9.6.2022

Uutta kesätyötä aloittaessa, ensisijainen vastuu perehdytyksestä on aina työnantajalla. Mutta miten sinä kesätyöntekijänä voit omalla panoksellasi varmistaa, että varmasti saat kaiken hyödyn irti perehdytyksestä? Nappaa alta Swecon HR Business Partner Heidi Toikanderin vinkit talteen ja näytä kyntesi!

Mieli oikeaan tilaan

Huolellinen valmistautuminen ennen uuden työn aloittamista takaa sujuvamman startin ja jättää kesätyöntekijälle kapasiteettia keskittyä olennaiseen, eli itse työhön ja sen oppimiseen.

– Yrityksen toimintaan ja projekteihin voi tutustua verkkosivujen ja sosiaalisen median kautta. Jos tuntee yrityksellä työskenteleviä henkilöitä entuudestaan, heiltä kannattaa kysyä yrityksessä työskentelystä, Heidi Toikander kertoo ja lisää, että Swecolla esimiehet ovat yhteydessä kesätyöntekijöihin ennen työsuhteen alkua, toivottavat heidät tervetulleeksi ja kertovat, mitä uudessa työpaikassa tapahtuu ensimmäisinä päivinä.

Perehdytyksen aikana on tärkeää olla avoin ja vastaanottavainen. Me kaikki opimme eri tavalla, kerro rohkeasti, miten esimies voi tukea oppimistasi. Useimmat yritykset myös toivovat, että kesätyöntekijät tuovat rohkeasti uusia ideoita esille työsuhteen aikana.

– Voit kertoa esihenkilölle tai perehdyttäjälle, millä tavoin itse opit parhaiten uusia asioita tai taitoja. Silloin yksilöllinen oppimistapa voidaan huomioida perehdytyksessä ja onnistumisia tulee, Toikander painottaa.

– Odotamme saavamme uusia näkemyksiä kesän aikana, joten kannustan kyseenalaistamaan ja tuomaan esille omia näkemyksiä, Toikander vinkkaa.

Anna itsellesi aikaa ja kysy!

Vaikka hyvä pohjustus voi auttaa sisäistämään asioita paremmin ensimmäisten päivien aikana on itse työtä ja työpaikan käytäntöjä on vaikea oppia etukäteismateriaaleista. Nämä asiat selviävät työpaikalla ajan kanssa ja niistä stressaaminen etukäteen luo aiheetonta jännitystä.

– Käytännön työhön opastus hoidetaan työpaikalla eikä siihen tarvitse ennakkoon valmistautua eikä jännittää. Voit kuitenkin miettiä, mitä toiveita sinulla on kesätyösi sisällön suhteen ja minkälaisten taitojen oppiminen tukisi opintojasi, Toikander ehdottaa.

Muista, että perehdytyksen ei ole tarkoitus olla vain ensimmäisen viikon pakkopullaa. Yrityksillä on usein omia välineitä ja materiaaleja itsensä kehittämisen tueksi, jotka auttavat täydentämään virallista perehdytystä ja lisäävät osaamistasi työtehtävässäsi. Iso osa oppimista on oma asenne ja halu kehittyä.

– Työssäoppimalla rakennat omaa osaamistasi tulevaisuutta varten. Annetut tehtävät kannattaa tehdä huolella ja pitää mielessä, miten tekemäsi työ hyödyttää asiakkaitamme.

Kesän aikana kannattaa myös rakentaa omaa verkostoaan ja hakea oppia kysymällä kokeneemmilta työkavereilta. Työkaverit auttavat mielellään.

Vinkit kaikille kesätöihin suuntaaville:

  1. Ole oma-aloitteinen ja aktiivinen (asenne ratkaisee)
  2. Tee huolella ja hyvin sinulle annetut tehtävät
  3. Tutustu työkavereihisi ja pyri oppimaan heiltä
  4. Pyydä palautetta työstäsi ja varmista ohjeet tarvittaessa
  5. Nauti onnistumisistasi ja pidä hauskaa

 

Teksti: Riia Järvinen