30.1.2018

Vastuullinen kesäduuni 2018 -starttiseminaari kokosi yhteen lähes sata osallistujaa ulkona riehuvasta lumimyrskystä huolimatta. Käytännönläheisten puheenvuorojen lisäksi starttiseminaarin osallistujat pääsivät jakamaan ja ideoimaan hyviä kesätyökäytäntöjä Roundtable-keskustelujen kautta.

Tilaisuudessa julkistettiin myös uunituore T-Median Palautteensaamisen ilmapiiri kesätyössä -tutkimuksen tulokset. Lue lisää kyselytutkimuksen tuloksista sekä vinkit onnistuneeseen palautteenantoon.

Puheenvuoroissaan EK, S-ryhmä, Destia ja Metsä Group kattoivat koko kesätyökauden jakaessaan vinkkejä perehdytykseen, työhyvinvoinnin edistämiseen, luottamukseen ja palautteenantoon liittyen. Kesätyökäytäntöjä puitiin Roundtable-keskusteluissa, joiden aikana eri yritysten edustajat pääsivät hakemaan oppia toisiltaan.

 

Kesätyöllä kiinni työelämään

EK:n johtaja Ilkka Oksala avasi seminaarin puhumalla kesätöiden merkityksestä yksilölle ja yrityksille. Hänen mielestään nuorten mielikuviin ratkaisevasti vaikuttavat vanhempien sukupolvien tapa puhua kesätöistä. Ovatko ne pakollinen paha, vai mielekäs kokemus ja oppimismatka?

– Mitä nopeammin nuori saa myönteisiä kokemuksia työnteosta, sitä nopeammin positiivinen kierre ja suhtautuminen työelämään alkaa, Oksala uskoo.

EK:n johtaja Ilkka Oksala puhuu kesätyön merkityksestä. Kuva: Niko Jekkonen

Nuorena luulee helposti, että työkunto on loputon

S-ryhmän työhyvinvointijohtaja Sanna-Mari Myllynen puolestaan nosti esille nuorten jaksamiseen ja työhyvinvointiin liittyviä ongelmia.

Perinteisesti työhyvinvointia edistävät ohjelmat ajoittuvat uran loppuvaiheeseen. S-ryhmän Nuori Mieli Työssä -ohjelma kiinnittää huomiota nimenomaan työuran ensimmäisiin askeleisiin ja niiden onnistumiseen.

Mielisairaudet eivät ole tilastojen mukaan lisääntyneet, mutta mielen oireilu on. Tilastojen mukaan ahdistuneisuus ja masentuneisuus ovat suurimmat syyt alle kolmekymppisten eläköitymiseen.

– Mielestäni on huolestuttavaa, että nuorta ei pystytä palauttamaan työelämään hänen sairastuessaan mielenterveyshäiriöön alle 30-vuotiaana, Myllynen tuumasi puheenvuorossaan.

S-ryhmässä kehitetään parhaillaan useita nuorten jaksamista tukevia työkaluja yhdessä eri kumppaneiden kanssa. Esimiesten ymmärryksen lisääminen on olennainen kehityskohde, samaten palveluiden siirtäminen nuorille luontaiseen mediaan, kuten chatteihin.

–Kehitämme esimerkiksi työkykypassia, jonka jokainen työntekijä suorittaa tullessaan tänne töihin. Tällöin saamme arvokasta tietoa työntekijöistä ja pystymme kartoittamaan tilannetta ennen kuin ongelmia ilmenee.

Kun ongelmat huomataan ajoissa, sairauspoissaolot vähenevät.

Aika on yhtä kuin arvostus

Destian henkilöstöjohtaja Taru Salo aloitti puheenvuoronsa toteamalla, että luottamus on ihmisen perustarve.

– Pysyvä ja kestävä yrityskulttuuri voidaan näin ollen rakentaa vain luottamuksen varaan, hän totesi.

Toimiessaan toimialalla, jolla on sataprosenttinen työllisyystilanne, täytyy tulevaisuuden osaajat sitouttaa jo aikaisessa vaiheessa. Destiassa yli 70 prosenttia kesätyöntekijöstä palkataan vakituisiin työsuhteisiin. Luottamusta rakennetaan toimivan esimiestyön kautta. Esimiehiä kehotetaan antamaan kesätyöntekijöille aikaa ja keskustelemaan kesätyöntekijöiden kanssa heidän työpanoksensa merkityksestä koko projektille. Rehellisyys, avoimuus ja osallistaminen ovat luottamuksen kulmakiviä.

– Aika on yhtä kuin arvostus, Salo summaa.

 

VKD18-starttiseminaarissa kehitettiin kesätyökäytäntöjä. Kuva: Niko Jekkonen

 

Tekevälle ei satu, työturvallisuus on ammattitaitoa

Aamupäivän viimeisessä puheenvuorossa kuultiin Metsä Groupin HR manager Matti Simulaa. Hän perehtyi seitsemään työturvallisuuteen vaikuttavaan tekijään ja jakoi vinkkejä siihen, miten työturvallisuutta voidaan parantaa.

Ensinnäkin perehdyttäjän on tärkeä tuntea kesätyöpaikan riskitekijät ja vaarapaikat sekä varmistaa, että nuorella on realistinen kuva työskentelyolosuhteista.

–Ikinä ei saa olettaa, että nuori tietää asiat ennestään, Simula totesi.

Lisäksi jokaiselle kesätyöntekijälle tulee tarjota yhtäläiset valmiudet työskennellä. Tämä tarkoittaa sitä, että nuori saa saman perehdytyksen ja valmiudet työskennellä riippumatta siitä, onko hän kuvioissa kuukauden tai koko kesän.

Perehdytykseen kannattaa myös varata tarpeeksi aikaa. Mikäli mahdollista, nuorelle voi osoittaa tukihenkilön tai mentorin, jolta saa kysyä “tyhmätkin kysymykset”.

–Saanko tuoda omia tavaroita työpisteelle tai juosta työpaikalla? Nuorelle perusasiat eivät aina ole itsestäänselviä.

 

Puheenvuorojen päätteeksi osallistujat jakautuivat pöytiin jakamaan vinkkejä ja keskustelemaan. Aiheina olivat muun muassa henkilökunnan sitouttaminen kesätyöhön, kesätyöntekijän innostava haastattelu, perehdyttäminen ja osallistaminen yrityksen kehitystyöhön.

Kampanjaan osallistuvat työnantajat löytävät keskustelujen teemat, kootut vinkit ja käytännöt materiaalipankista.

Palautteensaamisen ilmapiiri kesätyössä -tutkimuksen tulokset löytyvät tästä linkistä.

Kuvia starttiseminaarista voit katsoa FB-sivuilta.

 

Teksti: Charlotta Forsberg
Kuvat: Niko Jekkonen