattelemillasi asioilla on haettavan työn ja työtehtävien kanssa? Omia kiinnostuksen kohteita voi löytyä yllättävistäkin paikoista, joten kannattaa tuoda niitä esille! 

Biancan täsmävinkit työhakemuksen kirjoittamiseen

Älä yritä olla jotain, mitä et ole.

Personoi hakemus erikseen jokaiseen hakemaasi paikkaan!
→ Perustiedot ja pohja voivat pysyä samana, kunhan muistat kirjoittaa motivaatiosta ja kokemuksistasi työpaikkakohtaisesti. 

Kerro kokemuksestasi esimerkkien avulla

Mieti mitä toivot oppivasi hakemaltasi työltä? Tämä myös näyttää, että olet ajatellut hieman enemmän ja tutustunut tehtävään kunnolla.

Kuvittele parhaan mahdollisen työntekijän piirteet ja mieti miten ne piirteet näkyvät sinussa – keskity niihin ja korosta työhakemuksessa. Tällä lailla voit myös huomata omat heikkoudet ja asiat, joissa voit vielä kehittyä.

Vältä näitä

Älä lähetä samaa hakemusta joka puolelle, tai kirjoita hakemuksia niin yleisluontoisesti, että ne näyttävät siltä kuin olisit lähettänyt saman muille yrityksille.

Vältä ranskalaisin viivoin kirjoitettua listaa, joista ei käy ilmi tarkkaa työtehtävää tai mitä siitä on opittu tai miten sitä voisi hyödyntää hakemassasi kesätyöpaikassa.

 

Lue lisää hyvän työhakemuksen ja CV:n teosta –

Tutustu tästä Duunikoutsiin – nuorten työnhakuvalmentajaan, joka haastaa sinut etsimään kesätöitä, TET-paikkaa tai unelmiesi työtä!

Lataa Duunikoutsi suoraan Android / AppStore!

 

Kirjoittaja: Riia Järvinen

Kuva: Mikko Toivonen Plan, Kansalaistori Helsinki, heinäkuu 2019