17.7.2018

Työeläkeyhtiö Varmassa nähdään erityisen tärkeänä, että uudet kesätyöntekijät tuntevat olonsa tervetulleeksi työpaikalla. Syvällinen perehdytys toimii molempiin suuntiin: nuori saa kaiken irti uudesta työpaikastaan ja työnantaja pääsee hyödyntämään kesätyöntekijöiden raikkaita ajatuksia.

– Omista työkokemuksista ymmärtää ainakin sen, mikä on ensiarvoisen tärkeää uudelle kesätyöntekijälle: perehdytys. Nuoren pitää saada se tunne, että hän saa riittävästi neuvontaa ja ohjaamista. Häntä ei jätetä yksin “kerran näytin, nyt osaat” -pohjalta. Työntekijän pitää voida kysyä, jos on jotain kysyttävää, sanoo HR-partneri Pauliina Heiskanen Varmasta.

Maksukäsittelypäällikkö Mikko Metsäruusi on samaa mieltä. Hän muistaa kuinka lukioaikaisesta puhelinmyyntityöstä jäi huonot kokemukset.

– Ensimmäisenä työpäivänä esimies ei ollut paikalla, välineitä ei ollut valmiina enkä tiennyt, mitä minun piti tehdä. Minkäänlaista esittelyä ei ollut, enkä tuntenut muita työntekijöitä yhtään. Vähän kuin olisi kylmään veteen heitetty.

Kokemus onkin ohjannut Metsäruusia omien alaisten ohjauksessa.

– Mielestäni ensimmäinen työpäivä kannattaa suunnitella soljuvaksi, jotta työntekijälle tulee itsevarma ja tervetullut fiilis. Etukäteisvalmistelut, työpiste ja perehdytys pitäisi olla hyvin suunniteltu, jotta jo ensimmäisenä päivänä päästäisiin syventymään jo itse työhön.

Pauliina Heiskanen lisää, että myös työelämän perusasioita pitäisi käydä läpi. Varsinkin, jos työpaikka on nuoren ensimmäinen.

– Me Varmalla järjestämme kesän mittaan useita perehdytystilaisuuksia, joissa työntekijät oppivat tuntemaan paitsi yritystä, myös toisiaan ja muita työntekijöitä.

Nuori ja työnantaja voivat oppia toisiltaan

Työnantajan kannattaa hyödyntää kesätyöntekijöiden ajatukset ja ideat. Keskustelussa voi tulla ilmi asioita, joita yrityksessä ei olla osattu edes ajatella.

– Nuoret katsovat uusin silmin omaa järjestelmäämme ja osaavat myös kyseenalaistaa menetelmiä, joihin olemme tottuneet. Kesätyöntekijät pitäisi ottaa mukaan toiminnan kehittämiseen ja kysyä heidän mielipidettään. Olisi hyvä arvostaa sitä, mitä he voivat tuoda yritykselle, Heiskanen toteaa.

– Työnantajat ovat tosi kiinnostuneita kesätyöntekijöiden kokemuksista ja miten he kokevat työpaikan ja työyhteisön. Nuori voi vaikka tarjoutua kirjoittamaan kokemuksistaan blogin yrityksen nettisivuille tai jonkun jutun someen.

Nuorta taas kiinnostavat usein yrityksen erilaiset yksiköt ja työtehtävät. Kesätyöntekijöitä kannattaa rohkaista olemaan itse aktiivisia ja tutustumaan monenlaisiin työtehtäviin.

– Sanoin omille kesätyöntekijöillemme, että isosta talosta kannattaa ottaa kaikki irti. Täällä on liuta mahtavia huippuasiantuntijoita ja -osaajia, jotka ihan varmasti kertovat todella mielellään omasta työstään. Se avaa paljon enemmän myös sitä, minkälaisia uramahdollisuuksia yrityksen sisällä voi olla ja mitä siellä oikeasti tehdään, Heiskanen huomauttaa.

Varma järjestääkin kesätyöntekijöilleen tämän kesän aikana toimintoesittelyjä isoissa liiketoiminnoissa.

– Ne ova lyhyitä, vapaamuotoisia sessioita, joissa joku asiantuntija kertoo, mitä kyseisessä toiminnossa tehdään. Jos nuori on tullut esimerkiksi eläkepalveluihin töihin, pääsee hän tutustumaan myös sijoitustoimintoon ja vakuutuspalveluihin. Näin koko talon mahdollisuudet tulevat tutuiksi.

Esimiehen rooli on keskeinen

Kesätöihin tullessaan nuori tulee uuteen ja jännittävään tilanteeseen. Siksi työnantajan tulee osoittaa olevansa käytettävissä ja läsnä kesätyöjakson alusta loppuun. Mikko Metsäruusi kohtelee kesätyöntekijöitään tasapuolisesti muiden työntekijöiden kanssa.

– Tasapuolinen kohtelu pitää ottaa huomioon kaikessa. Kesätyöntekijä tulee osaksi työyhteisöä ja toimii samoilla pelisäännöillä kuin muutkin työntekijät. Häneltä ei pimitetä mitään tietoa ja hänet kutsutaan mukaan yhteisiin tilaisuuksiin. Kesätyöntekijä on aivan samanlainen osa työyhteisöä kuin kaikki muutkin.

Pauliina Heiskanen korostaa palautteenannon tärkeyttä erityisesti esimiehen roolissa. Esimiehen odotetaan kertovan, miten kesätyöntekijä on suoriutunut, missä onnistunut ja mitä voisi tehdä paremmin.

– Niin sanottu jälkihoito on myös tärkeää. Kesätyöntekijän kanssa on hyvä käydä jonkinlainen keskustelu siitä, miten kesätyöjakso meni, antaa palautetta ja tietenkin hoitaa työtodistukset ja muut asiat kuntoon. Näin kesätyöntekijä saatellaan tyylikkäästi eteenpäin.

 

Teksti: Eevi Gustafsson ja Aapo Kivioja
Kuva: Niko Jekkonen

Lue lisää: Kohtaa nuori yksilönä