5.6.2019

Essi Wihervaara ja Emma Järvi ovat Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa kesätöissä Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman kautta. Edessä on monia erilaisia tehtäviä, joiden kimppuun kesäduunarit käyvät tavoitteenaan kehittää kampanjaa ja sen sisältöjä erityisesti nuorten näkökulmasta.

Kuka olet?

Essi: Olen 14-vuotias tuleva ysiluokkalainen ja nykyinen kesätyöntekijä Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Harrastan nykytanssia ja partiota ja yleisesti olen kiinnostunut vähän kaikesta. Vapaa-ajalla tykkään liikkua luonnossa ja hengailla kavereiden kanssa.

Emma: Olen 19-vuotias abiturientti ja kesätöissä Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Vapaa-ajallani harrastan sirkusta, valokuvaan ja teen käsitöitä. Tykkään tehdä asioita, joissa näen oman kädenjälkeni ja työn tuloksen. Positiivinen kokemus TET-harjoittelusta lasten- ja nuortenlehtien toimituksessa sai innostumaan media- ja viestintäalasta. Toisaalta myös luonnontieteet ja niihin liittyvä tutkimustyö kiinnostavat kovasti.

Miksi halusit töihin Vastuullinen kesäduuni -kampanjaan?

Essi: Halusin vaikuttaa siihen, että nuorille olisi hyviä työpaikkoja tarjolla. Moni kaverini oli innoissaan saadessaan kesätöitä ja haluaisin, että mahdollisimman moni saisi saman kokemuksen. Lisäksi työnkuva vaikutti mielenkiintoiselta, kun siihen saa itse vaikuttaa ja hyödyntää omia vahvuuksia.

Emma: Kampanja on tullut minulle tutuksi sosiaalisesta mediasta ja olen aiemminkin vieraillut sivuilla kesätöitä etsimässä. Sieltä löysin ilmoituksen tästäkin työpaikasta. Uskon, että monipuolisen työkokemuksen kartuttaminen jo nuorena helpottaa töiden saamista jatkossa. Arvostus eri alojen työntekijöitä kohtaan kasvaa, kun saa käsityksen siitä, millaista työ on käytännössä.

Mitä työhösi kuuluu?

Essi: Katsomme kampanjaa nuorten silmin ja ideoimme sitä eteenpäin. Teemme Emman kanssa yhdessä töitä ja työtehtävämme ovat samanlaisia.

Emma: Tehtävämme on suunnitella ja kehittää kampanjaa helpommin lähestyttäväksi nuorille kesätyönhakijoille. Tavoitteenamme on tarkastella mm. kampanjan sosiaalisen median kanavia oman ikäryhmämme näkökulmasta ja siten tuottaa kiinnostavaa ja houkuttelevaa sisältöä someen.

Millaisia odotuksia ja tavoitteita sinulla on työn suhteen?

Essi: Haluan tutustua työelämään ja saada kokemusta siitä, millaista on toimia suuressa yrityksessä jossa työskentelee paljon ihmisiä. Toivon saavani hyviä kokemuksia ja tarpeellisia taitoja tulevaisuutta varten. Tämä on ensimmäinen työpaikkani, joten en ole vielä ihan varma mitä odottaa, mutta luulen, että tästä tulee hauska ja opettavainen kokemus.

Emma: Hyvät viestintätaidot tulevat nykyaikana varmasti tarpeeseen joka ammatissa, oli kyseessä sitten kukkakauppias tai lääkäri. Niitä haluan kehittää myös harjoitteluni aikana. Toivon voivani hyödyntää täällä oppimiani asioita myös myöhemmin työelämässä. On tietenkin myös mukava päästä toimimaan omia mielenkiinnon kohteitaan vastaavissa tehtävissä.

Minkälainen ensivaikutelma työstä tuli?

Essi: Työtehtävät vaikuttavat mukavilta ja mielenkiintoisilta. Kaikki ihmiset ovat mukavia ja tuntuu, että tämä on hyvä startti kesälle.

Emma: Ensimmäinen päivä jännitti, mutta työtehtävät tuntuivat hauskoilta ja kiinnostavilta. Meidät otettiin Essin kanssa hyvin vastaan ja jännitys muuttui pian innostukseksi. Työn monipuolisuus yllätti – monenlaisia näkökulmia ja ihmisiä tarvitaan, eikä yhteistyön merkitystä voi korostaa liikaa. Tästä tulee varmasti ainutlaatuinen ja positiivinen kokemus, josta uskon olevan hyötyä jatkossakin.

Mitä haluaisit sanoa muille kesätyönsä aloittaville?

Essi: Haluan rohkaista muita nuoria kesätyönsä aloittavia ja muistuttaa, ettei kesätöitä kannata ottaa liian vakavasti. On tärkeää hoitaa tehtävänsä huolellisesti, mutta liika stressaaminen on turhaa. Kaikki kääntyy aina lopulta parhain päin.

Emma: Oma-aloitteisuus ja positiivinen asenne kantavat pitkälle. Jos jokin paikka kiinnostaa, kannattaa rohkeasti soittaa tai käydä paikan päällä kertomassa itsestään ja halukkuudestaan tulla töihin. Riittää, että on oma itsensä eikä yritä esittää mitään.

Tekemisiämme voit seurata VKD:n Instagramissa!

Teksti: Essi Wihervaara ja Emma Järvi
Kuva: Riia Järvinen