9.5.2019

Kesä tuo väliaikaiset työntekijät moniin yrityksiin. Monelle nuorelle kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään. Yrittäjälle hyvin hoidettu kesätyöntekijöiden palkkaus voi olla parasta mainetyötä.

Työllisyystilastot napsahtavat kesäkuisin aina astetta miellyttävämpiin lukemiin. Syynä ovat tuhannet kesätyöntekijät, jotka saapuvat yrityksiin tuuraamaan ja tekemään sesonkityötä. Esimerkiksi vuoden 2017 kesäkuussa 193 000 15-24 -vuotiasta nuorta työskenteli määräaikaisessa työsuhteessa. Heistä puolet ei toivonutkaan pysyvää työtä. Monelle nuorelle kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään. Tulevan työuran kannalta ei siis ole yhdentekevää, millaiseksi kokemus ensimmäisestä työpaikasta muodostuu. Hyvin hoidettu kesätyöntekijän palkkaaminen alkaa jo rekrytointiprosessista, muistuttaa Suomen yrittäjien työlainsäädäntö- ja työmarkkina-asioiden asiantuntija Atte Rytkönen.

”Kesätyöntekijän palkkaamista ei missään nimessä pidä väheksyä tai aliarvioida. Se pitää hoitaa kuten kaikki muutkin rekrytoinnit. Prosessiin kuuluu myös ilmoittaminen niille, joita ei tänä kesänä valittu”, Rytkönen sanoo.

Atte Rytkönen korostaa kirjallisen työsopimuksen tärkeyttä myös kesätyöntekijöiden palkkaamisessa. Työsopimukseen tulisi kirjata ainakin työnteon alkamisajankohta ja työsuhteen kesto, mahdollisen määräaikaisuuden peruste, työtehtävät, palkan määrä sekä työaika. Määräaikaisuuden perusteeksi riittää kesäloman sijaisuus tai sesonkityö. Alle 15-vuotiaalta työntekijältä työsopimukseen tulisi saada huoltajan allekirjoitus tai suostumus.

”Palkan määräytymisen perusteet ja mahdolliset palkan lisät on hyvä tarkastaa alan työehtosopimuksesta. Palkan määrästä on sopimuksessa usein erityisesti nuoriin työntekijöihin liittyviä kirjauksia.”

Rekrytointiprosessin alussa kannattaa tarkastaa myös, onko te-toimistosta mahdollisuus saada nuorten palkkaamiseen palkkatukea. Monilla kaupungeilla on kesäsetelijärjestelmiä helpottamaan alle 18-vuotiaan palkkaamista lyhyille kesätyöjaksoille.

Tutustu työelämään

”Enstolla erityisesti tuotekehitys on hyvin innostunut ottamaan kesätyöntekijöitä, koska he tuovat uutta näkemystä ja innostusta työhön.”

Näin kuvaa kesätyöntekijöiden parhaimmillaan antamaa piristysruisketta yrityksen arkeen Enston henkilöstöpäällikkö Karin Allén-Gullqvist. Sähköistysratkaisuja tarjoava perheyhtiö Ensto on palkkasi viime kesänä noin 50 kesätyöntekijää. Tälle kesälle taloon odotetaan tulevan noin 40 kesätyöntekijää eri tehtäviin Porvoon ja Lohjan toimipisteisiin.

Enstolla työpaikkoja on tarjolla ammatti- tai yliopisto-opinnot aloittaneille nuorille, mutta yritys on palkannut paljon myös alle 18-vuotiaita työntekijöitä. Viime kesänä noin kolmisenkymmentä 15-17 -vuotiasta sai työkokemusta Enstolla kahden viikon Tutustu työelämään ja tienaa -jakson kautta.

”Vaikka työjakso on lyhyt, siihen kuuluvat aivan normaalit työsuhteen alkamiseen liittyvät vaiheet, kuten työsopimuksen allekirjoitus ja verokortin toimittaminen”, Karin Allén-Gullqvist kertoo. ”Kaikki saavat perehdytyksen, työvaatteet ja tukea työtehtävien suorittamiseen. Lopuksi työntekijät saavat työtodistuksen.”

Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyökampanja on alkanut jo 1992. Tulevana kesänä kahden viikon jakson palkkasuositus on 350 euroa ja Palvelualojen ammattiliittoon kuuluvilla aloilla 365 euroa.

Vastuullinen työpaikka

Ensto on ollut jo neljän vuoden ajan mukana vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Palaute on ollut positiivista. Hyvä työnantajamaine on kantanut kesätyöntekijöitä pidemmälle. Karin Allén-Gullqvist kertoo, että Ensto käyttää kesätyöntekijöiden ja harjoittelijoiden haussa monia kanavia, muun muassa sosiaalista mediaa ja koulujen ja oppilaitosten omia portaaleja. Oma roolinsa on myös rekrymessuilla.

”Varsinkin nuorten työntekijöiden ollessa kyseessä, rekrytointinäkyvyys on työnantajamarkkinointia kaikin puolin. Tapaamme tulevaisuuden tekijöitä ja heille jää toivottavasti hyvä kuva meistä ja muistavat Enston kun ovat hakemassa työpaikkaa.”

Allén-Gullqvist myöntää, että monen nuoren palkkaaminen kesätyöhön on yritykseltä hallinnollisesti ja työnjohdollisesti iso satsaus.

”Se on kuitenkin ollut meidän tapamme toimia. Olemme Porvoossa iso paikallinen työllistäjä ja on tärkeää näyttää mahdollisimman monelle nuorelle, että tulevaisuudessa työpaikka voi löytyä myös läheltä. Meillä on tuotannon työpaikkojen lisäksi mahdollisuus monenlaisiin muihinkin uravaihtoehtoihin. Tästä kerromme kaikille perehdytyksen yhteydessä.”

Teksti: Anna Gustafsson / Perheyritysten Liitto / Maaliskuu 2019