Vastuullisuus

Pussi päässä hommat ei suju – Yhteisöllisyyden rakentaminen etäajassa

Vastuullinen työpaikka

.”Meillä Varmalla ei haluta, että kukaan työskentelee pussi päässä. Päin vastoin, kannustamme kameran käyttöön etätyössä ja antamaan työkaverille kasvot!” sanoo Katri Viippola, työeläkeyhtiö Varman HR:stä, viestinnästä ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Vastuullinen kesäduuni- kampanjan webinaarissa 25.3.2021.

Varmalla kesätyöntekijöiden viihtyvyyteen panostetaan siinä määrin, että yhtiö palkittiin vuoden 2020 suurten yritysten kategoriassa vuoden vastuullisimmaksi työnantajaksi. Valintaan vaikuttivat reilut 6400 kesätyöntekijää, jotka vastasivat anonyymisti Vastuullinen kesäduuni 2020- tutkimukseen. Työnantajia arvioitiin muun muassa työnhakuprosessin, perehdytyksen, työtehtävien mielekkyyden ja tasapuolisuuden perusteella.

Iloa ja hybridityöskentelyä

Viippolan mukaan tällaisessa ajassa missä elämme, yhteisöllisyyden merkitys korostuu ja siihen tulee panostaa. Viippolan kamera napsahtaa päälle siinä muidenkin varmalaisten aina kun kohdataan.

Kasvot, ilmeet sekä eleet ruudulla tuovat lisäarvoa työn tekemiseen ja kasvattavat yhteenkuluvuuden tunnetta.

”Korona-ajan jälkeenkin varmalaisten arki tulee koostumaan lähityön lisäksi etätöistä ja videokokouksista. Luomme nyt pohjaa sille, että meillä on valmiudet hybridityöskentelyyn, ja että työkulttuuri kukoistaa riippumatta siitä, mistä töitä tehdään.” Viippola kertoo.

Varmalla halutaan, että töissä voi olla hauskaa, vaikka ollaankin kotikonttoreilla. Viippola kertoo kuinka helpolla metodilla ja hieman hulluttelemalla voi saada iloa pitkäksi aikaa:

”Jo nähdystä liukuhihnalivestä lähti idea meidän koronaliveen. Teams- alustalla pidetyssä koronalive- tilaisuudessa piipahti varmalaisia eri puolilta Suomea. Livessä keskityttiin nimenomaan iloon ja hauskanpitoon sekä kuultiin muun muassa ennen kuulemattomia paljastuksia työntekijöistä. ” Viippola naurahtaa.

Panostus kantaa pitkälle

Miten Varmalla sitten huomioidaan kesätyöntekijät? Varman HRD-päällikkö Pauliina Heiskanen kertoo webinaarissa, että  kesätyöntekijöiden perehdytykseen panostetaan läpi työsuhteen, ei vain heti töiden alettua.

”Meillä nähdään, että perehdytys jatkuu läpi kesätyön. Jotta työarki sujuu hyvin, lähikollegalla, esimiehellä ja koko tiimillä on tärkeä rooli. Suunnittelemme myös etäperehdytysohjelman ajoissa ja tiedostamme että kun spontaaneja kohtaamisia ei enää konttorilla synny, niitä pitää rakentaa”, Heiskanen pohtii.

Kesätyöntekijöille pitää luoda matala kynnys ottaa yhteyttä

Varmalla kesätyöntekijöiden annetaan näkyä ja kuulua, omana itsenään.

”Meillä on ollut esimerkiksi Instagram- ja verkostoitumishaasteita kesätyöntekijöille. Lisäksi esittelemme talon sisäisiä toimintoja läpi kesän, jossa kesätyöntekijät pääsevät myös verkostoitumaan. Kaikki huipentuu elokuussa pidettävään päätöstilaisuuteen, jossa pyydämme palautetta kuluneesta kesästä sekä keskustelemme siitä, mitä kesästä jäi omaan reppuun.” Heiskanen sanoo.

Vastuullinen kesäduuni-kampanjan Kesäduuni-tutkimuksessa toistuu nuorten tarve saada palautetta työstään. Varmalla palautteenanto on tulevana kesänä suuressa roolissa.

”Me pyrimme aktivoimaan nuoria pyytämään palautetta haasteen muodossa. Pyydä palautetta-haasteen myötä kesätyöntekijä voi hyödyntää saamansa kirjallista palautetta myös tulevaisuuden työnhaussa.” Heiskanen vinkkaa.