28.2.2019

Tiuhaan kehittyvässä kaupungissa riittää rakennettavaa, mikä tarkoittaa samalla vastuuta ja haasteita kesätyöntekijöille Espoon kaupungin Tilapalveluissa. Hankepäällikkö Miika Mesilaakson työn jälki näkyy konkreettisesti kaupunkikuvassa.

Rakennustekniikan diplomi-insinööriksi valmistumisen jälkeen Miika Mesilaakso sai ensimmäisen pidempiaikaisen työpaikkansa juniorihankepäällikkönä Espoon kaupungilla. Samalla tiellä ollaan yhä, joskin kahden vuoden määräaikaisen pestin jälkeen “juniori” -etuliite on tippunut pois, ja vastuu on lisääntynyt vakituisen hankepäällikön tehtävissä.

“Valmistumisen jälkeen oli huippua päästä työhön, joka tuntui aluksi olevan haastetasoltaan yläkanttiin omaan kokemukseen nähden. Pääsin nuorella iällä oppimaan ja kokeilemaan taitojani, ja se kantoi hedelmää”, Mesilaakso pohtii.

Viihtyvyyttä rakentamassa

Nykyisin Mesilaakson työhön kuuluu kilpailuttamista, sopimustekniikkaa ja projektipäällikön tehtäviä. Päivät kuluvat varsin monimutkaisten kokonaisuuksien parissa. Mesilaakso toteaakin, että työ on opettanut etenkin paineensietokykyä.

“Minulle työ on itsensä toteuttamisen paikka, kun kokee, että on omalla tontillaan ja viihtyy siinä. Laajemmassa mittakaavassa työstä tekee merkityksellistä se, että saa valvoa Espoon rahojen käyttöä ja kaupungin etua.”

Espoon kaupunki on iso työllistäjä, josta löytyy monipuolisia mahdollisuuksia tekniikan alan opiskelijoille. Rakennusprojektit ovat pääkaupunkiseudun sykkeessä suuria, ja niissä pääsee vaikuttamaan kaupunkilaisten viihtyvyyteen.

“Sopimustekniikka tähtää viime kädessä siihen, että saamme rakennukset aikataulussa ja laadukkaasti valmiiksi ja luomme siten parempaa ympäristöä kaupunkilaisille. Tuntuu hyvältä, kun pääsee näkemään taitavaa työnjälkeä lopputuloksessa”, Mesilaakso hehkuttaa.

Hyvän kesätyöntekijän tunnistaa halusta oppia

Tilapalveluiden suunnittelussa LVI-insinöörinä toimiva Pekka Paterno on ohjannut tekniikan alan kesätyöntekijöitä Espoossa kahtena kesänä. Paterno kertoo, että annetut haasteet ovat kesätyöntekijästä itsestään kiinni.

“Täällä saa itsestään irti niin paljon, kun vain pystyy. Tarjoamme tehtäviä omien kykyjen mukaan, ja osaamista pääsee testaamaan asiantuntevassa valvonnassa. Tämä on turvallinen paikka aloittaa insinöörin työ”, Paterno kannustaa.

Kesätyöntekijöiden ohjaukseen ei ole ennalta saneltua kaavaa, vaan jokaisen kanssa keskustellaan kesän tavoitteista ja ohjataan yksilöllisesti. Jos Paterno nostaisi yhden kesätyöntekijän ominaisuuden ylitse muiden, se olisi asenne.

“Hyvä kesätyöntekijä tunnistaa itsessään, missä tarvitsee ohjausta. Olen aina teroittanut, että en huolestu, jos kysyy paljon kysymyksiä, vaan siitä, jos kysymyksiä ei kuulu viikkoon. Oikea asenne näkyy haluna oppia.”

Espoon avoimet kesätyöpaikat

 

Teksti: Väinö Vasara

Kuva: iStock