23.2.2022

CV on työnhaun perusdokumentti, johon kannattaa panostaa. CV:n tarkoitus on kertoa koulutuksesi, työhistoriasi sekä tuoda esille taitosi haettavaan kesätyöhön. Kesätyöhakujen ollessa kuumimmillaan lähettää moni hakija kymmeniä, ellei satoja, hakemuksia ansioluetteloineen. Liitteenä usein on yksi ja sama CV, vaikka monessa tapauksessa CV:n kohdentaminen kannattaa.

Telian Talent Management Specialist Sami El-Bash muistuttaa, että rekrytoijaa kiinnostaa tietää, miten hoitaisit nimenomaisen työtehtävän.

– Älä listaa kaikkea työkokemustasi CV:seen pelkästään listaamisen vuoksi. Nosta haetun tehtävän kannalta olennaisimmat asiat esille ja karsi turhaa tietoa. Mikäli sinulle ei ole vielä kertynyt paljon työkokemusta, olet varmasti ollut mukana asioissa, joissa olet päässyt kehittämään työelämän taitojasi – hyödynnä näitä järkevästi.

Työstä siis itsellesi CV-pohja, jota helposti voit muokata ja päivittää vastaamaan haettuja tehtäviä. Voit hyödyntää valmiita CV-pohjia, joita löydät esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmista tai netin graafisilta alustoilta.  Yleensä suurille muutoksille ei ole tarvetta, vaan voit käyttää samaa CV-pohjaa useisiin saman alan hakuihin, mutta voit esimerkiksi korostaa työpaikkailmoituksessa mainittuja taitoja. Muista myös, että CV:n ja hakemuksen on tarkoitus täydentää toisiaan, vältä siis toistoa.

Tarkista nämä, ennen CV:n lähettämistä:

Onko CV helppolukuinen? Käytä yksinkertaista fonttia ja tarkista sommittelu.

Esitä asiat käänteisessä kronologisessa järjestyksessä viimeisimmästä työpaikasta/koulutuksesta/sertifikaatista aloittaen.

Tiivistä. Varmista, että CV on maksimissaan kaksi sivua (mieluiten yksi A4). Älä ahda tekstiä liikaa yhdelle sivulle ja katso että CV on selkeä.

Älä kerro, vaan osoita. Kuvaile työkokemustasi suorituspohjaisesti (mikäli mahdollista, numeerisesti) ja osoita, mitä olet saanut aikaiseksi ja mitkä ovat ne asiat, joiden parissa olet tehnyt töitä.

Kohdista CV haettavaan työtehtävään. Valitse olennaisimmat työkokemukset ja saavutukset sekä käytä tehtävään sopivia avainsanoja.

Tuo esille tehtävän kannalta merkittäviä projekteja, kursseja tai luottamustoimia. Kerro esimerkiksi millaisissa asioissa voit olla avuksi haetussa tehtävässä

       Onko sinulla suosittelijaa, jonka voisit mainita CV:ssä?

Sisällytä tarvittaessa LinkedIn-profiili / työnäytteet / portfolio / blogi tai muu olennainen kanava.

Varmista, ettei CV sisällä kirjoitusvirheitä ja että yhteystietosi on kirjoitettu oikein. Tarjoa ammattimainen sähköpostiosoite.

Tallenna CV pdf-muodossa ja nimeä se selkeästi.

Tutustu Telian kesätyöpaikkoihin ja hae tästä linkistä. 

Katso lisää vinkkejä hyvään kesätyöhakemukseen ja CV:hen! 

Millainen on hyvä CV-kuva? 

Kuva: iStock
Teksti: Charlotta Forsberg