16.12.2015

Kysyn aina nuorilta Ajokortti työelämään -kurssilla, mitä he harrastavat. Joka kerta ryhmässä on joku, joka ei omasta mielestään harrasta mitään. Ja sehän on hiukan huono juttu. Ajokortti työelämään -kurssilla ollaan opettelemassa työnhakua ja työelämän pelisääntöjä. Kun työkokemusta on vähän tai ei lainkaan, harrastukset olisi äärimmäisen tärkeää kirjata ansioluetteloon. Mutta mitäpä kirjaat, jos niitä ei ole.

Mitäköhän harrastuksia vailla oleva nuori sitten tekee vapaa-aikanaan? Ehkä hän vain hengittää ja syö. Ei kerrassaan muuta, jos harrastuksia ei ole. No, tilanne ei ole aivan näin paha. Jokainen tekee taatusti muutakin kuin vain pitää elintoimintojaan yllä.

Luovaa ajattelua

Aikuinen! Nuori tarvitsee valmentajan, joka auttaa häntä huomaamaan omat taitonsa ja kykynsä, joita voi hyödyntää työnhaussa. Jotta nuoren CV ei olisi henkilötietojen jälkeen tyhjä, on otettava käyttöön luova ajattelu.

Harrastuksen ei tarvitse olla urheiluseuran järjestämä tuokio tiettynä aikana, vaan se voi olla kotona tai verkossa oman mielenkiinnon mukaan tehtyjä juttuja. Harrastus voi olla lukemista, musiikin kuuntelua, elokuvia ja verkkopelejä.

Työkokemuksen puolestaan ei tarvitse olla sellaista, josta on saanut palkkaa. Ehkäpä nuori on toiminut vapaaehtoisena jossakin tapahtumassa. Ehkä hän on kuvannut oman elokuvan ja saanut sille lukuisia katsojia verkon välityksellä. Hän on saattanut jopa rakentaa virtuaalisen kaupungin palveluineen ja infroineen.

Työnhaussa on pystyttävä kertomaan osaamisen lisäksi asenteista ja sitoutumiskyvystä. Koska nuorella ei voi olla palkkatyöstä saatua työkokemusta ennen ensimmäistä työpaikkaa, on sitoutuminen osoitettava muutoin. Suurta sitoutumista osoittaa esimerkiksi paikallisen nuorisoteatterin näytelmässä mukana oleminen.

 

Ja nuori kiittää

Ajokortti työelämään -kursseilla haastan nuoret miettimään, mitä kaikkea he ovat tehneet. Voin vannoa, että kaikille on löytynyt pitkä lista asioita. Kyse on ollut rohkaisemisesta: Tämä sinun juttusi on hieno, ja se kannattaa ylpeänä kertoa työnhaun yhteydessä.

CV-valmentajan tarpeellisuuden vahvistaa eräältä nuorelta saamani palaute: ”Mun CV olis ihan hirvittävä, jos et olis auttanu.”

Jes!

 

Hilkka Näse toimii kehityspäällikkönä Suomen 4H-liitossa. Hänen vastuualueenaan ovat nuorten työelämävalmiudet ja yrittäjyys. Twitter @hilunase

4H on valtakunnallinen, sitoutumaton nuorisojärjestö. Lapsen ja nuoren kehitysvaiheet huomioon ottavassa toiminnassa opitaan itse tekemällä. Kerhossa omaksutaan käytännön taitoja ja tietoja koulutetun ohjaajan tuella. Koulutukset ja kurssit syventävät nuoren osaamista. Toiminnassa saadaan valmiuksia yrittäjyyteen ja työelämään. 4H:n kautta työllistyy vuosittain noin 8 000 nuorta. www.4h.fi. #4HSuomi #4HDuuni

Ajokortti työelämään -kurssilla nuori saa perustiedot työnhausta, työelämän pelisäännöistä ja asiakaspalvelusta. Jo yli 30000 nuorta ympäri Suomen on saanut Ajokortin työelämään.